Benjamin Davis

Benjamin Davis Zdroj: Wikimedia

Benjamin Davis
Benjamin Davis
Benjamin Davis
Benjamin Davis
Benjamin Davis
5
Fotogalerie

Revoluční věc na prahu války. Před 70 lety se stal Benjamin Davis prvním afroamerickým generálem v dějinách USA

Rasová segregace je smutnou ale nedílnou součástí americké historie. Tamní společností hýbaly osobnosti jako Martin Luther King či Rosa Parksová. Afroamerická menšina zpozorněla také 25. října 1940, v tento den byl Benjamin O. Davis Sr. povýšen do hodnosti generála armády Spojených států amerických. Pamětník několika válek mimo jiné vyučoval na univerzitě v Ohiu.

Narodil se ve Washingtonu D.C. roku 1880. V některých dokumentech je ale uveden jiný letopočet a to 1877. Davisovi životopisci zjistili, že budoucí generál lhal o svém věku kvůli vstupu do armády. Přidal si tři roky, aby o svém rozhodnutí nemusel informovat rodiče. Mladík vystudoval střední školu, během ní ale navštěvoval kadetní kurzy. Otec, který pracoval na ministerstvu vnitra, si přál, aby jeho syn zamířil na univerzitu.

Inspirován afroamerickým poručíkem

To se ale nestalo, Davisovy kroky směřovaly do armády, které se upsal. Velký vliv na jeho rozhodování měla i mezinárodní situace, vrcholila španělsko-americká válka. Do vřavy se 1. července zapojil i mladý afroamerický Benjamin Davis. Konflikt, který byl vyvolán Spojenými státy, ustal, ale další se blížil. Filipínsko-americká válka mohla Davisovi velmi pomoci v jeho kariérním posunu, protože zhruba rok strávil v zámořských bojích.

Velký dojem na něj udělal poručík Charles Young, toho času jediný Afroameričan na této pozici. Davis se rozhodl, že půjde v jeho šlépějích. Na akademii patřil k jedním z nejnadanějších žáků, a tak mohl v roce 1902 slavit, stal se poručíkem. Po návratu z Filipín sloužil ve Wyomingu, poté začal vyučovat vojenskou vědu a taktiku na Wilberforce University v Ohiu. Instituce byla určená především pro vojíny afroamerického původu.

Generál Benjamin O. Davis Sr.

Těsně před první světovou válku byl odvelen do Libérie, kde zastával funkci vojenského atašé. Pravidelně informoval své nadřízené o stavu zbraní v africké zemičce. Po návratu se vrátil na místo profesora v Ohiu, ale po několika měsících zase odcestoval. Na tři roky se jeho domovem stala základna Stotsenburg na Filipínách.

Do Evropy se dostal ve 30. letech, kdy absolvoval cestu po evropských pohřebištích s pozůstalými amerických vojáků, jež padli v první světové válce. V době, kdy se k moci dral Adolf Hitler, působil znovu na akademické půdě. Za služby, které odváděl, byl povýšen v roce 1940 na generála. Stal se prvním Afroameričanem, který v takto vysoké vojenské funkci působil.

Nadřízení jej využívali především k administrativním a inspekčním úkonům. Druhou světovou válku nejdříve strávil ve Washingtonu, poté zamířil do Evropy, kde kontroloval Afroameričany v americké armádě.

Po největším konfliktu v dějinách se vrátil do USA, kde získal post na ministerstvu vnitra, ale jeho kariéra se chýlila ke konci. V roce 1948 odešel do důchodu, měl za sebou padesát let trvající službu. Harry S. Truman po několika dnech vydal nařízení, které formálně rušilo rasovou diskriminaci v armádě. Reálně však šikana na základě barvy pleti trvala ještě mnoho let.

Benjamin Davis zemřel 26. listopadu 1970.

Jméno Davis ještě více proslavil Benjamin O. Davis Jr., který se stal prvním generálmajorem amerického letectva. Pocta pro jeho otce přišla v roce 1997, kdy se obličej Davise Sr. objevil na poštovní známce.