Zatímco klasické otužování je podle lékařů přínosem pro většinu z nás, metoda Wima Hofa není pro každého

Zatímco klasické otužování je podle lékařů přínosem pro většinu z nás, metoda Wima Hofa není pro každého Zdroj: Profimedia.cz

Otužováním do bezvědomí: Najednou jsem cítila, že je mi zle. Moje panika rostla, srdce bušilo...

K těm, kdo se noří do  studené vody, patří i naše kolegyně z Reflexu Kristýna Jeřábková. Ale ne proto, že je to móda. Kristýnu k pobytu v ledové vodě přivedly zdravotní potíže.

„Mám ráda saunu a je fajn vlézt pak do studené vody. Od muže jsem navíc dostala káď, a tak jsem do ní začala chodit jen tak, aniž předtím nebo potom následovalo saunování,“ říká Kristýna s tím, že dnes káď nahradila vířivka. Tu mají na zahradě za domem a voda v ní má dva stupně.

„Nejdřív to bolí, to je pravda. Ale pak, když do vody vlezu po krk – na hlavě mám kulicha – a nehýbu se, mi začne být líp. Vydržím tam přibližně dvě minuty. Ale nesmím se hýbat. Jakmile udělám ve studené vodě pohyb, bodne to jako nůž. Takže plavat se v zimě do řeky rozhodně nechystám.“

Kristýna dodává, že na celém otužování je pro ni nejkrásnější okamžik, kdy ze studené vody vyleze ven. Otužování jí prý pomáhá lépe zvládat vleklé zdravotní potíže. Cítí se po něm dobře. „Otužovali jsme se i s manželem instinktivně, neměli jsme žádnou metodu. Zkrátka co nám dělalo dobře,“ říká.

Do bezvědomí

Její zdravotní a psychický stav se ale dál horšil, odborníci zjistili, že prodělává takzvaný syndrom vyhoření. Kromě panických a úzkostných atak už tak štíhlá Kristýna rapidně hubla. „Tak mi kamarád fotbalista poradil, ať začnu dýchat podle Wima Hofa, že oni v klubu to už nějakou dobu dělají a funguje to,“ vzpomíná na začátek svého „hofovského“ dobrodružství. Nastudovala si krok za krokem ono speciální dýchání, které lze praktikovat samotné, ale také před pobytem v ledové vodě a po něm. Pak odjela na pár dnů načerpat síly s kamarádkou do hotelového wellness centra. I její kamarádka jí dýchání podle Hofa doporučila, takže si tam spolu zadýchaly.

„Najednou jsem cítila, že je mi zle. Moje panika rostla, srdce bušilo… Nedělalo mi to dobře. Nechala jsem toho,“ říká Kristýna. Přesto se další den znovu k hofovskému dýchání s kamarádkou vrátila. Ani tehdy jí nebylo nejlíp, ale řekla si, že to možná má být součást všeho a že to zřejmě přejde, když vydrží. A tak navíc vlezla do ledového bazénu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!