Kniha A Rhytm of Prayer autorky Sarah Bessey.

Kniha A Rhytm of Prayer autorky Sarah Bessey. Zdroj: facebook @Sarah Bessey

„Bože, pomoz mi nenávidět bílé.“ Kontroverzní kniha se stala bestsellerem

Osoba, kterou až do té doby považovala za přítele, jednoho dne v běžné konverzaci použila slovo na N. Své rozlícení a hněv však místo pomsty nasměrovala k modlitbě. Alespoň tak na Twitteru psycholožka a teoložka Chanequa Walker-Barnes popsala vznik kontroverzní modlitby otištěné v knize v knize A Rhytm of Prayer autorky Sarah Bessey, jež se stala bestsellerem New York Times. V textu mimo jiné Boha prosí o pomoc s nenávistí k bílým.

„Drahý Bože, pomoz mi nenávidět bílé,“ napsala Walker-Barnes ve své modlitbě nazvané Modlitba unavené černé ženy. „Nebo je chtít nenávidět. Alespoň se o ně chci přestat zajímat, individuálně i kolektivně. Chci se přestat zajímat o jejich pomýlené rasistické duše, přestat věřit, že mohou být lepší, že mohou nebýt rasisty,“ pokračuje její text.

Walker-Barnes navíc svou modlitbu dále blíže specifikuje. Nemá prý totiž na mysli bílé antirasity, kteří to s bojem proti podobným předsudkům myslí vážně. Starosti jí podle informací týdeníku Newsweek dělají zejména Fox News milující podporovatelé Donalda Trumpa. A také ti jedinci, kteří sice rádi veřejně propagují progresivní myšlenky, ve skutečnosti jsou však pouze „vlky v rouše beránčím“.

Kontroverzní řádky nedlouho po uvedení knihy do prodeje začaly kolovat na sociálních sítích a jejich autorka schytala množství kritických komentářů. Například pastor Ryan McAllister na Twitteru sdílel text s tím, že je kompletně antibiblický.

Jedním z nejpopulárnějších příspěvků na tohle téma se stalo video Jihokorejce jménem Kangmin Lee, který na internetu aktivně řeší politické otázky a sám sebe označuje jako křesťana a konzervativce. „Pokud jsi slušná lidská bytost a nevidíš v téhle modlitbě problém, tak asi nejsi tak slušný, jak si myslíš,“ komentoval v příspěvku.

Autorka textu kritiku zaregistrovala a rozhodla se na ni reagovat prostřednictvím Twitteru. Kromě výše zmíněného impulzu k sepsání modlitby také zmiňuje, že vyrůstala s hrozivými příběhy o životních podmínkách svých předků a slovo na N ji proto vytáčí. „Modlila jsem se, abych zůstala věrná biblickým hodnotám jako mír, spravedlnost a smíření, i když si nemyslím, že je to možné,“ vysvětlovala. „Zkušenosti mé a mojí rodiny mi daly miliony důvodů nenávidět bílé. Nenávist by byla opodstatněná,“ pokračovala.

Podle profilu položky A Rhytm of Prayer na webu Amazonu kniha patřila mezi bestsellery prestižního žebříčku New York Times, přičemž k její publikaci došlo letos 9. února. „Pro unavené, naštvané, úzkostlivé a plné naděje, tahle sbírka dojemných, citlivých modliteb nabízí odpočinek, radostný vzdor a výzvu k činu,“ začíná popisek knihy. K dostání je například i v náboženském oddělení předního amerického obchodního řetězce Target.