Tom Cruise ve filmu Minority Report ovládá počítač pomocí gest.

Tom Cruise ve filmu Minority Report ovládá počítač pomocí gest. Zdroj: Profimedia

Policejní kamery
Záběr z filmu Minority Report
Policejní kamery
Záběr z filmu Minority Report
Policejní kamery
8
Fotogalerie

Totální prevence jako v Minority Report. Algoritmus kanadské policie předpovídá zločiny

Snaha zabránit zločinu, který se ještě nestal, zní poněkud utopicky. Technologie podobná té z kultovního sci-fi snímku Minority Report se však neustále vyvíjí a začíná zasahovat i do skutečného života. Podle studie Citizen Lab z prvního září popularita takzvané algoritmické predikce roste u kanadských policejních sborů. Autoři ovšem upozorňují na možné zneužití takové moci a její nečekané důsledky v oblasti lidských práv.

Co si ale pod pojmem algoritmická predikce představit? Podle autorů studie se dá zjednodušeně popsat jako technologie, která prostřednictvím zpracovávání velkého množství dat předpovídá potenciální kriminální aktivity. Mezi taková data mohou patřit například osobní a biometrické údaje nebo údaje o zeměpisné poloze. Dále také obsah sociálních sítí nebo statistika odvozená od kriminální minulosti jednotlivce.

A jak již samotný titulek napovídá, v Kanadě nezůstalo pouze u teorie. Tamní policejní složky po celé zemi totiž technologii postupně implementují do praxe. Například strážci zákona ve Vancouveru používají zařízení s názvem GeoDASH, které předvídá, kde by mohlo dojít k vloupání. V Calgary pak mají software zvaný Gotham od společnosti Palanthir. Ten autorizovaným pracovníkům umožňuje hledat spojitosti mezi jedinci, organizacemi, místy, vozidly a dalším majetkem.

Snaha o algoritmickou predikci se však mnoha lidem nezamlouvá. Jejich použití totiž údajně v mnoha ohledech koliduje s lidskými právy, jako například s právem na soukromí nebo právem na svobodu projevu. Podle výpovědi policisty Ryana Proxe pro kanadskou televizi Global News se taková technologie navíc může neúměrně soustředit na menšinové komunity. Autoři studie tohle riziko připisují dřívějšímu systematickému zaujetí policejních složek.

Ryan Prox to však uvádí pouze jako jeden z rizikových faktorů, kterým se dá předejít. Na podporu technologie pak uvedl čísla vancouverské policie. Ta algoritmickou predikci začala používat již na konci roku 2016. Hned v prvních šesti měsících to údajně vedlo k poklesu loupeží o 20 %.

Nespokojená se současnou situací je například spoluautorka studie Cynthia Khoo. Kanada se podle ní sice stále nachází v počáteční fázi užívání dané technologie, ovšem z pohledu zachování lidských práv už současný stav zašel příliš daleko. „Dobrá zpráva je, že ještě není pozdě,“ dodala optimisticky. „Vláda má šanci jednat a zavést robustní opatření, které ochrání naši rovnost, soukromí a svobodu,“ pokračovala.