Banksy se opět vyjádřil k palestinsko-izraelskému konfliktu

Banksy se opět vyjádřil k palestinsko-izraelskému konfliktu Zdroj: Banksy.co.uk

Slavný Banksy se znovu vyjádřil k izraelsko-palestinskému konfliktu. Otevřel v Betlémě „Zazděný hotel“

Britský umělec, který se proslavil provokativním street artem a svou pečlivě utajovanou identitou, otevřel hotel na západním břehu Jordánu poblíž Betléma. V pátek do něj byli pozváni první novináři. Podle svých slov se Banksy snaží přilákat do oblasti Izraelce a podpořit tak skomírající ekonomiku města založenou na poutnictví a turismu. Betlém je palestinským kulturním centrem. Občanům Izraele zákon zakazuje vstup do města i návštěvu jeho historických památek. Získat povolení ke vstupu se stává čím dál komplikovanější.

Walled Off Hotel („Zazděný hotel“) má devět pokojů a jedno apartmá. Podpůrný tým tvrdí, že rozhodně nejde jen o Banksyho nové umělecké performance, ale o projekt s obchodním záměrem. Zároveň je však zřejmé, že s publicitou, jíž se hotelu díky Banksymu dostane, je spojeno i jasné politické sdělení.

 

Umělec již na západním břehu Jordánu tvořil mezi lety 2005 a 2007. V roce 2014 se pak po znovupropuknutí izraelsko-palestinského konfliktu ilegálně dostal do pásma Gazy. Snažil se upozornit na ubohé podmínky, v nichž většina Palestinců žije, i na fakt, že se této dlouhodobé humanitární krizi na Západě dostává omezené pozornosti. Nápis, jejž je možné spatřit na konci videa mapujícího Banksyho výtvory v Gaze, jasně vyjadřuje umělcův postoj ke konfliktu. „Pokud dáváme pryč ruce od konfliktů mezi mocnými a bezmocnými, straníme mocným – nejsme neutrální.“

Hotel Walled Off plánuje hostit výstavy mladých palestinských umělců, kteří mají omezené možnosti cestovat a představit tak své umění mezinárodnímu publiku. Také plán pořádat v hotelu čaje o páté nebo nápad umístit v prostorách recepce voskovou figurínu britského premiéra Balfoura, symbolizující počátky konfliktu iniciovaného evropskými koloniálními mocnostmi, odkazuje na Banksyho břitký smysl pro humor. První hosté si budou moci pobyt v hotelu rezervovat již tento měsíc.