Předvolební mítink společných kandidátů slovenských nacionalistů po vedením Mariana Kotleby.

Předvolební mítink společných kandidátů slovenských nacionalistů po vedením Mariana Kotleby. Zdroj: Zbyněk Pecák

Slovenské volby jsou důležité i pro Česko. Reflex na ně nasadí tým renomovaných novinářů

Sobotní slovenské volby slibují drama. Silná pozice extrémně pravicového Mariana Kotleby, nečekané šance politického baviče Igora Matoviče, to vše na pozadí soudního projednávání vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Většina z nás si přitom pamatuje doby, kdy jsme se Slovenskem tvořili jeden stát. To vše jsou důvody, proč bude Reflex sledovat nadcházející klání obzvláště bedlivě.

Slovensko je pro Čechy pořád tou „nejbližší cizinou“. Ať už kvůli minimální jazykové bariéře nebo proto, že v obou státech je plno rodin, které mají bližší či vzdálenější příbuzné u sousedů. Na Slovensko jezdí ročně na dovolenou tři čtvrtě milionu Čechů, v Česku pracuje přes 200 tisíc Slováků. Bez slovenských sester a lékařů by se neobešla nejedna česká nemocnice, slovenštinu slýcháte za pokladnou v supermarketu, nejhezčí herečky v českých filmech jsou často Slovenky… Propojenost obou zemí je mimořádná.

Mimořádnému významu slovenských voleb odpovídá nasazení, s nímž je Reflex připraven vám o víkendovém dění u sousedů referovat. Tým Reflexu pro slovenské volby 2020Tým Reflexu pro slovenské volby 2020|Michal KořánJak jste z Reflexu zvyklí, nebudeme vám přinášet suché volební zpravodajství, ale rovnou se vás budeme snažit zorientovat v tom, co aktuální dění znamená, jaké mohou být jeho dopady a co si o něm myslí vaši oblíbení autoři.

Co a kdy u nás o volbách najdete

V pátek 28. února zveřejníme text politologa Petra Sokola o tom, v čem se shodují a v čem naopak rozcházejí volby a politická realita v obou zemích.

V sobotu 29. února odpoledne zahájíme kontinuální komentované zpravodajství ze Slovenska, v němž vám budeme nabízet jak dílčí volební výsledky, tak krátké reportážní postřehy a fotografie přímo z bratislavských ulic a volebních štábů jednotlivých stran, plus glosy k aktuálnímu dění od nejlepších politických komentátorů Reflexu.

V neděli 1. března, jakmile budou známy definitivní výsledky, je pro vás rozebereme v podrobném komentáři. V přehledné infografice vám ukážeme, jak voliči rozdali karty, kdo jsou vítězové a kdo poražení a jaké je nové složení slovenského Parlamentu. Přineseme vám i ucelenou reportáž přímo z centra z víkendového dění a samozřejmě galerii špičkových fotografií z volebního Slovenska.

V následujícím týdnu budeme sledovat, jak se vyvíjí povolební vyjednávání, jaká vláda se na Slovensku rýsuje a co to může znamenat pro Česko. Situaci na Slovensku se bude v příštím týdnu věnovat i jeden z dílů pořadu Prostor X.

Ve čtvrtek 5. března pak vyjde další číslo tištěného Reflexu a ani v něm samozřejmě nebudou slovenské volby chybět. Pokud si už teď chcete připomenout nejvýznamnější texty, které k tématu vyšly v tištěném Reflexu v minulých týdnech, přinášíme vám zde jejich výběr.

Krajské volby 2020: Veškeré informace naleznete zde>>