Volby 2018: Petr Stuchlík a Andrej Babiš po dílčích výsledcích pražských komunálních voleb

Volby 2018: Petr Stuchlík a Andrej Babiš po dílčích výsledcích pražských komunálních voleb Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Sto třicet mega v hajzlu a Prahu nemáme

Komunální volby a první kolo senátních voleb je za námi. Někdo slaví, někdo se pokouší alespoň vyvolat dojem, že slaví. Větu, která je v titulku, zaznamenal ve štábu ANO kolega Bohumil Pečinka během začátku sčítání hlasů v pražských komunálkách. Volby v Praze byly totiž nejočekávanější, jsou nejblíž velké celostátní politice. A ANO nevyhrálo a nemíří ani do radniční koalice.

Tak tedy Praha

V Praze těsně vyhrává ODS. Uskupení na druhém až čtvrtém místě se ale patrně domluví bez vítězné strany a také bez ANO, které patrně bude nejslabším článkem v zastupitelstvu. Tam totiž bude jen pět kandidujících stran či koalic. Praha tedy vyhlíží primátora z České pirátské strany. Pro Babiše je to velká lekce - ne všechno a vždy se dá zlomit penězi. Možná ale usoudí, že se to dá zlomit ještě více penězi.

Co na to Brno

V Brně obhájilo vítězství ANO s 23 procenty a svůj výsledek z voleb před čtyřmi roky vylepšilo o přibližně tři procentní body. Nicméně z dosavadní koalice vypadla TOP 09, Žít Brno (Hollan už není) i Zelení. A Piráti zdaleka nezískali tolik (9 procent), aby tyto výpadky nahradili. Naopak velmi posílila ODS, která je druhá s cca 18,5 procenty a která oproti minulým volbám posílila o více než deset procentních bodů. Navíc primátor za ANO Petr Vokřál už připustil, že nejlepší by bylo vyjednat koalici právě s ODS. Těmto dvěma stranám to bude v zastupitelstvu bohatě stačit.

A ještě razovita Ostrava

Ostravu ovládlo ANO. To získalo přibližně třetinu všech hlasů, což je o více než deset procentních bodů víc než před čtyřmi roky. Úspěch ANO tady jde hlavně za jeho lídrem a primátorem Tomášem Macurou, který si vybudoval respekt i u ostatních stran. V průběhu minulého volebního období nakonec vznikla koalice ANO, Ostravak,ODS a KDU-ČSL, tedy koalice mírně přikloněná k pravici. Čistě dle výsledků tato koalice může bez problémů pokračovat dál a nemusí v ní být ani tolik stran. Prakticky jisté je, že primátorem bude znovu Macura.

Senátoři z prvního kola

Zvolení hned v prvním kole senátních voleb se na Vsetínsku dočkal Jiří Čunek z KDU-ČSL. Naopak další lokální politický fenomén Jaroslav Kubera z ODS musí na Teplicku do druhého kola s ředitelem gymnázia Zdeňkem Bergmanem. Bez druhého kola se obejdou i volby v Praze 4, kde se více než polovinu hlasů podařilo získat prezidentskému kandidátovi Jiřímu Drahošovi. Blízko stejnému úspěchu byl i další prezidentský kandidát Pavel Fischer v Praze 8 podporovaný širokou koalicí a Marek Hilšer v Praze 2.

Těsné souboje

Prudce zajímavý souboj nabídlo i Náchodsko. Tam se ve druhém kole utká šéf lidovců Pavel Bělobrádek s bývalým policejním prezidentem Martinem Červíčkem v barvách ODS. Přetahovaná o vítězství mezi těmito dvěma kandidáty byla napínavá do poslední chvíle, nakonec Bělobrádek vyhrál o 58 hlasů. O definitivním vítězi se rozhodne v druhém kole.

Pozoruhodný je také senátní obvod Chrudim. Tam kandidovalo 14 uchazečů. Těsně před koncem sčítání se na první místo dostal kandidát ODS a Starostů Jan Tecl, který o fous porazil exministra kultury Daniela Hermana. Oba si to rozdají za týden o post senátora.

ODS na koni

Celkově jsou se senátními volbami nejspokojenější patrně v ODS, která má 9 prvních míst vlastních kandidátů a další 4 první místa kandidátů, které ODS podporovala. Navíc má ODS ještě dvě druhá místa, tedy 11 vlastních plus 5 koaličně či samostatně podporovaných kandidátů (ale ti se většinou do klubu ODS asi nezařadí). ANO má 10 postupujících kandidátů, ale jen jedno první místo. Uvidíme, jak ve druhém kole zafunguje spojenectví nelevicových stran naznačené v několika senátních obvodech a vzájemná podpora těchto stran. Pokud zafunguje, ANO svůj senátní klub příliš neposílí.

Většinu velkých měst získalo ANO, neovládlo ale Prahu. Významně ztratila ČSSD >>>