Lysohlávky mají halucinogenní účinky.

Lysohlávky mají halucinogenní účinky. Zdroj: Profimedia.cz

Lysohlávky
Lysohlávky
Lysohlávky
Sběr lysohlávek
4
Fotogalerie

Čas kouzelných houbiček. Co když vás na tripu postihne paralýza?

Takzvané „Magic Mushrooms“ patří pravděpodobně mezi nejméně nebezpečné halucinogenní drogy. Alespoň to vyplývá průzkumu, na kterém se v roce 2016 podílelo více než 12 tisíc dobrovolníků. Ne že bychom snad někoho chtěli nabádat k užívání psychotropních látek, přesto se můžeme pokusit případným komplikacím v souvislosti s jejich užíváním předejít. Trip totiž může být příjemný zážitek, ale i cesta do pekla.

V posledních letech se v souvislosti s houbičkami mluví o podivném a děsivém vedlejším účinku známém jako „wood-lovers paralysis“ nebo zkráceně WLP. Jedná se o krátkodobý stav svalové slabosti a ztuhlosti nebo ztráty motorické funkce, který trvá několik hodin po podání dávky. „Paralýza milovníků dřeva“ je odvozena od faktu, že ji vykazovali pouze uživatelé magických houbiček, které rostou na dřevu. Podle dostupných informací se riziko paralýzy netýká Psilocybe cubensis a dalších druhů magických houbiček, které rostou na běžném humusu. I když i po jejich požití se dá zažít ledacos nepříjemného.

Bez těla

Ačkoliv dostupné historky působí téměř vtipně, ten, kdo paralýzu zažil, ví, že už nic horšího zažít nemůže.

„Čůral jsem do postele, když jsem byl úplně ochrnutý,“ vzpomíná jeden z anonymních uživatelů.

„Moje nohy se pode mnou vzpínaly – připadal jsem si jako Vlk z Wall Street, když se pokoušel řídit auto,“ uvedl další.

Třetí z uživatelů houbiček, který se o své zkušenosti rozpovídal pro magazín Vice.com, uvedl: „Nejdřív jsem se tomu smál, protože mi přišlo vtipné, že ztrácím kontrolu nad hybností, ale postupovalo to opravdu rychle... Snažil jsem se držet telefon a trochu pohnout hlavou... Nešlo to.“

Každá z těchto zpráv vykresluje dost podobný obrázek. Uživatelé houbiček nejsou na příjemném psychedelickém tripu, ale v jakémsi „hadím“ stavu a neschopni pohybu.

Nepovedený body load

Při paralýze se rozhodně nejedná jen o jakési ztuhnutí těla značící oddělení vědomí od fyzické podstaty. Pro „psychonauta“ je totiž oddělení od těla během tripu spíš osvobozující než nepříjemné.

To se ale o paralýze po požití dřevomilných magických houbiček říct rozhodně nedá. Jedná se doslova o neschopnost ovládat končetiny či obličejové svaly. Nejvíce ze všeho se to prý podobá lokální anestezii.

Paralýza navíc nastupuje velmi rychle a nečekaně, případně může přetrvávat další dny po požití.

Ačkoliv je tento stav obvykle dočasný a postupně pomine, může být jeho prožití velmi nepříjemným zážitkem a dotyčného zásadně poznamenat. V posledních letech se dřevomilné magické houby dostaly do módy i u nás v Česku, a tak plánovačům podzimních „tripů“ hrozí značné riziko.

Pokud se v následujících týdnech budete snažit utíkat před pandemií, lockdownem a politikou do jiných sfér svého vědomí, buďte nanejvýš opatrní.