Britský umělec a sprejer známý pod pseudonymem Banksy uspořádal v Londýně svou první oficiální výstavu (2005). Zůstal věrný své pověsti provokatéra a mezi své obrazy pustil 164 krys.

Britský umělec a sprejer známý pod pseudonymem Banksy uspořádal v Londýně svou první oficiální výstavu (2005). Zůstal věrný své pověsti provokatéra a mezi své obrazy pustil 164 krys. Zdroj: YUI MOK

Banksyho loď ve Středomoří volala o pomoc po záchraně migrantů
Banksyho loď ve Středomoří volala o pomoc po záchraně migrantů. (29. 8. 2020)
Neautorizovaná výstava kopií a reprodukcí The World of Banksy ve výstavní síni Mánes - Vrhač květin (se záhadným uvedením názvu města Brna)
Neautorizovaná výstava kopií a reprodukcí The World of Banksy ve výstavní síni Mánes - Zmiz, dokud můžeš
Neautorizovaná výstava kopií a reprodukcí The World of Banksy ve výstavní síni Mánes - Dívka s balónkem
29
Fotogalerie

Krysy útočí: Do britských domovů se kvůli koronaviru cpou více než kdy jindy. Banksy to předpověděl už dávno

Největší britská deratizační společnost Rentokil se nechala slyšet, že poptávka po jejich službách od první koronavirové vlny vzrostla o více než 22 %. Do britských obydlí se krysy dostávají především odpadními trubkami, ale také třeba přes poštovní schránky. Krysy s rouškami se tak pomalu, ale jistě stávají jedním z předních symbolů britské koronavirové krize.

Když britský streetartový umělec a aktivista Banksy nastříkal v červenci na stěny jednoho z vagonů metra krysy připomínající cestujícím, že mají kvůli koronaviru nosit roušky, nikoho nenapadlo, že opět prorokoval blízkou budoucnost.

Na krizi vyvolanou koronavirem reagoval krysami opakovaně. V dubnu na svém Instagramu zveřejnil obrázky s popisem „Moje žena nesnáší, když pracuju z domova“, přičemž na stěny koupelny a toalety nastříkal skupinu řádících krys, které tyto místnosti obracejí vzhůru nohama.

O tři měsíce později se jeho předpověď stává realitou.

Paul Blackhurst, vedoucí firmy Rentokil Pest Control, uvedl, že „vzhledem k rostoucí populaci“ krys a potkanů ​​je možné, že „lidé zaznamenají nárůst aktivity těchto hlodavců“.

Krysi a potkani si k lidem získali nechtěnou důvěru a nebojí se vstupovat do jejich domovů po celé zemi. S ohledem na menší počty lidí v ulicích a menší plýtvání potravinami získali nejspíš nezvaní hosté dojem, že si pro jídlo musí dojít přímo ke zdroji. Společnost tvrdí, že explozivní nárůst počtu hlodavců lze připsat mírné zimě, kterou jsme zažili v loňském roce, což mohlo prodloužit období jejich rozmnožování.

Nárůst počtu deratizačních zásahů je v Británii údajně nejvyšší za posledních šest let, a to i s ohledem na panující koronavirovou epidemii.