Alain Delon, bouřlivák, skandalista, sukničkář a skvělý herec.

Alain Delon, bouřlivák, skandalista, sukničkář a skvělý herec. Zdroj: Profimedia

Alain Delon
Ve filmu Borsalino zazářili oba herci - Delon i Belmondo.
Alain Delon, bouřlivák, skandalista, sukničkář a skvělý herec.
Alain Delon.
Ve filmu Zatmění z roku 1967 s herečkou Monikou Vitti.
9
Fotogalerie

Značka cigaret jako pocta? Filmový idol Alain Delon slaví 85. narozeniny

Před kamerou zářil především ve druhé polovině 20. století, postupně se proslavil v Evropě, poté zkoušel prorazit i v Hollywoodu. Alain Delon, který se narodil 8. listopadu 1935, je považován za jednoho z nejlepších francouzských herců. Nehynoucí obdiv mu v roce 1992 vynesly cigarety, které se honosí jeho jménem.

Narodil se na periferii Paříže, dětství neměl moc šťastné, protože jeho rodiče se v Delonových čtyřech letech rozvedli. Matka i otec si našli nové partnery, a tak byl mladý Alain odstrkován. Po studiu zamířil do armády, Francie totiž zrovna válčila v Indočíně. Na asijském bojišti strávil budoucí herec čtyři roky. Jak sám přiznal v jednom z rozhovorů, velkou část své služby strávil ve vězení, protože nedodržoval disciplínu.

Řezník hercem

Po návratu se živil různě, chvilku dokonce pracoval v řeznictví své matky. Dále si vyzkoušel zaměstnání barmana, číšníka či vrátného. Během roku 1956 si ho všimla herečka Brigitte Auberová, která se objevila například ve filmu Chyťte zloděje. Náhodné setkání se změnilo v přátelství, vyrazili spolu na filmový festival v Cannes.

Mezi tamní smetánkou si pohledného mladíka všiml hledač talentů David Selznick. Předložil mu kontrakt, který Delonovi ukládal povinnost naučit se anglicky. Mladík začal navštěvovat jazykovou školu v Paříži, během toho natrefil na režiséra Yves Allégreta. Ten ho přesvědčil, aby zůstal ve Francii, na to Delon slyšel a smlouvu se Selznickem zrušil. Tímto rozhodnutím si otevřel dveře do francouzského filmu, první snímek natočil v roce 1957. Další nabídky přicházely, protože Delon byl pohledný a charismatický herec. Ve svých začátcích si zahrál po boku mladého Jean-Paul Belmonda.

Kariéra nabírala na obrátkách, ztvárnil role v několik francouzsko-italských filmech. V 60. letech ho těsně minula životní šance, mohl si zahrát ve snímku Lawrence z Arábie. David Lean se nakonec rozhodl pro Petera O´Toola. Do dějin kinematografie vstoupila také tzv. Delonova metoda, tu herec použil při jednom z filmů pro společnost MGM. Místo výplaty chtěl práva na distribuci v jiných zemích. Risk se mu vyplatil a tento krok mu vydělal velké jmění. Delon měl v té době podepsaných několik kontraktů s americkými společnostmi, ale stále žil ve Francii.

Americká anabáze

V roce 1965 se přestěhoval do USA a kam jinam než do Hollywoodu. Za velkou louží točil s Deanem Martinem či Robertem Redfordem. Ve Spojených státech se mu však nedařilo tolik, jak čekal, a tak následoval návrat do vlasti. Ve Francii se podílel na několika filmech, ale zapletl se také do jedné z afér.

V lesích nedaleko jeho sídla našli mrtvolu Delonova bodyguarda Stefana Markoviče. Herec byl veden jen jako svědek, ale z výslechů měl nepříjemný pocit. V téže době vzniklo několik snímků s mafiánskou tématikou jako Sicilský klan či Borsalino. Začátkem 70. let zkoušel znovu prorazit v amerických kinech, ale film Zavraždění Trockého nesklidil velký úspěch.

V další dekádě si vyzkoušel roli Zorra. Postupně se ale zaměřoval také na podnikání mimo záři reflektorů, vznikl například parfém s jeho jménem. Delon si založil také značku slunečních brýlí, která je velmi oblíbená v Asii, kde se ostatně francouzský herec těší velkému zájmu. To dokládá i značka cigaret Alain Delon. „A taste of France,“ zní slogan na krabičce kuřiva. Produkt je populární především ve Vietnamu a Thajsku.

Kamarád Marine Le Penové

S rostoucím věkem se měnily postavy, které měl fešák ztvárnit. Místo mladých elegánů hrál zkušené a protřelé muže ve středních letech. Následovalo hubené období, kdy byl vidět stále méně. I přesto získal v roce 1985 prestižní cenu César za snímek Náš příběh, o deset let později obdržel Zlatého medvěd na Berlinale.

V soukromém životě se Delonovi daří, nejdříve se zasnoubil s herečkou Romy Schneiderovou. Těsně před veselkou se provalilo, že herec měl románek s německou zpěvačkou Nico. Z mileneckého poměru se narodil syn Christian. Posléze se oženil s Nathalie Barthélémyovou, ale manželství vydrželo pět let. Později zkoušel hledat štěstí s holandskou modelkou Rosalií van Breemen, ale vztah skončil v roce 2001, vzešly z něj dvě děti.

Delon žije střídavě ve Švýcarsku a Francii. Občas o sobě dává vědět, veřejnost pobouřilo například jeho přátelství s kontroverzní političkou Marine Le Penovou. Ve filmech se objevuje sporadicky, naposledy si střihl velkou roli ve snímku Asterix a Olympijské hry, kde ztvárnil koho jiného než Cézara.