Naomi Ósakaová

Naomi Ósakaová Zdroj: ČTK

Naomi Ósakaová
Naomi Ósakaová
Naomi Ósakaová
Naomi Ósakaová
Naomi Ósakaová
29
Fotogalerie

Střídání stráží: Nejlépe vydělávající sportovkyní světa se stala tenistka Naomi Ósakaová. Jak si vedou Češi?

Časopis Forbes každoročně vydává žebříčky týkající se bohatství sportovců. Zatímco v mužské části se o prvenství přetahuje Lionel Messi, Cristiano Ronaldo a Roger Federer, něžnému pohlaví dlouho vévodila Serena Williamsová. Pro letošek se musí spokojit s druhým místem, jelikož ji vystřídala jiná tenistka, Naomi Ósakaová z Japonska.

Plachá a nesmírně pracovitá, jednoduchý popis dvaadvacetileté Ósakaová, která na světové kurty vlétla jako vítr. Na velkých turnajích debutovala před pěti lety, kdy vypadla během úvodních kol na britském Wimbledonu. Málokdo tehdy tušil, že se dcera Američana a Japonky probojuje až do nejvyšších pater tenisové společnosti.

Zlomový byl rok 2018, kdy Ósakaová získala svůj první grandslam. Ve finále US Open zvítězila nad Serenou Williamsovou a stala se první japonskou šampionkou v grandslamových soutěžích. Svou formu potvrdila i o rok později, když zazářila na Australian Open a stala se první asijskou tenistkou, která v žebříčku WTA obsadila první místo.

Mladá Japonka na vzestupu

Dle časopisu Forbes, ale dokázala za rok 2019 vydělat 37,4 milionů dolarů (zhruba 900 milionů korun). To jí řadí na první místo nejlépe vydělávajících sportovkyň. Může za to právě vítězství v Austrálii a lukrativní smlouva se společností Nike. Ósakaová rovněž spolupracuje s řadou asijských firem, protože na největším kontinentu světa má obrovskou popularitu. Stala se tváří japonských aerolinek All Nippon Airways či automobilky Nissan.

Mladá Japonka ve výčtu předčila tenisovou legendu Serenu Williamsovou, Američanka držela prvenství čtyři roky. Za uplynulé období si vydělala o 1,4 milionu dolarů méně. V top desítce se objevuje devět tenistek, Česko v ní reprezentuje Karolína Plíšková, která je ve druhé polovině žebříčku.

V celkovém žebříčku Ósakaová obsadila 29. místo, její kolegyně Williamsová pak 33. příčku. Do nejlepší stovky nejlépe placených sportovců už se jiná žena neprobojovala. Tenistka si připsala ještě jeden rekord, stala se nejmladší ženou, která ovládla žebříček nejlépe placených sportovkyň.

Celkového prvenství se ujal tenista Roger Federer, jenž si díky spolupracím a výhrám přišel na 106 milionů dolarů (zhruba 2,5 miliardy korun). Na paty mu šlape Cristiano Ronaldo, který vydělal o milion méně. Stupně vítězů uzavírá další fotbalista, Lionel Messi. Elitní desítku doplňují tři basketbalisti, jeden golfista či dva hráči amerického fotbalu. Desátý Carson Wentz za uplynulé období získal 59 milionů dolarů (zhruba 1,4 miliardy korun).

Česká kotlina

Na českém rybníčku se musí sportovci spokojit s nižšími částkami. Nejlépe placeným českým sportovcem za rok 2019 se stal Petr Čech, který už pověsil kopačky na hřebík. Z aktivních sportovců se v žebříčku objevil David Pastrňák, Jakub Voráček či David Krejčí. Mezi mužskou konkurencí obstála Karolína Plíšková, kterou průzkum zařadil na šesté místo.

Situace se ale v průběhu roku rapidně změnila, protože David Pastrňák se stal hvězdou světové velikosti. Musíme započítat i Tomáše Satoranského, který minulý rok podepsal smlouvu v NBA. Basketbalista si ročně přijde na deset milionů dolarů (zhruba 238 milionů korun), což ho pasuje na nejbohatšího českého sportovce. V případě rozehrávače Chicaga Bullse se jedná pouze o jeho kontrakt. Suma bude ještě navýšena o sponzorské částky. Oficiální žebříčky ale zatím nejsou k dispozici.