Na českém facebooku se šíří různé příspěvky o tom, že při výtěru na test kvůli koronaviru jsou lidé čipováni.

Na českém facebooku se šíří různé příspěvky o tom, že při výtěru na test kvůli koronaviru jsou lidé čipováni. Zdroj: reprofoto Facebook

Testovací fáze očkování proti koronaviru v Německu (10. 12. 2020)
Koronavirus v Británii: Očkování proti koronaviru, (8.12.2020).
Koronavirus v Británii: Očkování proti koronaviru, (8.12.2020).
Koronavirus v Británii: Očkování proti koronaviru, (8.12.2020).
Koronavirus v Británii: Očkování proti koronaviru, (8.12.2020).
11
Fotogalerie

Jaké mýty se vyrojily okolo očkování proti koronaviru? Některé jsou k smíchu, jiné spíš k pláči

Naše mysl miluje pocit, že ví něco lépe než ostatní. Miluje vědomí, že něčemu dokázala porozumět. Miluje tajuplná a zkratkovitá vysvětlení. Kde je to pak nejvíce vidět? U naší tendence uvěřit různým konspiračním teoriím a dezinformacím. Témata okolo koronaviru jsou vděčným konspiračním materiálem.

Můžeme se setkat se zprávami, že koronavirus je nástrojem vlád spolčených s farmaceutickými korporáty. Pytel se roztrhl ale hlavně s více či méně uvěřitelnými „fakty“ o chystaném očkování proti covidu-19. Jaké konspirace se opakují?

Očkování = kontrola nad lidmi

Na sociálních sítích i na různých dezinformačních a alternativních kanálech můžeme narazit na tvrzení, že kdo půjde na očkování, nechá se tak ve skutečnosti nakazit koronavirem. Cílem tohoto plánu vládnoucích elit má být pevnější kontrola obyvatel, případně snížení světové populace. Lehčí verze teorie zní, že očkování obsahuje přímo koronavirus, aby si tak lidé „natvrdo“ vytvořili imunitu. Pro starší a oslabené tak tato strategie může být životu nebezpečná. Tento informační proud zdůrazňuje, jak elitám nezáleží na životech některých lidí.

Žádná z vakcín vyvíjených proti covidu-19 přitom není založená na vakcinaci koronavirem samotným, a to ani v jeho oslabené nebo nepatogenní formě.

Web V4 Nová Evropa uvádí, že vakcína založená na mRNA bude mít opačné účinky, než slibuje. Když se naočkovaný člověk nakazí koronavirem, průběh jeho nemoci bude mnohem vážnější. Vakcína má totiž zvýšit schopnost viru infikovat buňky a co víc, zrychlit jeho množení.

Vakcína bude lidem měnit DNA

Rozšířené jsou spekulace, že mRNA vakcína, na které spolupracují farmaceutické firmy Pfizer a BioNTech, způsobí v lidské DNA mutace. Jedno z videí německého kanálu kla.tv (který mimochodem provozuje náboženská sekta) tyto informace podpírá tvrzením lékařů, kteří podle factcheckingových webů opakovaně šířili nepravdy.

Ačkoli vakcína mRNA funguje na principu nukleových kyselin, do lidské sekvence DNA nezasahuje a nemůže způsobovat dědičné změny. Vakcína obsahuje nukleovou kyselinu mRNA, která podnítí tvorbu spike-proteinu. Ten najdeme také na povrchu koronaviru. Po očkování lidské buňky začnou produkovat právě spike-protein. Naše tělo tuto látku bude vnímat jako něco cizorodého a přirozeně si proti ní vytvoří imunitu. Když se později člověk setká s opravdovým koronavirem, už bude mít protilátky připravené.

Obvinění, že bude měnit DNA, se dočkal také konkurent mRNA očkování – vakcína, na které pracuje firma AstraZeneca. Ta stejně jako mRNA vakcíny stimuluje tvorbu spike-proteinu, ale metoda je odlišná. Do oslabeného viru běžného nachlazení se vloží genetická informace covidu-19. Když se takto upravený virus obsažený ve vakcíně dostane do těla, buňky opět vytvářejí spike-protein, což podněcuje tvorbu protilátek. V žádném případě ale ani tato vakcína nemá moc měnit DNA.

Vakcína od firmy AstraZeneca je vyrobená z mrtvých plodů

Z amerického videa, v českém prostoru šířenému na webu Otevři svou mysl, se můžeme dozvědět, že vakcína od společnosti AstraZeneca mimo jiné obsahuje tkáň z potraceného lidského plodu. Autorka videa, které tuto informaci obsahuje, to vyvozuje z textu napsaného na krabičce od vakcíny.

Tvrzení je mylné. Vývoj vakcíny sice zahrnuje použití embryonálních nebo plodových buněk (stejně jako vývoj očkování proti ebole nebo obrně), ale finální vakcína je od takových buněčných kultur očištěná. Navíc je nepřesné tvrdit, že použité plodové buňky jsou z potraceného plodu. Buněčné linie zahrnuté v preklinickém výzkumu vakcíny vyrostly v laboratoři z původní buněčné kultury, která pochází ze dvou potracených plodů z 60. let. K potratům nedošlo kvůli výzkumu vakcín.

Vakcína je vyvinutá podezřele rychle, a proto bude nebezpečná

Nedůvěra vůči novému očkování je opodstatněná. Vždyť vakcína proti covidu-19 bude historicky tou nejrychleji uvedenou na trh. Evropská léková agentura, která má za úkol prověřit 2 mRNA vakcíny – od firem Pfizer a BioNTech a od společnosti Moderna – je bude hodnotit ve zrychleném režimu. I přesto vakcíny nepustí dál, dokud nebude prokázaná kvalita, bezpečnost a účinnost očkování. Vývoj vakcíny proti covidu-19 navíc nezačínal od nuly, když se tento typ koronaviru na konci minulého roku objevil. Výzkum navázal na poznatky a vakcíny získané v minulých desetiletích, protože očkování proti jiným typům rodu koronaviru (zejména zvířecím) už nějakou dobu existují.

Falešné twitterové účty zakladatelů firmy BioNTech

Na sociální síti Twitter se objevily příspěvky od manželů Ugura Sahina a jeho manželky Özlem Türeci. Oznamují v nich, že pokud všechno půjde dobře, začne jejich firma BioNTech vakcínu dodávat na konci tohoto roku nebo na začátku toho příštího. Oba účty se ale ukázaly být podvodem; ani jeden z manželů osobní twitterový účet nemá. Než stihla sociální síť falešné účty odstranit, získaly tisíce followerů.

Samotná firma zdůraznila, že stále není jisté, kdy přesně se vakcína k lidem dostane. Záleží mimo jiné na tom, jestli v blízké době projde regulacemi.

Bill Gates na milion způsobů

Oblíbeným terčem konspirací je americký filantrop a spoluzakladatel společnosti Microsoft. Podle jedné z teorií je vakcína proti covidu-19 hotová už několik let a výzkum byl financovaný právě nadací manželů Gatesových. Nadace má vakcínu stále vlastnit a skrývat před světem.

Bizarní linkou spojenou s Billem Gatesem je tvrzení, že chce pomocí vakcíny vpravit lidem do těla mikročipy, aby mohl sledovat jejich pohyb. Tato dezinformace se stala jednou z nejrozšířenějších v USA.

Další hoax tvrdí, že nadace Gatesových zneužívá africké děti na testování nových vakcín. Nejedná se přímo o vakcínu proti covidu-19; tentokrát je řeč o očkování proti záškrtu, dávivému kašli a tetanu. Jeden ze článků zmiňuje, že u dětí naočkovaných vakcínou nadace Billa Gatese byla úmrtnost mnohonásobně vyšší než u těch, které vakcínu nedostaly.

Bill Gates si pozornost konspirátorů získal poté, co byla jeho nadace v roce 2019 součástí simulace Událost 201. V New Yorku se tehdy sešli zástupci světového podnikání, zdravotnických institucí i vlád. Při setkání se plánovalo řešení ekonomických a společenských dopadů možné budoucí pandemie. Tato skutečnost dala konspirátorům důvod domnívat se, že Bill Gates o pandemii koronaviru věděl dopředu, a dokonce je jejím původcem.

Occamova břitva snad stále funguje

V mediálním guláši současnosti je těžké, být si nějakou informací jistý. Je to spíše nemožné. Přesto, při váhání, čemu uvěřit, může celkem šikovně pomoci staré pravidlo Occamovy břitvy – nehledat za veškerým děním komplikovaná spiknutí a manipulaci elitami, ale připustit, že ta nejméně mysteriózní a nejnudnější vysvětlení bývají také ta nejpravděpodobnější.

Více o vakcinaci si přečtěte v rozhovoru s doktorem Zdeňkem Hostomským v novéme tištěném Reflexu >>>

Reflex 50/2020Reflex 50/2020|Archív