Opět si můžeme v klidu vychutnat preso z hrnku v teple kavárny.

Opět si můžeme v klidu vychutnat preso z hrnku v teple kavárny. Zdroj: istock.com

Opět si můžeme v klidu vychutnat preso z hrnku v teple kavárny.
Opět si můžeme v klidu vychutnat preso z hrnku v teple kavárny.
Kavárna Coffee Day na hlavním nádraží v Praze
Opět si můžeme vychutnat nápoj z hrnku nebo ze sklenice.
Na skleničku vyrazily po práci i kamarádky (zleva) Dáša, Míša a Katka. Kavárna v Karlových Varech mohla znova otevřít (3.12.2020)
10
Fotogalerie

Kavárenská euforie: Po dvou měsících si můžeme konečně dát kávu v sedě a z porcelánu

V psa, který hlídá, ale nekouše, se během několika posledních dní proměnil český protiepidemický systém PES. V pondělí ohlásil třetí stupeň rizika a přislíbil zmírnění vládních omezení v restauracích, barech, obchodech a službách. Není proto divu, že většina kavárenských povalečů nemohla z noci na čtvrtek dospat a ihned po probuzení vyběhla ještě v papučích do své oblíbené kavárny.

Před některými obchody se už ve čtvrtek dopoledne tvořily fronty, u kadeřnických salonů se zarostlí lidé srocovali ještě před otevírací dobou, restaurace vyprodaly většinu obědových menu v rekordním čase a kavárny praskají ve švech. 

Taková je bilance dosavadních čtvrtečních rozvolnění.

Zatímco totiž shopaholici mohli nakupovat online, restaurace přešly na rozvozy, závislí na kávě se v kruhu rodinném mohli zdokonalovat ve svém baristickém umění, domácí lékař nahradil domácího kadeřníka, závislí na kavárnách museli přísná protiepidemiologická opatření snášet bez jakékoliv možnosti substituce. Smutně nahlíželi do potemnělých útrob svého druhého domova a v myšlenkách na dálku zahřívali své štamgastské místečko. 

Ve čtvrtek si proto většina z nich přivstala a naordinovala dovolenou, aby si na svůj flek mohli nejprve vystát frontu, poté jej hrdě zasednout, a až do zavíračky na něj nikoho nepustit. 

Slastný cvrkot kavárny, cinkání nádobí, vůně čerstvě upražené kávy, chuť točené limonády, domácí chesecake... Tohle je ráj!

Zvlášť s vědomím, že až se vám za chvíli začne chtít na záchod, nebudete muset přemýšlet, jak daleko to máte ještě do práce, domů, k babičce, za křoví nebo nedejbože na metro, abyste si mohli odskočit jako člověk. 

Bůh žehnej otevřeným kavárnám. Protože kdo má opravdu rád kávu, ten ví, že do půl hodiny zacinká porcelán podruhé. A to ani kelímek s víčkem z výdejního okénka oblíbené kavárny nevyřeší.