V říjnu 2011 Kaddáfího režim po dlouhých 42 letech padl a on sám se ocitl na útěku, ve zcela beznadějné situaci.
V říjnu 2011 Kaddáfího režim po dlouhých 42 letech padl a on sám se ocitl na útěku, ve zcela beznadějné situaci.
Kaddáfí v roce 1969 svrhl místního krále a chopil se vlády
Kaddáfí v roce 1969 svrhl místního krále a chopil se vlády
Legendární byly například i Kaddáfího jeho outfity
12
Fotogalerie

Kaddáfí financoval vraždy i terorismus na západě, nakonec ho doslova roztrhali vlastní krajané

Je 17. února 2011 - poměrně nedávná minulost, která byla zdánlivě ve světle pozdějších událostí zapomenuta. V Libyi se rozhořel občanský konflikt známý jako Den hněvu. Opozice proti vůdci Muammaru Kaddáfímu rozpoutala násilné protesty, ozbrojené složky jim odpověděly ostrou střelbou do lidí. Přesto rebelové vyhrávají a Kaddáfího režim po neuvěřitelných 42 letech padá. Pro Libyi to ale nevěstí nic dobrého. Celý příběh si můžete pustit v pořadu Životy slavných z produkce internetové televize Mall.tv.

Muammar Kaddáfí měl velkou vizi osvobození Libye od krále a vlivu západu. Po vojenském puči v roce 1969 nastolil v zemi socialistický režim, který libovolně kombinoval s islámem a demokracií. Zpočátku slaví úspěch, staví nové domy financuje sociální péči a také stovky honosných kostýmů, ve kterých vystupuje na veřejnosti. Jeho vláda ale rozhodně nebyla mírumilovná - na svědomí ma stovky, patrně i tisíce životů vlastních obyvatel i mnoha těch z ostatních zemí. 

Jeho terorizování západu nezůstane bez odezvy, a tak Libye, koncem 80. let už zchudlá země, dostane další ránu v podobě sankcí OSN. Kaddáfí hledá cestu ven a nakonec západ podpoří po teroristickém útoku 11. září. Al Káida je pro ně totiž společný nepřítel.

Nebylo mu to ovšem nic platné. Jeho obliba je na bodu mrazu, po nepokojích v sousedním Tunisku se Arabské jaro dostane i do Libye a Kaddáfího režim padne. Sám Kaddáfí chce prchnout a ukryje se mezi utečenci, nejprve si ho najdou stíhačky NATO, později jeho vlastní krajané. Záběry z lynčování bývalého vůdce obletí svět, jsou ale jen pro opravdu silné povahy.