Ruth Ellis

Ruth Ellis Zdroj: Wikimedia

Ruth Ellis
Ruth Ellis
Ruth Ellis
Ruth Ellis
Ruth Ellis
5
Fotogalerie

Prostitutka Ruth Ellis: Příběh poslední ženy, kterou oběsili ve Velké Británii

Narodila se 9. října roku 1926 jako páté dítě ze šesti do rodiny belgické emigrantky a muzikanta z Manchesteru. Ruth vyrůstala s příjmením Neilson, které jakožto umělecký pseudonym přijal její otec. V dětství milovala oblečení a chtěla v životě něčeho dosáhnout. Již ve 14 ale opustila školu a stala se servírkou. Její sny získaly první trhliny. O rok později se s rodinou přestěhovala z Walesu do Londýna, kde strávila zbytek života.

V 17 letech Ruth poprvé otěhotněla a ženatému vojákovi z Kanady porodila syna. Chlapečka pojmenovala po otci Clare. Clare senior se o syna ale příliš nezajímal. Zhruba rok posílal alespoň peníze a poté ani to. Veškerý kontakt s Ruth přerušil. Matka nakonec dala syna na výchovu k babičce. Kvůli penězům pak začala pracovat jako erotická modelka a hosteska v nočním klubu Court Club v Mayfair. Tehdejší majitel londýnského podniku měl ve zvyku vydírat všechny hostesky tak dlouho, dokud se s ním nevyspaly. Ani Ruth se tento osud nevyhnul a po turbulentním období začala pracovat jako regulérní prostitutka. Tehdy podruhé otěhotněla a ve třetím měsíci těhotenství šla na ilegální potrat.

8. listopadu roku 1950 se Ruth vdala za 41letého George Ellise. Rozvedený zubař a otec dvou synů byl častým návštěvníkem Court Clubu. Byl rovněž alkoholikem a obrovsky žárlivým násilníkem. Ellis věřil, že Ruth má milence, a manželství mělo daleko do ideálního. I tak ale opět otěhotněla. Porodila dceru Georginu. Nicméně George se odmítl přiznat k otcovství. Krátce poté se pár rozešel a později i rozvedl. Ruth se nastěhovala zpět k rodičům. Kvůli penězům se znovu stala prostitutkou.

V roce 1953 se na ni konečně usmálo štěstí. Stala se manažerkou nočního podniku Little Club, stýkala se s mnoha celebritami a obdivovatelé ji zahrnovali drahými dary. Tehdy rovněž potkala Davida Blakelyho, jehož jí představil závodní jezdec Mike Hawthorn. Blakely vystupoval jako gentleman, měl dobré vzdělání a byl rovněž automobilovým závodníkem. Během několika týdnů se nastěhoval k Ruth do jejího bytu nad podnikem Little Club. Navzdory tomu, že byl Blakely zasnouben s jinou ženou. Ruth počtvrté otěhotněla, ale šla na potrat, protože necítila, že by vztahu byla schopna dát totéž co Blakely.

Začala se scházet s Desmondem Cussenem, bývalým pilotem RAF. A když Ruth vyhodili z Little Clubu, nastěhovala se k němu. Vztah s Blakelym ale nepřerušila. I když se stále zhoršoval a zhoršoval. Jak Ruth, tak David Blakely se scházeli s jinými a mezi sebou měli často násilné konflikty. Přesto se rozhodli uzavřít sňatek a Ruth naposledy otěhotněla. Ve čtvrtém měsíci ji ale při hádce Blakely udeřil do břicha. Ruth opět potratila.

10. dubna roku 1953 čekala Ruth na Blakelyho před barem. Když z něj zhruba v půl desáté odešel, prošel kolem a ignoroval její pozdrav. Zavolala na něj ještě jednou. Ale David ani jeho přítel Clive Gunnell nereagovali. Zatímco Blakely hledal klíčky od auta, Ruth vytáhla revolver a vystřelila. První kulka minula cíl. David začal utíkat, Ruth ho však dostihla již na druhé straně auta. Druhý výstřel poslal Blakelyho k zemi. Ruth se zastavila nad jeho tělem a z bezprostřední blízkosti vypálila ještě třikrát. Napošesté se Ruth dlouho nedařilo zmáčknout spoušť. Střela nakonec přece jen vyšla, odrazila se od vozovky a lehce zranila kolemjdoucího.

„Zavoláš policii, Clive?“ zeptala se následně Ruth přihlížejícího kamaráda.

Několikrát ji zkoumali psychiatři, ale shledali, že vražedkyně je psychicky zcela v pořádku. 20. června roku 1955 se konalo soudní přelíčení. Žalobce se zeptal na jedinou věc. Čeho chtěla Ruth Ellis docílit tím, že po Cliveu Blakelym střílela? Odpověděla, že ho chtěla samozřejmě zabít. Soud byl hotový během 20 minut. Ruth byla shledána vinnou, a automaticky tak obdržela trest smrti.

Zatímco její blízcí se pro ni pokoušeli získat milost, Ruth uvedla, že petici za odpuštění trestu smrti nechce. Její rodina se domnívala, že když prozradí, co činu předcházelo, mohlo by to ještě zvrátit rozhodnutí soudu. Ruth se nakonec podvolila a přiznala, že celý víkend pila s Desmondem Cussenem, který ji učil střílet a obstaral jí revolver. Nové informace ale soud neobměkčily. Naopak se ukázalo, že nešlo o chvilkový záchvěv, nýbrž o naplánovaný zločin.

V den popravy se před věznicí Wandsworth shromáždily davy lidí. Poslední dopis, který Ruth napsala, adresovala rodičům Davida Blakelyho. Tvrdila v něm, že jejich syna vždy milovala, a s tímto pocitem i zemře. Pohřbena byla dle tradice v neoznačeném hrobě v areálu věznice. Roku 1970 bylo její tělo společně s ostatky dalších popravených žen exhumováno. Náhrobek na novém místě posledního odpočinku ale příliš dlouho nevydržel.

V roce 1982 ho zničil její syn. Nedlouho poté spáchal Clare „Andy“ Neilson sebevraždu.