Asma Asad je odhodlaná stát po boku svého manžela přes všechny krize.

Asma Asad je odhodlaná stát po boku svého manžela přes všechny krize. Zdroj: Profimedia.cz

Asma Asad je odhodlaná stát po boku svého manžela přes všechny krize.
Asma Asad je odhodlaná stát po boku svého manžela přes všechny krize.
Prezident Sýrie Bašár Asad.
Asma i její manžel se rádi setkávají s dětmi a tvoří tak obraz harmonie pro oči veřejnosti.
Asma i její manžel se rádi setkávají s dětmi a tvoří tak obraz harmonie pro oči veřejnosti.
16
Fotogalerie

Manželky diktátorů: "Růže v poušti" se kvůli krvavému Asadovi vzdala záře velkoměst

Prezidenta Sýrie Bašára Asada v současnosti vnímá celý svět jako krutého diktátora, který nechává svoji zemi topit v útrapách války a navíc schvaluje drsné mučící praktiky aplikované na vězně, kteří nesouhlasí s jeho režimem. A vedle něho je krásná manželka Asma Asad, přezdívaná podle časopisu Vogue "Růže v poušti", která neoblomně stojí po boku manžela a prezentuje se jako spasitelka Syřanů. I přes to, že ví o všem, čeho se její muž z prezidentského křesla dopouští na svých odpůrcích, a i přes veškeré krize - jak ty politické, tak osobní. Jaký je její příběh?

Asma Asad se narodila ve Velké Británii do sunnitské rodiny lékaře a diplomatky. Dostalo se jí toho nejlepšího západního vzdělání a po dokončení všech škol pracovala ve finanční sféře po celém světě. Třeba i v Paříži nebo New Yorku. Pak se ale na dovolené v Damašku seznámila se svým budoucím manželem Bašárem Asadem.

Sňatek těchto dvou lidí byl pro veřejnost překvapením. Veřejně svůj vztah totiž nikde neprezentovali. Svatba nicméně proběhla v roce 2000. Mnoho lidí si zpočátku myslelo, že spojení Asada se západně vychovanou Asmou přinese do země nový a čerstvý vítr. Po svatbě se tedy sbalila, na trvalo se přestěhovala do Sýrie, svoji kariéru pověsila jednou provždy na hřebík a začala se naplno věnovat povinnostem první dámy. A jak už z posledních let víme, nakonec tento sňatek moc lepších zítřků stejně nepřinesl.

Sýrie se v roce 2011 propadla do krutých časů občanské války, národ je v současnosti ochromen, mnoho lidí ze země uteklo. Navíc se ocitá v krizi, protože je závislá na Rusku. Přes všechny problémy se Asma i s dětmi rozhodla zůstat po boku svého manžela v Sýrii, i když jí byl nabídnut azyl s tím, že muže prostě za žádnou cenu neopustí. Kromě stresu z výše uvedených problémů se navíc musela vypořádat s další ránou. V roce 2018 jí byla zjištěna rakovina prsu. Nakonec se z ní, za podpory svého manžela a místní medicíny, vyléčila. V současnosti se věnuje hlavně osvětě v oblasti prevence rakoviny, často také navštěvuje onkologická centra a podporuje válečné veterány.