Karavaning aneb když i cesta je cíl

Karavaning aneb když i cesta je cíl Zdroj: Karavanista.cz

Karavaning aneb když i cesta je cíl
Výhled z karavanu
Karavaning aneb když i cesta je cíl
Karavaning aneb když i cesta je cíl
5
Fotogalerie

Karavaning aneb když i cesta je cíl

Spousta lidí toužících po cestování propadla kouzlu karavaningu, který nabízí volnost a svobodu i v této nejisté době. Dá se předpokládat, že letos přiláká ještě více nadšenců.

Když se řekne karavaning, vybaví se nám cestování v autě nebo obytném přívěsu. Pro mnohé je tato zábava i životním stylem. Ti, kteří mu propadli, často tráví na cestách veškerý volný čas. Není se čemu divit. Karavaning nabízí svobodu, dobrodružství i netradiční zážitky. Přesto není tato zábava pro každého. Na rozdíl od pobytu v hotelu vyžaduje karavan pravidelnou péči. Běžné servisování obnáší například vyprazdňování odpadní nádrže, doplňování pitné vody, čištění WC kazety a to některé zájemce může odradit.

Čím cestovat?

Na začátku bychom si měli vysvětlit rozdíl mezi karavanem (přívěsem) a obytným vozem. Karavan se připojuje za osobní auto a lze ho kdykoli zase odpojit. Je tedy vhodnější na cesty, kde plánujete zůstat delší dobu na jednom místě. Po příjezdu karavan odpojíte a můžete auto využívat k výletům a projížďkám po okolí. Oproti tomu obytný vůz je nezávislý, hodí se na kempování na divoko, využívání neplacených stání, či stání za menší poplatek. Je jednodušší na manipulaci a umožňuje častější přejíždění. Na druhou stranu se nedostanete všude jako s osobním autem. V některých městech dokonce platí absolutní zákaz vjezdu pro obytné automobily.

Karavaning aneb když i cesta je cílKaravaning aneb když i cesta je cíl | Karavanista.cz

Pobyt v zasněženém autokempu může zaujmout nejen ostřílené karavanisty, ale i nováčky, kteří si zimní kempování ještě nezkusili

Většina obytných aut i karavanů je vhodná pro celoroční kempování. Některé modely jsou vybaveny tzv. zimním paketem zajišťujícím lepší tepelnou izolaci a jiné výhody. Nehrozí tak nedostatek tepla v průběhu pobytu, ani zamrznutí vody. Pokud vlastníte běžný karavan, můžete si dokoupit zimní doplňky, díky kterým jej bude moci bez obav používat i v mrazu.

Moderní karavany a obytné vozy nabízejí plně vybavené kuchyně, koupelnu s WC i sprchu. Kempy bývají standardně vybaveny elektrickými přípojkami, sociálním zařízením, umývárnou, společenskou místností, některé poskytují i lyžárny a sušárny bot. Podobně jako ubytování v hotelu i dovolená v karavanu nabízí širokou škálu možností. Můžete zvolit úspornou variantu, nebo si dopřát pobyt v luxusním pětihvězdičkovém kempu.

Výhled z karavanuVýhled z karavanu | Karavanista.cz

I karavan nabízí možnost cestovat Evropou za těmi nejlepšími sněhovými podmínkami

Karavan může být stejně nezávislý jako obytné auto, pokud je vybaven zdrojem elektrické energie a plynovým bojlerem. Existuje řada dalších vychytávek, které zimní pobyt v karavanu dokáží zkvalitnit. S jejich koupí vám poradí ve specializovaných karavanistických obchodech.

Až budete mít karavan nezávislý, můžete vyrazit přímo ke sjezdovce na stellplatz. Tyto kempovací parkoviště bývají vybaveny pouze výlevkou a kohoutkem s vodou. Jejich výhodou je, že se nachází u sjezdovek a jsou výrazně levnější než kempy.

Karavaning může být poměrně nákladný koníček, ale stává se z něj často láska na celý život

Pořízení karavanu samozřejmě něco stojí, proto je vhodné si přívěs nejprve půjčit a vyzkoušet. Pokud karavaningu propadnete a budete si chtít pořídit svůj vlastní, můžete vybírat nejen nové modely, ale i bazarové. Nabídka je opravdu bohatá.