Multižánrová kulturní akce Praha ZÁŘÍ na pražském Výstavišti

Multižánrová kulturní akce Praha ZÁŘÍ na pražském Výstavišti Zdroj: prahazari.cz

Českou metropoli rozzáří unikátní spojení kulturních zážitků a hudby. Slavnost Praha září se blíží

Prahu překvapivě již brzy rozzáří zcela unikátní spojení organizátorů nejrůznějších společenských aktivit a kulturních odvětví ze scény moderní a klasické hudby, nového cirkusu, divadla i tance, výtvarného umění, designu, filmu a digitálního umění či nových technologií, třítýdenní slavnost nazvanou Praha ZÁŘÍ. Přestože organizátoři akce působí v různých odvětvích, spojuje je společná touha podporovat umělce a dělat radost veřejnosti.

Pražské Výstaviště se na konci léta promění v prostor s komorními multifunkčními scénami, kde se během 3 týdnů představí největší pražské festivaly zaštiťující slavnost a to Designblok, MFF Praha – Febiofest, Letní Letná, Metronome Prague Music & Arts Fair, Pražské jaro, Signal Festival, United Islands of Prague. Akci budou doplňovat mnohé další doprovodné aktivity. Měsíc září se tak stane společnou oslavou návratu kulturního a společenského života. Akce Praha ZÁŘÍ, která vzniká za podpory partnerů, hlavního města Prahy a Výstaviště Praha, bude přinášet jednotlivé kulturní zážitky v termínech od 8. do 28. září. Některé akce budou zdarma, některé se vstupným, registrace zájemců o různá představení budou probíhat od druhé poloviny srpna na webu www.prahazari.cz.

„Koronavirová krize zasáhla pražskou kulturní scénu velmi tvrdě. Akce jako Praha ZÁŘÍ mi ale dávají naději, že krizi dovedeme využít tím správným způsobem: kulturní aktéři se spojili, navázali užší spolupráci a vytvořili unikátní projekt, který Praha dosud nezažila. Jsem moc ráda, že ve snaze o záchranu pražské kultury dovedeme táhnout za jeden provaz.“ říká radní pro kulturu Hana Třeštíková. Podle Davida Gaydečky, jednoho z iniciátorů akce Praha ZÁŘÍ, pořadatele festivalů United Islands of Prague a Metronome Prague, bude komfortní areál ve venkovní parkové části Výstaviště, kde se akce budou konat, rozdělen na několik menších komorních zón, které nabídnou různé intimní zážitky z každého vystoupení. Akce využívá výhod velké rozlohy všech ploch Výstaviště a tak přesun některých aktivit z vnitřních prostor právě sem může napomoci, aby tyto akce nebyly zrušeny. „Díky vstřícnosti Prahy, Výstaviště a mnohých partnerů přicházíme společně se všemi aktéry s nečekanou akcí, jaká se  ve světě zatím asi neodehrála. Ohromná solidarita všech pořadatelů a partnerů, kteří teď neřeší, jestli si někdo s někým konkuruje nebo zastává jiné názory na to, co by měla být ta nejlepší kulturní aktivita, je přesně něco, co tato komplikovaná doba potřebuje. Pokud podobné aktivity existují nebo právě vznikají i jinde na světě, je to jedině dobře. Přicházíme s restartem kulturní sezóny a nadějí, že nepřijdeme o sdílení zážitků a možnost užít si tvorbu nejrůznějších umělců. V září tak společně oslavíme víru v to, že příští rok se snad již vrátíme k normálnějšímu fungování. Zveme k zapojení širokou veřejnost a věříme, že si v programu každý něco najde," těší se na září David Gaydečka.

Projekt Praha ZÁŘÍ bude především oslavou kultury. „Na kulturní scéně v Praze nám záleží a jsem rád, že hlavní město Praha může podpořit tento projekt spojených pražských festivalů. Věřím, že každý si najde to svoje a podaří se nám společně kulturní scénu podpořit,“ říká primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib. Areál Výstaviště v pražských Holešovicích prošel v minulém roce výraznými opravami a umožňuje tak lepší technické zázemí a zajištění hygienických podmínek. Nově opravená je i takzvaná bruselská cesta, která bude využita jako zóna pro občerstvení návštěvníků akce nebo běžných návštěvníků parku Stromovka a Výstaviště. „Povedlo se nám ze zanedbaného prostoru Výstaviště udělat areál pro trávení volného času, kam se Pražané rádi vrací. Těší nás, že i díky tomu se zde může uskutečnit takto velká akce, která bude mít kvalitní zázemí pro organizátory a příjemné prostředí pro návštěvníky,“ popisuje areál pražský radní Pavel Vyhnánek.

Akci pořádá sdružení Prague Incredible, které spolu tvoří festivaly Designblok, Letní Letná, Metronome Prague, Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest, Pražské jaro, Signal Festival, United Islands of Prague. Zapojili se i organizátoři různých kulturních aktivit jako např. Aerofilms, Festival Kefír, Mladí Ladí Jazz, Tanec Praha a mnoho dalších. Celou akci podporuje Magistrát Hlavního města Prahy a Výstaviště Praha. S akcí jednotlivým pořadatelům zatím pomáhají jejich partneři a také partneři zastřešující akce Praha ZÁŘÍ: CETIN, Pilsner Urquell, Volkswagen a další podporovatelé jsou ještě v jednání. Generálním mediálním partnerem je Česká televize. Dalšími mediálními partnerem akce jsou Czech News Centre, Český rozhlas a Radio 1.