Poslanec Jan Birke a ministr kultury Lubomír Zaorálek (oba ČSSD) na schůzi Poslanecké sněmovny. (15.9.2020)

Poslanec Jan Birke a ministr kultury Lubomír Zaorálek (oba ČSSD) na schůzi Poslanecké sněmovny. (15.9.2020) Zdroj: ČTK/Šimánek Vít

Andrej Babiš na inspekci ve velkokapacitním očkovacím centru v O2 universum. (9. dubna 2021)
Premiér Andrej Babiš (ANO) v pravidelném nedělním informačním videu Čau lidi. (11.4.2021)
Sněmovna o koronaviru: Sestava poslanců ČSSD. Zleva Petr Dolínek, Jan Chvojka, Roman Onderka, předseda strany Jan Hamáček, Antonín Staněk, Kateřina Valachová, Alena Gajdůšková a Jan Birke (28.4.2020)
Sněmovna opět v rouškách: Jan Birke a Lubomír Zaorálek z ČSSD (15.9.2020)
Ivana Zemanová v červnu 2020 navštívila Náchod, přivítal ji starosta Jan Birke, poslanec ČSSD
9
Fotogalerie

Karel Steigerwald: Jedno křeslo řídí dva ministři? Proč ne

Zaorálkův problém s ministerskými křesly ve skutečnosti žádným problémem není. Vždyť už máme ministra, který řídí velmi úspěšně dvě náročná ministerská křesla a podává takový výkon, že by mohl klidně řídit i třetí. Sám Zaorálkův šéf Hamáček se hlásí, že on by krom vnitra uřídil i zahraničí. A proč ne?  V cizině už víckrát byl.

Zaorálek ale přirostl ke kultuře, protože býval v kulturním domě, což je ministerstvo kultury v malém. Birke má zkušenost s budováním kruhových objezdů, které jsou pro rozvoj a řízení kultury nezbytné. Proč nespojit kulturáky a kruhové objezdy a nechat oba pány, aby řídili ministerstvo kultury spolu?

Jinou možností je, že by Zaorálek sám, kdyby to Birke nechtěl, řídil kulturu i zahraničí, což je také podobná problematika.  Birke by mohl jako odškodné řídit s Hamáčkem na půl vnitro. Nebo by řídil zahraničí se Zaorálkem, ale kulturu by si ponechal. Už teď plánuje, že bude ministrem kultury přes týden a v pátek odpoledne a v sobotu bude dělat starostu. Mohl by na oplátku nechat půl starosty Zaorálkovi, který umluví všechno. Získal by tak pondělí, kdy by se mohl napůl pustit do zdravotnictví.

Možných kombinací je mnoho. Narážejí ovšem na bariéru a nevoli Babiše, který většinu ministerstev řídí sám a lépe, než ti ministři v jakékoliv kombinaci. Jde jen o to, aby Babiš kývl, že to tedy bere, když nikdo lepší není. A bude po problému.