Kovový kvádr stojí bez vysvětlení v pustině státu Utah.

Kovový kvádr stojí bez vysvětlení v pustině státu Utah. Zdroj: Utah Department of Public Safety

Záhadný monolit v poušti, ve státě Utah, se dosud jeví jako umělecké dílo
Záhadný monolit v poušti, ve státě Utah, se dosud jeví jako umělecké dílo
Záhadný monolit v poušti, ve státě Utah, se dosud jeví jako umělecké dílo
Záhadný monolit v poušti, ve státě Utah, se dosud jeví jako umělecké dílo
Záhadný monolit v poušti, ve státě Utah, se dosud jeví jako umělecké dílo
7
Fotogalerie

Po stopách mimozemských znamení. V americké poušti objevili záhadný železný monolit

Letošní rok se od těch minulých podstatně liší ve všech možných směrech. Mimo jiné se letos daří konspiračním teoriím. Už na jaře Pentagon potvrdil pravost nahrávek, na kterých je zachycené UFO. A minulou středu utažští biologové ve spolupráci s oddělením veřejné bezpečnosti objevili záhadný monolit uprostřed nepřístupné pouště. Jeho původ je neznámý.

„Hej, hej, otoč to, otoč to!“ křičel člen posádky na pilota vrtulníku při přeletu nad pouští. „Něco tam je – musíme se na to podívat!“ pokračoval. Biologové měli sice za úkol počítat ovce tlustorohé v okrese Red Rock, cíl jejich cesty se však náhle změnil. Tou dobou ještě netušili, že svým objevem zaplní titulky novin po celém světě.

Čirou náhodou se tak skupinka biologů ocitla u tajemného lesklého monolitu, který svým odstínem jasně vystupoval z červeně zbarveného prostředí. Vědci strukturu odhadem o výšce 10-12 stop, tedy okolo 3,6 metrů prozkoumali, nic dalšího se jim ale zjistit nepodařilo. „Možná je to něco od NASA v souvislosti se satelity?,“ zamýšlel se v rozhovoru pro KSL-TV pilot Bret Hutchings. „Vtipkovali jsme, že jestli jeden z nás náhle zmizí, zbytek musí utéct,“ popisoval bezprostřední náladu posádky.

K vytvoření záhadného objektu se zatím nikdo nepřihlásil, jeho původ je tak stále nejasný. Ufology ovšem jistě zklame, že podle Hutchingse působil jako vytvořený lidmi a patrně vyrobený z kovu. „Předpokládám, že strukturu nainstaloval nějaký umělec nové vlny, nějaký velký fanoušek Vesmírné Odysey,“ vysvětloval s odkazem na scénu s černým monolitem z kultovního snímku Stanleyho Kubricka.

Zveřejněná videa a fotografie z naleziště kolují sociálními sítěmi a vzbuzují velký zájem. A právě z toho důvodu se utažské úřady rozhodly nezveřejňovat přesnou lokaci. V opačném případě by totiž prý hrozilo, že se na nedostupné místo vydají turisti, kteří by se po cestě mohli ztratit nebo někde zaseknout.

2020, rok UFO?

Koronavirus dal lidem spousty času zabývat se věcmi, které by možná obvykle tolik neřešili. V souvislosti s epidemií tak jednotlivé státy v průběhu letošního roku ohlásily nárůst případů, kdy někdo údajně spatřil UFO. Belgie v tomhle ohledu podle britského deníku The Daily Telegraph zaznamenala nejvyšší číslo od roku 1989.

Výrazný rozdíl oproti loňskému roku podle ufologa Chrise Rutkowskiho zaregistrovala i Kanada. „Oproti roku 2019 se bavíme se o nárůstu okolo 50%, takže z nějakého důvodu, lidé během lockdownu častěji nahlašují, že spatřili UFO,“ uvedl pro CTV News.