Sarah Ezekiel trpící ALS dokáže malovat očima díky speciální technologii.

Sarah Ezekiel trpící ALS dokáže malovat očima díky speciální technologii. Zdroj: Profimedia

Nemocí ALS trpěl i slavný vědec Stephen Hawking
Nemocí ALS trpěl i slavný vědec Stephen Hawking
Nemocí ALS trpěl i slavný vědec Stephen Hawking
Nemocí ALS trpěl i slavný vědec Stephen Hawking
Nemocí ALS trpěl i slavný vědec Stephen Hawking
6
Fotogalerie

Stejná diagnóza jako u Stephena Hawkinga. Londýnská umělkyně maluje očima

Obrazy malířky Sarah Ezekiel jsou známé po celém světě. Nejen pro svou uměleckou kvalitu, ale především díky technologii, s jejíž pomocí vznikají. Ochrnutá malířka k proměnám plátna využívá speciální počítačovou technologii citlivou na pohyb jejích očí.

Až do svých 34 let byla Sarah zdravou a aktivní ženou, která se především věnovala svým mateřským povinnostem. V roce 2000 si během těhotenství se svým druhým dítětem všimla zvláštní slabosti v levé paži. Když se začala zadrhávat v řeči, vyhledala lékaře.

Po několika měsících a celé řadě neurologických vyšetření si vyslechla nemilosrdnou diagnózu – amyotrofická laterární skleróza známá též jako Lou Gehrigova choroba.

Toto progresivní, fatální a neurodegenerativní onemocnění motorických neuronů mozku a míchy vedoucí ke svalové atrofii postihne průměrně jednoho z 50 000 lidí a není léčitelné. Pacient ztrácí schopnost ovládat většinu svalů a nakonec zůstává paralyzován při zachování svých psychických a mentálních schopností.

Umění namísto beznaděje

„Prvních pět let života s touto diagnózou bylo opravdu strašných. Popsala bych je jako bezútěšnou a velmi osamělou pustinu,“ popisuje Sarah. „Dnes se sice nemohu hýbat ani mluvit, ale jsem o dost šťastnější,“ říká.

Díky technologii nazvané „Eye Gaze“ dokáže pohybovat kurzorem na obrazovce a malovat své obrazy. Projektory, kamery a algoritmy speciálně vyvinuté k zachycení malých pohybů očí se naučila ovládat téměř dokonale.

Eye Gaze je jednou z mnoha technologií na současném trhu. Například Stephen Hawking, který také podlehl nemoci ALS, ovládal komunikační software pomocí infračerveného senzoru namontovaného na brýlích, který detekoval pohyby v jeho tváři.

Ezekiel, která vystudovala umění, začala pomocí Eye Gaze malovat v roce 2012. Její první kresba Mírový válečník inspirovaná knihou Dana Milmana měla podle jejích vlastních slov původně ilustrovat naprosté zoufalství a beznaděj. Výsledek byl nakonec o poznání optimističtější.

Slavná nehybná

Ačkoli její práce jsou nyní vystavovány téměř po celém světě, Ezekiel tvrdí, že je stále co zdokonalovat. Ráda by prozkoumala nové technologické možnosti a zahrnula je do své tvorby.

„Když tvořím, zcela se nořím do své práce a cítím se svobodná. Moje problémy a starosti ze zítřka jsou pryč,“ říká. 

Historie počítačového umění sahá zhruba do padesátých let minulého století. Současné algoritmy jsou ale mnohem citlivější a přesnější, a tak je mohou využívat i zdraví malíři. Například David Hockney, výrazná osobnost popartového uměleckého hnutí 60. let 20. století a jeden z nejvlivnějších britských umělců současnosti, na svůj iPad a digitální štětec nedá dopustit ani v 83 letech.

„Nejzvláštnější je to, že se můj styl nijak nezměnil,“ říká Sarah Ezekiel o své současné tvorbě. „Moje obrazy vytvořené Eye Gaze se podobají těm, které jsem kdysi malovala rukama.“

„Technologie naprosto zásadně zlepšila můj pohled na život a otevřela mi mnoho dalších možností,“ říká Ezekiel. „Roky jsem nemohla tvořit a teď jsem znovu svobodná,“ dodala umělkyně, která doufá, že se její díla brzy znovu objeví v některé z galerií.

Pokud ochranná opatření z důvodu koronaviru nepovolí, bude své obrazy dál vystavovat i prodávat online.