USS Johnston

USS Johnston Zdroj: wikimedia commons

USS Johnston
USS Johnston
USS Johnston
3
Fotogalerie

Nejhlouběji položený vrak. K USS Johnston se poprvé v historii dostala ponorka

Torpédoborec USS Johnston 25. října roku 1944 ve Filipínském moři bránil americkou letadlovou loď před početnější japonskou flotilou. Ještě ten den šel ke dnu a potopil se hlouběji, než kterýkoliv jiný známý vrak. Od té doby jej až do letošního března žádný člověk na vlastní oči nespatřil. Podařilo se to posádce speciální ponorky společnosti Caladan Oceanic.

Výzkumníci bývalou americkou válečnou loď objevili už v roce 2019. Kvůli své poloze, tedy 6,5 kilometrů pod hladinou oceánu, je však jen velmi obtížně dostupná. Až do letošního roku se tak historici museli spokojit pouze s fotografiemi pořízenými dálkově řízenou robotickou ponorkou. Jenže některé části vraku podle informací CNN leží až příliš hluboko, a dosavadní dokumentace tak byla neúplná.

Speciální dvoumístná ponorka zvaná DSV Limiting Factor však omezení hloubky ponoru v podstatě nemá. Od května roku 2019, kdy sestoupila do bezmála 11 kilometrů na dno Mariánského příkopu, v téhle kategorii ostatně drží rekord. A tak se zakladatel společnosti Caladan Oceanic a zároveň pilot ponorky Victor Vescovo rozhodl prozkoumat i další temné zákoutí planety.

Výprava byla rozdělena na dvě osmihodinové etapy ve dvou dnech, během kterých Vescovo opakovaně sestoupil k vraku. Společně s historikem Parksem Stephensonem a inženýrem Shanem Eiglerem tímto způsobem zdokumentovali kdysi 115 metrů dlouhý torpédoborec. „Vrak je v hloubce, kde je málo kyslíku. A i když je trochu kontaminovaný mořským životem, je navzdory poškození z bitvy pozoruhodně neporušený,“ popisoval své pocity pro BBC Vescovo.

„Dělové věže jsou přesně tam, kde mají být. Dokonce jsou namířené tím směrem, kterým podle nás střílely, než se loď potopila,“ odkázal na závěrečnou bitvu plavidla s tím, že posádka patrně stihla použít všechna torpéda.

Zkáza USS Johnston

Roku 1944 se u filipínského ostrova Leyte odehrála jedna z největších námořních bitev druhé světové války v Tichomoří. Japonská flotila utrpěla těžké ztráty a Spojeným státům se otevřela cesta k nadvládě nad Pacifikem. O několik plavidel však přišlo i americké námořnictvo. Mezi ně patří i USS Johnston.

Torpédoborec pod velením Ernesta Edwina Evanse u ostrova Samar bránil letadlovou loď proti značné přesile. Důstojník své posádce o 327 mužích tehdy podle Sky News řekl, že by nikdy neutekl z boje, ale pokud má někdo strach, měl by si vystoupit. Nikdo téhle šance nevyužil, 186 z nich poté přišlo o život. Nepřežil ani Evans, který posmrtně obdržel medaili cti.

„Objevení USS Johnston slouží jako další připomínka hrdinství a oběti toho dne v Leytském zálivu,“ komentoval nález Carl Schuster, bývalý námořní kapitán a univerzitní instruktor.