Legendární železniční a bankovní lupič Butch Cassidy.

Legendární železniční a bankovní lupič Butch Cassidy. Zdroj: wikipedia.org

Legendární železniční a bankovní lupič Butch Cassidy.
Butch Cassidy a Sundance Kid
Robert Redford a Paul Newman ve filmu Butch Cassidy a Sundance Kid (1969)
4
Fotogalerie

Psanec, milovník koní a nedoučený řezník. Život Butche Cassidyho vyhasl v Bolívii

Přivázaní koně před salónem, šerif bedlivě hlídkuje, co se ve městě děje, vše doprovází vedro k padnutí. Divoký západ, jak ho zobrazují knihy, filmy či písně. V těchto kulisách prožil velkou část života George Parker. Zdánlivě neznámé jméno, jiní ho znají jako Lowa Maxwella či Jamese Ryana. Pod všemožnými „aliasy“ se skrývá pistolník Butch Cassidy, který se narodil 13. dubna 1866.

Jeho občanské jméno zní Robert LeRoy Parker, světlo světa spatřil sice v utažském městě Beaver, záhy se stěhoval do Circleville. Tam žil v malinké chalupě společně s rodiči a dvanácti sourozenci. Matka i otec pocházeli z Velké Británie, kde dokonce prožili část dětství. Zpátky k jejich nejstaršímu synovi, tomu se totiž nelíbily domácí podmínky, a tak ve čtrnácti letech práskl do bot.

První vloupačka kvůli džínům

Nechal se zaměstnat na jedné z farem, kde natrefil na zloděje Mikea Cassidyho. Ten mladíka zasvětil do tajů banditismu, na počest nosil Parker jeho příjmení. V mezičase se snažil vyučit řezníkem ve městě Rock Springs, to se mu však nepodařilo. Z neúspěšného záměru si tak odnesl jen přiléhavou přezdívku „Butch“ zkráceně řezník. Obávaný bandita byl na světě.

Do světa zločinu pronikl opatrně, zatoužil po nových kalhotách, a tak se vydal do obchodu. Krejčí měl však zavřeno, Cassidy neváhal a do prodejny se vloupal. Zanechal po sobě papír, že při další návštěvě zaplatí. Nezaplatil a majitel ho nechal předvést. Porota se však shodla, že umouněný mladík v zabahněných džínách je nevinný.

Cassidy tentokrát ušel trestu a rozhodl se pro změnu, jeho kroky zamířily do Colorada. Živil se prací na rančích a farmách, většina příjmů ale pocházela z krádeží dobytka, zejména koní. Na nich uměl jezdit velmi dobře, další zlato si obstaral na dostizích. Rok 1889 byl pro Cassidyho zlomový, podílel se na první bankovní loupeži, přišel si na 21 tisíc dolarů. Po činu se několik týdnu schovával, za získané peníze si bandita pořídil ranč.

Butch Cassidy & Sundance Kid

Ten sloužil jako krytí pro jeho nezákonnou činnost, dostaveníčko si tam dávali různí Cassidyho souputníci. Tzv. Díra ve zdi, jak se ranči přezdívalo, byla svědkem prvního milostného vzplanutí obávaného pistolníka, scházel se s Ann Bassettovou. Románek překazilo vězení, Butch Cassidy strávil za mřížemi 18 měsíců za krádeže koní. Z tohoto období pochází jeho nejznámější fotografie.

Po propuštění znovu projevil city, tentokrát se sblížil se sestrou jeho někdejší milenky. V dalších letech vrhl veškeré síly do bankovního sektoru, přesněji řečeno bankovních loupeží. Rovněž natrefil na osudového přítele, jistého Harryho Longabaugha, ten si nechával říkat Sundance Kid. Celý gang postupně přepadával banky a poštovní vlaky.

Butch Cassidy musel změnit působiště, protože v Utahu mu hořela půda pod nohama. Tamní guvernér chtěl jeho hlavu, protože porušil slib, který mu dal. Jejich řádění pokračovalo v Montaně a Texasu, několikrát smrtelně zranili i muže zákona. Po jedné nevydařené loupeži prchl společně se Sundancem Kidem a jeho přítelkyní do New Yorku.

Jihoamerické pokračování

Z rušného města odplul do Buenos Aires. Během jihoamerické anabáze zakoupilo trio čtyřpokojový dům. Ani v Argentině ale neměli klid, protože po nich pátrali policejní agenti. Banditi tomu moc nepřispěli, protože pravidelně přepadávali jezdce na koních. Po několika dnech se vydali přes Patagonii do Chile. Tam se tříčlenná skupina rozpadla, jediná žena toužila po návratu do Ameriky, a tak s ní Sundance Kid vyrazil do San Francisca.

Butch Cassidy nezůstal sám, protože jeho věrný přítel se po pěti měsících vrátil. Oba zamířili do Bolívie, což se ukázalo jako osudová chyba. V jihoamerickém státě se chtěli nadobro usadit a zřídit si vlastní ranč, k tomu ale potřebovali peníze. Po přepadení jedné karavany vyrazili do hotelu, šerif jim byl ale v patách.

Bandity objevil v městečku San Vicente, společně s dalšími muži obklíčil stavení a začala přestřelka. Ta trvala téměř šest hodin, okolo druhé ráno zazněly v chatě dva výstřely. Po rozednění šerif vnikl do chaty a zjistil, že se uvnitř nachází dvě mrtvá těla. Dle vyšetřování Cassidy zastřelil Sundance Kida, protože byl velmi těžce zraněn a nechtěl, aby se jeho přítel trápil. Poslední kulku si nechal symbolicky pro sebe.

Bylo 7. listopadu 1908.

Oba měli být pohřbeni na nedalekém hřbitově, v 90. letech se do Bolívie vydal tým vědců, aby nalezl pozůstatky obou výtečníků. Nalezené kosti se však neshodovaly s DNA Cassidyho potomků. Ani další výzkum neobjevil pravé hroby. Oba se ale zapsali do dějin zločinu, v 60. letech dokonce vznikl film s Robertem Redfordem a Paulem Newmanem v hlavní roli.