Video placeholde
Natáčení spotu Díky pěstounství: Anna polívková
Natáčení spotu Díky pěstounství: Karel Zima
Natáčení spotu Díky pěstounství: Marek Taclík
Natáčení spotu Díky pěstounství: Jan Látal a Halka Třešňáková
Natáčení spotu Díky pěstounství: Jan Látal a manželé Klusovi
7
Fotogalerie

Polívková znuděně souloží, Klus zoufale telefonuje. Provokativní klip chce zbořit mýty o pěstounské péči

Anna Polívková, Hana Vágnerová, Marek Taclík nebo manželé Klusovi se rozhodli v novém odvážném spotu ukázat, že sex není jedinou cestou k dítěti. Stát se rodičem může člověk i díky pěstounství. O pěstounskou péči si loni u nás zažádalo celkem 504 lidí. K tomu, aby se podařilo dostat všechny děti z ústavů do rodin, je ale potřeba tento počet zpětinásobit.

Spot provokativní formou ukazuje, že nezáleží na cestě, jakou se do rodiny dítě dostane. Někde to je po vášnivých chvílích v posteli a jinde po o něco méně atraktivním vyplňování formulářů – na konci je ale stejný výsledek, dítě ve vaší náruči. Spot balancuje na hraně, tvůrci ale věří, že přitáhne k tématu pozornost a strhne z pěstounství stereotypy. Moderní pěstounství už dávno neznamená vzít si do péče několik dětí najednou a uvázat se na celý den k plotně, ale je možností pro odvážné a moderní rodiny i singles. Spot Různé cesty má premiéru 24. června exkluzivně na serveru Reflex.cz a Maminka.cz. Autorem spotu je režisér Jan Látal s agenturou Nice film, zadavatelem je organizace Dobrý start se svým projektem Díky pěstounství.

„Na způsobu, jakým se staneme rodičem, možná záleží méně, než jste si kdy mysleli. Některé děti přivítáte v porodnici, jiné se narodí v srdci v momentě, kdy si je poprvé přinesete domů z kojeneckého ústavu nebo dětského domova. Děti přichází do rodin různými cestami, láskou vám ale naplní život úplně stejně,“ říká Julie Kochová z iniciativy Dobrý start, která za kampaní Díky pěstounství stojí.

Podle aktuálně zveřejněných dat MPSV v loňském roce požádalo o dlouhodobou pěstounskou péči 389 lidí, o pěstounskou péči na přechodnou dobu 115 lidí. Aby se dostalo na všechny děti, které nemohou zůstat ve vlastní rodině, bylo by potřeba počet nových pěstounů alespoň zpětinásobit.

„Žádné dítě si nezaslouží vyrůstat v ústavní péči, proto je tak důležitá každá rodina, která se rozhodne jít do pěstounské péče. Věřím, že bude přibývat lidí, kteří se nezaleknou celého toho formálního procesu, na který spot naráží. Pěstouny mohou být rodiny s mladšími i staršími dětmi, bezdětné páry i lidé bez partnera. Nejdůležitějším předpokladem je mít hezký vztah k dětem, energii a chuť pomoci potřebnému dítěti, ochotu na sobě pracovat a stát se součástí systému ochrany dětí,“ popisuje Klára Laurenčíková z Výboru pro práva dětí.

Kampaň Díky pěstounství byla zahájena na konci minulého roku a o více informací o pěstounství si díky ní napsala už více než tisícovka zájemců. Koordinátorky kampaně nabízí zájemcům o pěstounství informace a podporu a jsou připravené je provést celým procesem k podání žádosti o pěstounskou péči.

„Je čas na změnu směrem k ohroženým dětem. Je třeba směřovat peníze konkrétně k dětem a rodinám, které jsou schopné se o děti postarat. A je určitě lepší, když děti, které nemají štěstí na rodinu, dostanou rodinu jinou. Rodina je vždycky lepší než ústav," říká Tomáš Klus, proč se rozhodl podpořit kampaň svou účastí bez nároku na honorář.