Předvolební superdebata na ČT (6.10.2021)

Předvolební superdebata na ČT (6.10.2021) Zdroj: Reprofoto ČT

Superdebata České televize byla mimořádně slabá, nezajímavá a voliči usínali nudou

Pokud by si někdo ve středu večer místo sledování takzvané superdebaty v České televizi četl dobrou knihu nebo se díval na zajímavý film, udělal by lépe. Nedozvěděli jsme se od politiků nic nového, diskuse postrádala jiskru a dramaturgie byla bez jakýchkoli zajímavých nápadů. Na už přesvědčené voliče to nemohlo mít žádný vliv a ti nerozhodnutí zůstali desítky hodin před důležitými volbami do Poslanecké sněmovny pořád nerozhodnutí. V debatě se papouškovalo jen to, co už známe.

Nejdříve je nutné upozornit na jeden faul České televize. Na svých 14 krajských debat nepozvala zástupce koalice Trikolora-Svobodní- Soukromníci. Teď, když je vlastně pozdě, najednou průzkum ČT „zjevil“, že i toto uskupení má šanci. Zástupkyně této koalice se proto na debatě také objevila. Moderátorka jí ale nedala moc šancí cokoli smysluplně vysvětlit.

Druhým problémem diskuse bylo, že letos bylo debat stejných politiků tolik, že to bylo skutečně k nevydržení a k nekoukání. V Německu, Nizozemsku či v USA se s termíny „superdebata“ u voleb šetří. U nás je pořádaly televize, rádia, zpravodajské weby, deníky, a dokonce i jiné organizace. Inflace tohoto slova rozpustila důležitost a reálný význam termínu „superdebata, protože dlouhé týdny se rozebírala stejná či podobná témata a kladeny byly stejné či podobné otázky. V ČT se to zopakovalo i ve středu večer.

Podívejme se ale, jak dopadli jednotliví protagonisté.      

Najednou klidný Andrej Babiš (hnutí ANO): Premiér, který musel celou předvolební kampaň vysvětlovat své kauzy, působil nezvykle klidně. Jen mírně se pouštěl do sporů, oproti jiným debatám neječel a neskákal tolik do řeči ostatním. Bylo to překvapení a pro jeho voliče to bylo přijatelné vystoupení.

Profesorský Petr Fiala (koalice Spolu): V ničem neselhal, ale ani v ničem neoslnil. Standardní politologický a profesorský výkon. Silnější dikce by neuškodila. Stačí to ale na premiéra?

Stabilní Vít Rakušan (koalice PirStan): O něco výraznější projev než Fiala, dokáže přiměřeně argumentovat a jak se ukazuje už několik týdnů, je v diskusích lepší než jeho pirátský partner Ivan Bartoš.

Kolovrátek Tomio Okamura (SPD): Kdybyste ze slov pana Okamury v této debatě neslyšeli ani jedno slovo, o nic byste nepřišli. Vše řekl nejméně tisíckrát už předtím, ale na jeho voliče to zcela jistě funguje.

Solidní Zuzana Majerová Zahradníková (koalice Trikolora-Svobodní- Soukromníci): Moc prostoru nedostala a to je škoda, protože zastupuje reálnou pravici, která jinak z Česka postupně mizí. Na rozdíl od minulých debat se nehádala a tím o něco víc bodovala.

Nicneříkající Vojtěch Filip (KSČM): Dramatická a vyhraněná rétorika komunistů je právě v jeho případě pryč. Už si jenom hlídá, zda opět uloví své poslanecké korýtko.

Odcházející Jan Hamáček (ČSSD): Je pořád záhadou, koho chce vlastně sociální demokracie oslovit. Ani tento výkon Hamáčka asi na záchranu života ve sněmovně nebude stačit.

Ufňukaný Robert Šlachta (Přísaha): Policejní plukovník se už sice něco z politického řemesla naučil, ale je toho pořád zoufale málo. Navíc by měl přestat fňukat, že mu chce někdo ublížit.

Moderátorka Světlana Witowská: V krajských předvolebních debatách byla dobrá, ale tentokráte se to skutečně nepodařilo. Byla to slabota. Často nenechala dokončit ani krátké výstupy politiků, žádné originální otázky si nepřipravila a pokus s otázkami umělé inteligence Matyldy byl zcela absurdní.

Video placeholde
Kecy a politika 24: Volební finále a nezdaněné kabelky Andreje Babiše • reflex.cz