Členové Feuerkrieg Division

Členové Feuerkrieg Division Zdroj: Twitter

Náckem ve třinácti. Estonský chlapec založil neonacistickou skupinu, která plánovala teroristický útok v USA

Příští měsíc si bude celý svět připomínat 75. výročí kapitulace nacistické Třetí říše. Ani čas ani zákony však ze západní společnosti nedokázaly zcela vytlačit Hitlerem prosazovanou ideologii. Její odkaz přetrvává například v neonacistických skupinách operujících přes internet. Do svých řad verbují děti, které se pak starají o chod fór a společných chatů. Jeden takový komunikační kanál založil i 13letý chlapec z Estonska. V hnutí nazvaném Feuerkrieg Division spojeném s plánovaným útokem v Las Vegas navíc platil za jednu z klíčových osobností.

Podle mluvčího estonské Národní bezpečnostní služby (KAPO) Harryse Puuseppa zasáhla policie kvůli podezření na potenciální nebezpečí už na začátku ledna. Jejím cílem bylo přerušit veškeré aktivity chlapce spojené s extremistickou skupinou. „Jedná se o osobu mladší 14 let, dítě z toho důvodu nemůže být trestně stíháno,“ okomentoval ve čtvrtek pro Associated Press Puusepp, přičemž odmítl uvést další podrobnosti.

Informace zveřejněné estonským deníkem Eesti Ekspress naznačují, že úřady vyšetřovaly případ teprve 13letého chlapce z malého městečka v Estonsku. Lokaci pak ještě o něco upřesnily jak noviny, tak místní policie, operovat měl z největšího ostrova Baltského státu zvaného Saaremaa.

Hoch sice nebyl šéfem neonacistického uskupení, údajně ale před dvěma lety v roce 2018 založil hromadný chat na komunikační platformě Wire. Za tu dobu se v něm aktivně angažovalo přibližně 30 jedinců, a mladík tak platil za jednu z klíčových postav organizace. FBI se podařilo jejich online konverzaci infiltrovat a získat záznamy. Ty mimo jiné prozradily i přezdívku zakladatele, vystupoval pod jménem „Commander“ (Velitel).

Co je Feuerkrieg Division?

Baltské seskupení představuje jednu z mnoha mutací neamerických neonacistických buněk spadajících pod síť zvanou Atomwaffen Division založenou před 5 lety na jihu Spojených států. Další významnější se pak nachází ve Spojeném království, Německu a Kanadě.

FBI v minulém roce díky monitoringu Feuerkrieg Division předešla teroristickému útoku. S jejími členy totiž komunikoval Američan Conor Climo, na základě toho následně začalo vyšetřování. Climo se policii později přiznal k úmyslu bombového útoku na synagogu.

Podobné extremistické organizace podle viceprezidenta neziskové organizace Anti-Defamation League Orena Segala míří na mladší cílovou skupinu například na internetových fórech, kde glorifikují nadřazenost bílé rasy a násilí. „Fakt, že nenávistné organizace malým dětem dodávají pocit sounáležitosti ve větší míře, než si většina lidí uvědomuje, je velmi znepokojivý,“ vyjádřil své pocity Segal pro Time.