Slavná česko-německá pohádka Tři oříšky pro Popelku. Která obuje střevíček, budu moje žena. Obula ho až Libuška.

Slavná česko-německá pohádka Tři oříšky pro Popelku. Která obuje střevíček, budu moje žena. Obula ho až Libuška. Zdroj: BPŽ/ČSFD/Barrandov-DEFA

Trávníček nehrál jen v pohádkách či komediích, v roce 1983 ztvárnil hlavní roli v Moskalykově dramatu Vnitřní zrak o umělci, který skončí ve vězení.
Třetí princ byl takt trochu nezodpovědný floutek, který se honil za sukněmi, ale jako bratr byl naprosto nejlepší. Dokázal pro své bratry obětovat cokoli.
V Moskalykově pohádce Třetí princ z roku 1982 si zahrál "třetího" princ, který se vypraví do skal zachránit své dva starší bratry. Během natáčení se mu splašil kůň a neměl dubléra, ani když lezl po skalách.
Jako princ v pohádce o Popelce byl opravdu k sežrání. Věděli jste, že vlastně neměl žádné jméno? Ani jednou během filmu nezaznělo, prostě to byl "princ".
Pohádka Taneček přes dvě pekla z roku 1982, kde sice Trávníček nehraje prince, ale nafoukaného vesnického mladíka, který se kvůli své nadutosti dostane do pekla.
12
Fotogalerie

Jeho kariéru rozjela nejoblíbenější česká pohádka. Pavel Trávníček slaví sedmdesáté narozeniny

Každé Vánoce se objevuje na televizních obrazovkách snímek Tři oříšky pro Popelku, který patří k zimním svátkům jako máloco. Spousta diváků ale neví, že hlas, kterým postava mluví, nepatří Pavlu Trávníčkovi. Herec, jehož paradoxně řadíme k předním českým dabérům, se narodil 26. října 1950.

Dětství strávil v obci Konice na Prostějovsku, po absolvování základní a střední školy zamířil na brněnskou JAMU. Když prestižní vzdělávací ústav dokončil, jeho další kroky vedly do tehdejšího Divadla bratří Mrštíků. V této době mu velice pomohlo působení ve studentském filmu Jaroslava Soukupa Temná brána noci. Mimochodem, vedle Trávníčka se ve snímku objevil také Jiří Krampol či Ladislav Potměšil.

Předabovaný princ

Film zhlédl režisér Václav Vorlíček a mladý herec se mu zalíbil. Obsadil jej do pohádky Tři oříšky pro Popelku, kde si zahrál po boku Libuše Šafránkové. Trávníčka dostala role prince do povědomí diváků, přestože neslyšeli jeho hlas. Ten byl kvůli moravskému přízvuku předabován Petrem Svojtkou.

Dílo na motivy Boženy Němcové mělo velký úspěch, vyhrálo například Křišťálový pohár na festivalu filmů pro děti v roce 1973. Dostalo se i na oba protagonisty, Trávníček i Šafránková obdrželi Zlatého ledňáčka za nejlepší herecké výkony.

Když se Trávníček přesunul do Prahy, nejdříve přijal angažmá v divadle E. F. Buriana, poté hrál pod záštitou Městských divadel pražských. Ztvárňoval několik desítek rolí v tehdejších filmech i seriálech. Za zmínku stojí epizodní výskyt v Dobrodružství kriminalistiky či Panoptiku Města pražského. Nikdy však ze sebe nesundal nálepku prince, a tak jej v roce 1982 obsadil Antonín Moskalyk do filmu Třetí princ. Podobné role ho pronásledovaly ještě dlouhá léta.

Vincent Vega či kapitán Hawkeye

Po sametové revoluci získal pozici uměleckého šéfa v Hudebním divadle Karlín. Tam ale vydržel tři roky, poté se přeorientoval na své vlastní projekty. Pavla Trávníčka si spousta lidí pamatuje z hudebního pořadu DO-RE-MI, kde působil se Sabinou Laurinovou. Dnes by se kousek z dílny TV Nova dal označit za bizár, ale v tehdejší době pořad hltal nespočet diváků.

V poslední době na sebe upozornil několika rolemi v úspěšných seriálech Vyprávěj či Vzteklina. Nevyhnul se ani komerčním počinům, jako Gympl s (r)učením omezeným nebo Ohnivý kuře.

Vedle divadelní a filmové dráhy se stal jeho velkou vášní dabing. Je hlasem francouzského herce Alaina Delona, Christiana Claviera či dlouhá léta promlouval na televizní diváky jako Alan Alda v seriálu MASH. Nesmazatelnou stopu zanechal také ve snímku Pulp Fiction, protože Trávníček dabuje Johna Travoltu. Ve výčtu nesmí chybět ani série Policejní akademie, kde jeho hlasem mluví Carey Mahoney. Mladší diváci si jej zase vybaví ve spojení s Luciusem Malfoyem z Harryho Pottera.

V osobním životě tvořil pár se Simonou Stašovou, poté se oženil s baletkou Evou Štefkovou. Následně pojal za manželku Lucii Vrbovou, i s tou se však rozvedl. Nyní je šťastný s Monikou Fialkovou. Ze čtyř manželství má Trávníček dva syny. Dalšího mužského potomka počal s Helenou Dytrtovou, se kterou ale nebyl sezdán.