Jezdecká socha markraběte Jošta Lucemburského v Brně. Zájem kolemjdoucích vzbuzuje pohled zespodu, kdy socha připomíná pánský rozkrok

Jezdecká socha markraběte Jošta Lucemburského v Brně. Zájem kolemjdoucích vzbuzuje pohled zespodu, kdy socha připomíná pánský rozkrok Zdroj: ČTK/Fotobanka ČTK/Sojka Libor

Brno: plus a mínus. Strany v moravské metropoli do voleb nabízejí exkluzívní zboží. Volte je všechny!

Čím dál víc lidí má s blížícími se volbami pocit, že už není koho volit. Platí to zejména pro větší města. Prý jsou všichni stejní, hrabou si do kapsy a vedou šílené kampaně. My jsme se rozhodli ukázat, že to není pravda a že je v republice město, kde můžeme doporučit volit všechny strany. Je to nepřekvapivě Brno. Nebojte, nepůjde o žádné nudné investigativní čtení. Jedna inspirativní zajímavost v Brně střídá druhou. Jaké jsou tedy plusy a mínusy (hlavně tedy plusy) politických stran v Brně? Vybrali jsme strany, které se v minulém volebním období či teď před volbami už stihly nějak originálně projevit a podle průzkumů míří do zastupitelstva.

ANO: Účetnictví je šrot, ale to nic neznamená

ANO a jeho primátor Petr Vokřál jsou favority voleb. Nelze se divit, vždyť Vokřál pro město „zachránil“ motocyklovou Velkou cenou, které v roce 2015 hrozil konec, neb se prý provozovateli nevyplácela. Primátor proto inicioval vytvoření spolku Brna a Jihomoravského kraje, který pořádání této profesionální soutěže financuje. Loni například šlo na Velkou cenu 100 milionů z veřejných peněz, z toho 70 milionů poslalo ministerstvo školství, což je dobře, protože jinak by ty peníze šly třeba do škol a to by byla škoda. Ve stejném roce Bezpečnostní informační služba (BIS) zveřejnila zprávu za předchozí rok, ve které mimo jiné psala o „ovlivňování veřejného mínění a rozhodujících autorit ve snaze přesvědčit o nezbytnosti určitého projektu s využitím zkreslených, nepravdivých nebo neúplných informací se záměrem získat ekonomický prospěch na úkor státu…“ Podle nedávného zjištění České televize BIS tím popisovala i Autodrom Brno a Velkou cenu.

Mimochodem dotace v roce 2015 domluvila ministryně školství Valachová, která v roce 2017 rezignovala kvůli dotační aféře („kauza Pelta“) financování sportu. Jenže s Vokřálem je Brno v bezpečí. Je to oblíbenec premiéra Babiše, na kandidátce má Faltýnka mladšího a z Brna je i ministryně financí Schillerová, jejíž zeť David Rusňák vlastní v Brně kde co (DRFG). A když už jsme u Rusňáka, musíme taky zmínit šikovné účetnictví – Rusňák v minulosti údajně obdaroval brněnské ANO milionovým darem, který se jaksi nepodařilo dohledat v dokumentech. Kontroverzních darů nedarů je ale víc. Kontrolor dokonce označil účetnictví místního ANO za šrot. Výsledek? Nic. Brno je s ANO v bezpečí.

Kdo má rád motorky za peníze ze školství a na nějakém tom milionu mu nesejde, volte ANO!

ODS: Právní kancelář na radnici!

ODS si v Brně prošla velkou krizí, v minulých volbách získala na magistrát jen 7,62 procenta hlasů. Na své funkce pak dokonce rezignoval Pavel Blažek, vlivný muž ODS přezdívaný„Don Pablo“, který před osmi lety dal přednost velké koalici s ČSSD před tím, aby se primátorem stal lídr jeho vlastní strany. Opoziční očistná kúra vynesla do čela kandidátky přiměřeně mladou, sympatickou advokátku Markétu Vaňkovou, Blažek na kandidátce není a minulý lídr je až devatenáctý. Navzdory tomu se ale nemusíme bát, že by ODS ovládli nezkušení amatéři.

Zaprvé Vaňková dostala tu nejlepší školu, neb jako koncipientka nastoupila v roce 2000 u jakéhosi JUDr. Pavla Blažka. Kdysi se o ní mluvilo, když zastupovala firmu Brandson Enterprises sídlící v Londýně, která si z nějakého důvodu koupila údajně nedobytné pohledávky od ostravského dopravního podniku. Zadruhé rovněž trojka na kandidátce Robert Kerndl je velmi zkušený, rovněž advokát, rovněž začínající jako koncipient u jakéhosi Pavla Blažka. Oba pánové spolu mimo jiné kupují nemovitosti. Například v Rojetíně spoluvlastnili s někdejším starostou této obce Pavlem Hubálkem pozemky. Hubálek byl obviněn policií z podvodu kvůli nabízení brněnských městských bytů, ale to už sem (možná) nepatří.

Kdo chce volit nové tváře se starými zkušenostmi, volte ODS!

Piráti: Z Brna bude laboratoř novinek

Piráti jsou sice v koalici, v zastupitelstvu jsou ale jen dva. Jejich možná největší dosavadní zásluha je tedy to, že do zastupitelstva dostali v hojném počtu hnutí Žít Brno, které ve volbách před čtyřmi roky podporovali. Teď možná jejich největší zásluhou bude, že hnutí Žít Brno už ve volbách nepodpoří. Jinak se Piráti samostatně nejvíce projevili patrně prosazením participativního rozpočtu. Co to je? Občané rozhodují o tom, kam půjde malá část rozpočtu města, typicky na parky a dětská hřiště. Zkrátka většinu, kterou reprezentuje rada města, je třeba nahradit menšinou, která se zapojí do hlasování na internetové stránce. OK, je to cool.

Pokud jste měli rádi Matěje Hollana, ale už ho rádi nemáte, a pokud si přejete pokračování stávající koalice/politiky, volte Piráty!

KDU-ČSL: Umění být lidovcem

„Nevezmeš jména Božího nadarmo,“ zní druhé přikázání desatera. Brněnští křesťanští demokraté přesto kandidují s heslem „Brno je boží“. Musíme připomenout, že přikázání má ještě dodatek: „Hospodin nenechá bez trestu toho, kdo by jeho jméno zneužíval.“ Tak uvidíme, jak to s nimi dopadne. Tahle konzervativní strana poněkud překvapivě vstoupila do koalice s levicově liberálními zelenými i Hollanovým hnutím a křesťanská demokratka Liptáková získala post náměstkyně primátora. Ta ale na začátku roku 2016 kvůli sporům v radě oznámila konec koalice a na svůj post rezignovala. Členové klubu zastupitelů pak Liptákovou odstavili a do koalice se vrátili. Bývalá náměstkyně to označila za „snahu být za každou cenu v uvozovkách při tom“. Všechny ty novátorské věci v Brně se dějí i díky nim.

A my musíme ocenit tu odvahu a umění – postavit se proti šéfce svého klubu, proti své konzervativní politice i proti božímu přikázání, a přesto zůstat typickými lidovci. Proto volte KDU-ČSL!

ČSSD: Slimáci se nezastaví

Jedna z mála opoziční stran v zastupitelstvu Brna. Nevýhodou takových stran je samozřejmě to, že se nemohou příliš pyšnit svými úspěchy z posledního volebního období, jak je patrné z výčtu výše a níže. Možná proto ve volebním klipu vylézá lídr ČSSD Oliver Pospíšil z popelnice. Sociálním demokratům přitom ze strany před volbami odešly desítky lidí. Řada z nich kandiduje v nově založených uskupeních, někteří přešli i k Pirátům. Pozornost před časem vzbudila dvanáctka kandidátky Milan Hrdlička, který loni ve zpravodaji městské části Naše Bohunice přirovnal imigranty ke slimákům, kteří se nezastaví před ničím.

Chybí-li vám na magistrátu originální myslitelé, volte ČSSD!

TOP 09: Hyperloop bude!

Konzervativní TOP 09, kterou volí hlavně městští liberálové, je také součástí široké koalice. Koalice, která před časem představila inspirativní strategii rozvoje města do roku 2050. Jen tak pro představu: strategie plánuje, že do zmíněného roku bude ostatním lidem důvěřovat 90 procent obyvatel Brna, zatímco dnes je to 59 procent. Celý dokument samozřejmě není jen prací TOP 09. Zajímavé ale je, že k této strategii Brno spustilo kampaň „Takové chci Brno“, ve které občané mohou vybírat mezi nabízenými možnostmi. Například mezi větší podporou kultury, nebo větší podporou sportu – nikoliv ale obojí, protože kulturní sportovec v Brně zjevně neexistuje. Další otázka dává na vybranou: Buď podporovat brněnské letiště, nebo podporovat vysokorychlostní železniční tratě a hyperloop podle vize Elona Muska. A právě to je sen náměstka primátora za TOP 09 Kacera. Opět jenom můžeme obdivovat tu odvahu. Známá kauza přesunu brněnského Hlavního nádraží v moderních dějinách začala v roce 1994, kdy nový územní plán počítal s přesunutím k řece. K definitivnímu rozhodnutí došlo až letos, tedy po 24 letech. Kdy bude nové nádraží stát, stále není jasné, ale město už si vyčlenilo 2,6 milionu na studii proveditelnosti projektu hyperloopu, ze kterého přitom nedávno vycouvala Bratislava kvůli nereálnosti.

Ve městě, kde se 24 let nedaří přesunout nádraží a průjezd městem obyčejnými auty se někdy zdá nemožný, je vskutku odvaha pustit se do nového způsobu dopravy, jejíž reálnost ještě nikdo neosvědčil. Proto volte TOP 09!

Žít Brno: Dokážeme, cokoliv nás napadne

Brněnský fenomén v minulých volbách obsadil třetí místo. Od té doby se stalo mnoho věcí. Tehdejší lídr Matěj Hollan se na veřejně známém videu nechal bičovat ukrajinskou prostitutkou. Coby náměstek pro dopravu byl přichycen, jak jede tramvají bez platné jízdenky a ještě revizorům prchá. Nejznámější představitel hnutí, které se zaklínalo omezením automobilové dopravy, podporou ekologické dopravy a transparentností, taky musel vysvětlovat, proč služebním autem města najezdil za rok a půl přes 70 tisíc kilometrů, a to i za hodně soukromými účely. Hollan, nepřítel aut, je také spoluzodpovědný za loňský autobazar na Moravském náměstí a náměstí Svobody, ve kterém se navíc poněkud nejasně zacházelo se 700tisícovým darem od vystavovatele. Kritizoval to i tehdejší kolega z hnutí Žít Brno Landa, který teď už kandiduje za hnutí Babišovo. Hollan sám se zase ucházel o místo na letošní kandidátce Pirátů. Neúspěšně. Nakonec má jeho hnutí ve volbách na magistrát vlastní kandidátní listinu.

V každém případě je Matěj Hollan jedním z mála, kteří dokážou proslavit brněnské události až v Praze. Proto volte Žít Brno!

SPD: Do Brna Prahu!

Být vlastenec a milovat Brno. Takový slogan doprovozený vlastní fotkou zvolil šéf SPD Tomio Okamura pro kampaň do komunálních voleb v Brně. Obrázek s heslem a Tomiem doplňuje na pozadí panorama Prahy a to mají Brňáci opravdu moc rádi. Větší odvahu v Brně nikdo neměl. Okamurovci se navíc v Brně stihli rozpadnout a vyloučit několik lidí. V únoru byla brněnská buňka strany zrušena poté, co na místní schůzi musela zasahovat policie, neb se do sebe straníci pustili.

Jste-li vlastenec a milujete Brno na pozadí Prahy, volte SPD!

Zelení: Vizionáři na procento přesně

Další součást brněnské koalice je v politice města znatelná. V již zmíněné strategii rozvoje Brna, která mimo jiné plánuje, že v roce 2050 bude ve městě čtyřprocentní nezaměstnanost nebo 20 procent cizinců místo současných sedmi, je zelená ideologie velmi silná. Plánuje zvýšit podíl pěší dopravy z šesti na 12 procent a cyklistické dopravy ze dvou na 12 procent. Nárůst také čeká potravinovou soběstačnost Brna – v roce 2050 bude potravinově soběstačné z 60 až 80 procent. Naopak poklesnout má množství aut na počet obyvatel – ze 484 na 1000 obyvatel na 350. A právě v tom spočívá genialita zelených – neřeší současnou neprůjezdnost městem, protože dobře vědí, že lidé v budoucnu nebudou jezdit auty. Anebo nebudou jezdit, protože neprojedou?

V každém případě každé město potřebuje skutečné vizionáře. Ty, kteří vidí do budoucnosti na třicet let dopředu na procento přesně a nebojí se to říct. Proto volte Zelené!

Nezávislí kandidáti společně pro město BRNO: Skutečně vzdělaní lidé

Každé volby potřebují své nezávislé, a to hlavně pro případ, že si nevyberete nikoho jiného. Brno je má samozřejmě taky. Lídr těchto nezávislých, kteří v průzkumu pro ČT získali 10,5 procenta volebního potenciálu, je Andréa Komárková, dříve prezentovaná jako Andréa Komtesa Komárková, tedy alespoň v době své loňské kandidatury do sněmovny za SPD Tomia Okamury. Na svém Facebooku v mezičase ještě stačila označit prezidentského kandidáta Drahoše za pedofila a vyzvat, aby všichni šli „už s tím hovadem, Kult osobnosti prase Havel, do prdele“. Hlavní je ale trojka kandidátky Petr Hudlík, o kterém se píše, že má jen šest tříd základní školy, zato spoustu případů agresivity. Naposledy se letos ještě coby člen Okamurovy SPD podílel na konfliktu při sestavování kandidátek pro komunální volby, a to tak, že situaci řešila policie. V minulosti také shodil jednoho lidovce ze židle a vyhrožoval dívkám, které roznášely letáky. Někdejší zelinář byl v minulosti nejméně čtyřikrát trestán, dvakrát dostal podmínku.

Nechcete-li volit SPD, volte SPD B, volte brněnské Nezávislé!

Černí koně?

S šancí dostat se na magistrát dále kandiduje hnutí STAN, které v zastupitelstvu dosud nebylo, což může být jeho největší trumf; Moravané, od kterých se odtrhlo Moravské zemské hnutí, protože nesouhlasilo se spoluprací s Okamurovou SPD při loňských parlamentních volbách; koalice „Slušní lidé a Soukromníci“, která si patrně posvítí na divadelní hry, takže už všechny budou slušné, Brno Plus s někdejším skoroprimátorem za ODS Kotzianem, který to s tím nádražím říkal už dávno; KSČM, od které se nic moc nečeká, ale třeba bude po vzoru Poslanecké sněmovny připravena podpořit nějakou tu vládu.