Petřínská rozhledna v barvách Giving Tuesday v roce 2019

Petřínská rozhledna v barvách Giving Tuesday v roce 2019 Zdroj: Giving Tuesday Česko

Giving Tuesday oslavuje lidskost a spojení těch, kterým nejsou potřeby ostatních lhostejné.
Giving Tuesday oslavuje lidskost a spojení těch, kterým nejsou potřeby ostatních lhostejné
Giving Tuesday
Giving tuesday
Giving tuesday
12
Fotogalerie

Rozsviťte svým skutkem Petřín. Dobročinné akce Giving Tuesday se 1. prosince účastní celý svět

Úterý 1. prosince bude na celém světě patřit štědrosti a dobrým skutkům v rámci Giving Tuesday. Právě v tento den se totiž opět spojí stovky milionů lidí z nejrůznějších koutů naší planety a společně budou konat dobro. Do nejštědřejšího dne v roce se může odkudkoliv zapojit kdokoliv, kdo chce udělat něco hezkého pro druhé. V Česku Giving Tuesday již pátým rokem pořádá Asociace společenské odpovědnosti. Ta letos u jeho příležitosti přišla také s dobročinnou aktivitou Světlo lékařům, která symbolicky skončí právě první prosincové úterý. Na znamení všech dobrých skutků bude 1. prosince večer v barvách Giving Tuesday nasvícena rozhledna na pražském Petříně.

Giving Tuesday každý rok vybízí společnost ke konání dobrých skutků. Loni se do něj v Česku zaregistrovalo 333 dárcovských výzev, díky kterým se podařilo na tuzemské dobročinné projekty vybrat přes 71 milionů korun, darovat několik tun oblečení a potravin lidem v nouzi, a hlavně vykonat bezpočet dobrých skutků. O tom, že štědrost není Čechům rozhodně cizí, hovoří i výsledky říjnového výzkumu agentury Ipsos pro Asociaci společenské odpovědnosti, který ukázal, že pro 85 procent obyvatel České republiky je důležité pomáhat druhým. Ke Giving Tuesday se v letošním roce chce připojit čtvrtina Čechů. Lidé nejčastěji plánují darovat věci na dobročinné účely.

V letošním roce klade Giving Tuesday důraz především na to, jak podpořit potřebné způsoby, které jsou bezpečné a umožňují dělat dobré skutky i při dodržování sociální distance. „Giving Tuesday je jedinečnou příležitostí stát při sobě a navzájem se i v této nelehké době podpořit. Pozitivní zprávy plné naděje totiž dlouho nebyly ve společnosti potřeba tolik, jako právě nyní. Všichni máme něco, co můžeme darovat, a díky sociálním sítím, online dárcovství či nakupování, poštovním službám a telefonům existuje mnoho způsobů, jak vaši štědrost využít k podpoře druhých,“ říká Lucie Mádlová, výkonná ředitelka Asociace společenské odpovědnosti. Do online prostředí se letos z velké části přemístila i Sbírka potravin, která jako každý rok vyvrcholí právě na Giving Tuesday. „Už teď vidíme, že darování potravin online lidem v nouzi oproti předchozím rokům výrazně narostlo. Lidé do teď už nakoupili potraviny za téměř dvojnásobek než v loni,“ popisuje Lucie Mádlová.

Zapojit se může kdokoliv jakkoliv

Do Giving Tuesday se může jednoduše zapojit kdokoliv: jednotlivci od dětí po dospělé, školy, města, organizace nebo firmy. Možností, jak svou pomoc pojmout, je nespočet. Je na každého uvážení, zda se připojí například darováním svého času, pomocí vybrané organizaci dobrovolnictvím nebo věnováním peněz či věcí potřebným či nabídkou svých odborných znalostí. Vybírat lze z více než dvou stovek dárcovských výzev na giving-tuesday.cz. Finančně podpořit lze například seniory skrz sbírku Výboru dobré vůle Olgy Havlové, darovat lze nejen nohy v teple lidem bez domova či  domovenku do Domova sv. Josefa pro lidi, kteří jsou sami doma s roztroušenou sklerózou. 

Rozsvítí se Petřín i Nemocnice Na Bulovce

Na počest všech dobrých skutků napříč Českem se v úterý 1. prosince po setmění rozzáří rozhledna na pražském Petříně v barvách Giving Tuesday. V 17:00 se také nedaleko rozsvítí Nemocnice Na Bulovce v Praze. Ta na sobě ponese symboly srdce a baterie, které se v rámci dobročinné aktivity „Světlo lékařům“ od 24. listopadu u příležitosti Giving Tuesday postupně objevovaly na budovách nemocnic a domovů pro seniory po celé republice a symbolicky zářily pro všechny zdravotníky, pečovatele, dobrovolníky a spoluobčany zasažené pandemií Covid-19. „Jsem nesmírně rád, že jsme mohli symbolicky svítit na počest všech hrdinů z nemocnic či dalších potřebných zařízení i občanů postižených pandemií koronaviru. Reakce zdravotníků i kolemjdoucích byly tak dojemné, že jsme si poprvé naplno uvědomili, že věta „spolu to zvládneme“ není jen prázdná fráze,“ říká Michal Okleštěk z kreativního studia VISULOVE.