Komunikační technologie: mobilní věž

Komunikační technologie: mobilní věž Zdroj: MaxPixel.net

Informace o poloze dáváme k dispozici v mnoha různých podobách a z různých zdrojů
Co všechno o nás prozradí údaje o poloze?
Analýzy dat v souvislosti s pandemií COVID-19 se rozhodla využít i tzv. chytrá karanténa
Umělec Simon Weckert dokázal, že zmáct mapy není vůbec složité
Berlínský umělec Simon Weckert zmátl Google mapy
8
Fotogalerie

Pravděpodobně máte chytrý telefon: Co o vás prozrazuje, co jsou údaje o poloze a kdo k nim má přístup?

Chytré telefony dnes vědí téměř vše o našem každodenním životě. Prostřednictvím aplikací, které využíváme, dáváme oprávnění třetím stranám, aby porozuměly tomu, jak se chováme v reálném světě. Jednou z nejdůležitějších informací, kterou poskytujeme, jsou data o poloze, které dáváme k dispozici v mnoha různých podobách a z různých zdrojů. Co o nás prozrazují a jak fungují?

Údaje o poloze jsou geografické informace o místě pobytu konkrétního zařízení spojené s časovým identifikátorem. Předpokládá se, že data z konkrétního zařízení korelují s konkrétní osobou - identifikátor zařízení pak funguje jako pseudonym pro tuto osobu. Přeloženo do češtiny: Předpokládá se, že telefon používáte vy a pouze jenom vy a kde se telefon nachází, tam jste také. Pro poskytovatele služeb je ID telefonu něco jako vaše rodné číslo – jste to vy. Tento identifikátor se nazývá ID zařízení.

Pod dohledem GPS

Existuje několik různých technik shromažďování údajů o poloze. Tyto techniky se liší ve spolehlivosti a ty hlavní si teď představíme. Základní je polohový signál. Tento signál není produktem samotného zařízení - pochází z jiné technologie, která produkuje signály. Jedná se např. o GPS.

Systém je tvořen satelity, které jsou na oběžné dráze kolem Země. Tato technologie funguje ve vašem zařízení pro přijímáním signálů ze satelitů a může spočítat, kde se nacházíte, změřením času potřebného k příchodu signálu od satelitu do zařízení.

Ve čtení článku pokračujte zde >>>