Pražské planetárium slaví 50. let

Pražské planetárium slaví 50. let Zdroj: Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy

Pražské planetárium slaví 50. let
Pražské planetárium slaví 50. let
Pražské planetárium slaví 50. let
Pražské planetárium slaví 50. let
Pražské planetárium slaví 50. let
13
Fotogalerie

Pražské planetárium slaví 60. let. Podívejte se na unikátní snímky ze stavby budovy ve Stromovce

Již šest desetiletí odhaluje svým návštěvníkům pražské planetárium tajemství vesmíru. Jeho návštěvu zprostředkovává nejen digitální projekcí na největší promítací plochu v ČR, ale také reálnými prožitky.

Například od loňského roku, kdy byla u příležitosti 50. výročí přistání člověka na Měsíci před Planetáriem Praha vystavena dokonalá maketa lunárního modulu Apollo 11, je pražské planetárium jediným místem na světě, kde si mohou návštěvníci modul prohlédnout i zevnitř.

„Naše planetárium ušlo od svého otevření 20. listopadu 1960 pořádný kus cesty. Během první poloviny své existence tvořily převážnou část návštěvníků děti, které nás navštěvovaly v rámci školních výprav. Až do roku 1989 měly pražské školy vstup v rámci školní výuky zdarma. Po roce 1989 se planetárium začalo stále více orientovat na veřejnost, která je v některých ohledech náročnějším publikem. V roce 2018 došlo k celkové změně koncepce programu, což nyní umožňuje divákům zhlédnout špičkovou produkci světové úrovně. V horizontu tří let čeká planetárium nový projekční systém a v blízké budoucnosti bychom rádi jednali o podstatném rozšíření planetária do přírodovědného science-centra, které zatím Praha postrádá,“ říká Jakub Rozehnal, ředitel Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy.

Střípky z šedesátileté historie

Historicky prvním přednášejícím v planetáriu byl známý český popularizátor astronomie a selenograf Ing. Antonín Rükl. Ten se také stal jeho prvním ředitelem a planetárium vedl dlouhých 40 let. V roce 1979 došlo ke spojení planetária a hvězdáren na Petříně a v Ďáblicích. Vytvořila se tak největší kulturně vzdělávací platforma pro popularizaci astronomie a příbuzných věd v ČR, která dnes nese jméno Planetum.

V loňském roce navštívilo pražské planetárium rekordních 160 000 návštěvníků, do všech středisek Planetum zavítalo bezmála 220 000 návštěvníků.