Luma Oquendo a Mariano Cabaco

Luma Oquendo a Mariano Cabaco Zdroj: Prague International Film Festival

Světoví filmaři se sejdou v Praze na slavnostní předávání cen. Festival nezávislých filmů startuje první ročník

V září Praha potěší milovníky nezávislých filmů úplně novým mezinárodním festivalem: Prague International Film Festival. Nabídne známá jména, jako je Yorgos Lanthimos (snímek NIMIC), Dekel Berenson (snímek Anna), Václav Marhoul a Vladimír Smutný (film Nabarvené ptáče), Tereza Hirsch (film Beyond Her Lens), stejně jako nové talenty, např. studentka a nyní již Oscarová vítězka FAMU Daria Kashcheeva (film Dcera).

Festival slibuje mnohem víc než běžnou soutěžní přehlídku. Umožní začínajícím tvůrcům a studentům prezentovat svou práci, seznámit se se zajímavými lidmi z oboru a navázat nové pracovní kontakty, které jim pak pomohou zahájit další projekty.

19. září, v pražské Jeruzalémské ulici, v jednom z nejnovějších kin Edison Filmhub, čeká na návštěvníky opravdu bohatý program. Spolu se speciálními hosty festivalu, shlédnou také dva „Nejlepší krátkometrážní filmy“, čekají na ně Q&A projekce s režiséry, herci a realizačními týmy, networking akce a nebude chybět ani pózování na červeném koberci. 

Před závěrečným předáním cen je pro všechny hosty připraveno výborné občerstvení.

Za myšlenkou festivalu stojí Mariano Cabaco a Luma Oquendo.

Luma Oquendo, ředitel festivalu, je brazilský kameraman, režisér a herec. Vystudoval kinematografii na pražské filmové škole a New York Film Academy - LA. V roce 2008 založil brazilský produkční dům Gráviton Cinema Digital, který produkoval množství krátkých filmů, promítaných na mnoha festivalech po celém světě.

Mariano Cabaco, programový ředitel, pochází z Argentiny, kde studoval dějiny divadla a umění. Poté se přestěhoval do Paříže, kde znovu objevil svou vášeň pro filmy a rozhodl se zahájit studium filmu v Praze. Film SONNTAG, jeho druhé režijní dílo, byl nominován a oceněn na mnoha festivalech po celém světě.

Původně filmoví partneři se zamilovali do Prahy a rozhodli se, že zde vytvoří jeden z nejlepších filmových festivalů, který začínajícím tvůrcům nabídne nové příležitosti k setkávání. Se samotnou organizací festivalu jim pak pomáhá produkční společnost Estela Productions, jejíž cílem je podporovat a vytvářet projekty, které se nemusí podřizovat komerčním tlakům, ziskovosti a sázejí především na kvalitní umění. 

„Rozhodli jsme se investovat do tohoto festivalu v Praze, protože je to město, které milujeme a je strategicky umístněné v centru Evropy. Můžeme tak spojit naši vášeň pro filmy a zároveň pomoci mladým filmařům najít partnery pro nové projekty,“ vysvětluje Luma Oquendo, ředitel festivalu.

Detailní program festivalu, včetně informací o vstupenkách naleznete na webu akce: www.piif.org