Neonacisté z ukrajinské skupiny s názvem Karpatska Sich

Neonacisté z ukrajinské skupiny s názvem Karpatska Sich Zdroj: Twitter

Neonacisté z ukrajinské skupiny s názvem Karpatska Sich
Neonacisté z ukrajinské skupiny s názvem Karpatska Sich
Neonacisté z ukrajinské skupiny s názvem Karpatska Sich
Terorista Brenton Tarrant
Při krvavém útoku na mešity zemřely na Novém Zélandu desítky lidí.
16
Fotogalerie

Ukrajinci rozbili neonacistickou buňku. Extrémisté shromažďovali zbraně a uctívali vraha 51 muslimů

Loňské útoky na mešity v novozélandském městě Christchurch různými způsoby rezonovaly celým světem. Hrůznými činy Brentona Tarranta se inspirovala například skupina východoevropských neonacistů s názvem Karpatska Sich, která tajně šířila zakázanou literaturu, včetně střelcova manifestu. Ukrajinská Služba bezpečnosti (SBU) ve středu informovala o tom, že po lokalizaci obou jejích buněk v Kyjevě a Charkově provedla úspěšnou razii.

Ukrajinská kontrarozvědka zasáhla v obou největších městech země zároveň a zadržela přitom členy neonacistické organizace. Podle oficiální zprávy šlo o extremisty vyznávající odkaz v podobě teroristického útoku na Novém Zélandu, kde o život přišlo 51 muslimů.

Zaměstnanci SBU v rámci zátahu odhalili také tiskárny údajně určené k výrobě a následnému šíření textů a nacistických symbolů postavených mimo zákon. Mezi zabavené předměty se dostaly mimo jiné zbraně, munice, výbušná zařízení, vlajka třetí říše, ale i podezřelé účtenky. Poslední jmenovaný důkaz podle vyšetřovatelů potvrzuje objednávky literatury ze zahraniční, konkrétně ze sousedního Ruska.

Na Ukrajině není propagace takových textů v souladu se zákonem, organizace proto využívala vlastních způsobů. „Ilegální materiál distribuovali prostřednictvím tajných undergroundových setkání a podobných tematických schůzek,“ stojí ve vládním oznámení. Touto cestou je ovšem velice náročné efektivně oslovit širší skupinu lidí. Neonacisté z toho důvodu využívali například kanál na sociální síti Telegram. Celkový počet jeho členů se prý pohybuje okolo tří tisíc. Zadržení jedinci v dnešních dnech čelí vyšetřování z podněcování ke spáchání teroristického činu.

Prostředník Telegram

S nelichotivými informacemi o Telegramu, aplikaci určené pro bezplatné zasílání zpráv, přišel loni v srpnu investigativní web Bellingcat. Zmínil ho totiž jako jednu z platforem, kde se mimo jiné pohybují i neonacisté, kteří sourodě smýšlejícím jedincům nabízí překlad Tarrantova manifestu do ukrajinštiny nebo ruštiny.

Letos v březnu se po měsících vyšetřování veřejně dostupné telegramové skupiny vzniklé po střelbě ve městě Christchurch a řadě výhrůžek smrtí autorům webu podařilo vypátrat jejího zakladatele. Na internetu vystupuje pod přezdívkou „Der Stürmer“ (v překladu útočník/bouřlivák). Ve stejném měsíci dokonce portál publikoval i snímky dlouhé konverzace mezi ním a jedním z občanských aktivistů. Postupem času na sebe prozradil soukromé informace, jako je pravé jméno, příjmení, místo bydliště a e-mailovou adresu.