Ilustrační koláž

Ilustrační koláž Zdroj: koláž Michal Kořán

Never more Antonínu Staňkovi, kterému škodění kultuře na české úrovni nestačí a chce to zkusit i v Bruselu

Ve funkci ministra kultury strávil sotva rok (2018–2019), ale paseku v resortu napáchal pořádnou. A teď Antonín Staněk kandiduje do europarlamentu. No potěš pámbu. Na slovenském ministerstvu kultury pro změnu nevědí, jaký tvar má zeměkoule. A na zavádění takzvaného statusu umělce hledíme se skepsí.

Marek Gregor: Horkost mě polila, když jsem se dozvěděl, že za Přísahu a Motoristy sobě se do Evropského parlamentu chystá kandidovat bývalý starosta Olomouce a snad vůbec nejrozvratnější ministr kultury ČR v historii, ANTONÍN STANĚK. Málokdo na MK způsobil tolik nevratných škod jako on. Nejvýrazněji se „zapsal do dějin“ odvoláním ředitelů: Michala Soukupa z Muzea umění Olomouc a Jiřího Fajta z Národní galerie Praha. V MUO se situace už vyřešila, zato NGP i po pěti letech stále hledá tvář. Bruselu bych pana Staňka opravdu nepřál.

Viliam Buchert: Vláda schválila status umělce a podpora takových „schválených“ lidí má stát vyjít ročně na 126 miliónů korun, zejména na stipen­diích. Kdo bude takovou věc posuzovat? Podle čeho se bude status určovat? Zasedne k tomu komise a schválí to, co se státu líbí? Opět se prosadí lidé, kteří budou mít někde své známé? Za umělecké dílo může totiž každý člověk prohlásit úplně cokoli. Chápu systém grantů, i když je to jen další slovo pro dotace. Považuji ale za velmi nešťastně, že stát určí, co je „umění“.

Vojtěch Rynda: „Je podložené, že je Země kulatá? Já se vážně ptám – je to podložené? Byl jste ve vesmíru? Nebyl, já také ne, nevím.“ Generální tajemník služebního úřadu slovenského ministerstva kultury a blízký spolupracovník ministryně Martiny Šimkovičové LUKÁŠ MACHALA (Slovenská národní strana) o sobě v rozhovoru s novinářem prozradil možná víc, než chtěl. Odpovídal na dotaz, zda mají ve slovenské veřejnoprávní televizi dostávat prostor pro své názory i lidé, kteří tvrdí, že Země je placka. Na platformě Donio se pak objevila finanční sbírka na to, aby se pan Machala mohl se společností Virgin Galactic dostat na oběžnou dráhu a ověřil si tvar Země sám. Zbývá sehnat 230 tisíc eur. Přispějeme?