Selma Esther Ryanová zemřela ve věku 102 let na koronavirus, její sestra Esther zemřela v pěti letech na španělskou chřipku

Selma Esther Ryanová zemřela ve věku 102 let na koronavirus, její sestra Esther zemřela v pěti letech na španělskou chřipku Zdroj: Reprofoto YouTube.com

Sestry zemřely neuvěřitelných 102 let od sebe, obě kvůli pandemii

Životní cyklus zesnulé Američanky uzavřel vpravdě neobvyklý příběh. Sestry z amerického Texasu se sice nikdy nesetkaly, přesto je pojí zajímavá symbolika. Starší z nich se narodila ještě před začátkem první světové války. Malou holčičku však v pouhých 5 letech o život připravila španělská chřipka. Mladší jménem Selma Esther Ryanová pak minulé úterý o 102 let později podlehla infekčnímu onemocnění covid-19.

Problémy v domově pro seniory v hlavním městě Texasu, kde Ryanová bydlela, se začaly projevovat už začátkem dubna. Tou dobou se 5 rezidentů mělo potýkat s horečkami. Vedení se proto rozhodlo dovnitř nepouštět návštěvy, což platilo i pro rodinné příslušníky.

„Dalších pět dní (od 3. dubna) jsem přes okno sledovala, jak se její stav zhoršuje,“ líčila nepříjemnou situaci dcera Vicki. Selma 11. dubna slavila 96. narozeniny, její rodina jí proto chtěla udělat radost alespoň izolovanou návštěvou. „Naše rodina se sešla před jejím oknem, ale bylo očividné, že se stalo něco strašného,“ pokračovala.

Ryanová svůj souboj s koronavirem prohrála v úctyhodném věku pár dnů po svých narozeninách v úterý 14. dubna 2020. Její sestra zemřela v předškolním věku v roce 1918 na španělskou chřipku. Osudům dvou sourozenců se tak kuriózním způsobem podařilo překročit 102 let širokou časovou propast.

Zvláštností úmrtí Selmy Ryanové byl také přístup k diagnóze a následné léčbě. Navzdory probíhající celosvětové pandemii a horečkám pacientů ošetřující lékař neprovedl test na nový typ koronaviru. Kancelář Travis County Medical Examiner nákazu potvrdila až po smrti téměř stoleté Američanky.

Nezvyklé souhře náhod nahrál jeden podstatný fakt. Nejohroženější skupinu choroby z roku 1918 představovaly ratolesti mladší pěti let, zatímco koronavirus se projevil jako nejnebezpečnější u lidí nad 80.

Španělská chřipka

Koronavirus sice zasáhl svět tvrdě, historie však připomíná i drsnější ukázky pandemického onemocnění. Španělská chřipka v letech 1918–1920 nakazila půl miliardy lidí, což v té době znamenalo přibližně třetinu populace Země. O život z nich přišly odhadem desítky milionů.