V České republice dnes kouří pravidelně či příležitostně téměř čtvrtina dospělé populace

V České republice dnes kouří pravidelně či příležitostně téměř čtvrtina dospělé populace Zdroj: Jan Ignác Říha

Cigarety se jednou přestanou vyrábět. Svět vzhlíží k alternativám se sníženým rizikem pro zdraví lidí

Když jsem loni v září navštívil půvabný řecký ostrůvek Astypalea, připadal mi jeho starosta Nikos Komineas jako snílek. Různá místa nechal oblepit plakáty a na nich tvrdil, že se jedná „o první nekuřácký ostrov na světě“. Je ale něco takového možné? Lze zlozvyk jménem kouření přesměrovat na jinou kolej?

„Chceme úplně čistou Astypaleu,“ vysvětloval mi Nikos Komineas a dodával: „To znamená čistou vodu, čisté pláže, čisté moře, minimální uhlíkovou stopu. A pokud toho chceme dosáhnout, změníme i přístup ke kouření. U toho začneme. To je dobrý nápad, nemyslíte?“ Nápad je to jistě dobrý. Na místě jsou ale pochybnosti, zda pro jeho uskutečnění stačí dát na místní atrakci, což jsou roztomilé bílé stavby někdejších větrných mlýnů, tabulku „Smoke-Free Point“.

Začal jsem tedy už loni pátrat, jak se Astypalea, nacházející se v souostroví Dodekany v Egejském moři, mění na nekuřácký ostrov. Připomeňme přitom, že Řecko je zemí, kde je vůbec nejvíce kuřáků na počet obyvatel v celé Evropě, kouří zde až 40 procent dospělé populace. Na samotné Astypaleji žije přes 1300 stálých obyvatel a za rok ho před koronavirovou pandemií navštívilo kolem 70 tisíc turistů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!