Po své nedávné krátké hospitalizaci se prezident sešel například s předsedou SPD Okamurou

Po své nedávné krátké hospitalizaci se prezident sešel například s předsedou SPD Okamurou Zdroj: Twitter / Jiří Ovčáček

Prezident Miloš Zeman
Mynář u ÚVN: Transportoval Zemana do nemocnice vrtulník?
Hradní kancléř Vratislav Mynář u Ústřední vojenské nemocnice (4.10.2021)
Hradní kancléř Vratislav Mynář u Ústřední vojenské nemocnice (4.10.2021)
Hradní kancléř Vratislav Mynář u Ústřední vojenské nemocnice (4.10.2021)
25
Fotogalerie

Nemocný Zeman, sbíhající se hyeny a známý lékař, který už popřál rodině upřímnou soustrast

S gustem šířené spekulace o dramaticky se zhoršujícím stavu, či dokonce úmrtí prezidenta Miloše Zemana jsou zatím nejhlubším dnem tuzemské veřejné diskuse. Ti, kdo se do této hry pouštějí, navíc lžou, že spekulace jsou jen důsledkem nedostatku oficiálních informací o prezidentově stavu. Ve skutečnosti ale Hrad opakovaně informoval o tom, že Zeman je v Lánech a pracuje – to ovšem šiřitelé spekulací nechtějí slyšet.

Nepřekvapí, že v Parlamentu začali Zemanův stav zpochybňovat jako první ti, kdo nemohou prezidentovi (a té části politického spektra, která s ním spolupracuje) přijít na jméno. Ve sněmovně začal fámy roznášet poslanec Petr Gazdík (STAN), v Senátu byl v tomto směru nadmíru aktivní jeho předseda Miloš Vystrčil (ODS).

„Sem do sněmovny docházejí různé zprávy o tom, jaký je zdravotní stav prezidenta, jestli je, nebo není schopen si sednout, jestli je schopen vykonávat svoji funkci. To jsou fámy, a právě proto, aby to nebyly fámy, tak Hrad musí říct, jak to je,“ předváděl Gazdík starostlivost v úterý dopoledne. Škoda že více poslouchá fámy než veřejná vyjádření předsedy sněmovny Radka Vondráčka. Ten už v neděli uvedl následující: „Já informován jsem, protože jsem v telefonickém kontaktu s panem kancléřem. Mám tyto informace z pozice své funkce. Pan prezident Zeman není úplně zdravý, to víme. Na druhou stranu si myslím, že se těší na povolební vyjednávání a že si je užije. A myslím si, že je způsobilý k tomu, aby je vedl.“

Aby měl Gazdík a další informace přímo od zdroje, vydal krátkou informaci v úterý v poledne i Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. „Pan prezident, který v těchto dnech velmi pečlivě připravuje strategii v Lánech, se již nesmírně těší na povolební vyjednávání,“ napsal na Twitter.

Informace od šéfa sněmovny a od mluvčího Hradu. Prezident je v Lánech, pracuje a těší se na povolební vyjednávání. Jaká je motivace lidí šířících i přes to „zaručené info“ o umírajícím, případně již mrtvém Zemanovi? Excelentní důkaz podal například primář sokolovské nemocnice Martin Straka. Donedávna neznámý lékař, který během nejsilnější covidové vlny přes kameru vynadal Babišovi a získal díky tomu na sociálních sítích tisíce sledujících. „Je již jisté, že prezident Zeman nemůže vykonávat svou ústavní funkci… Je šance, aby povolební jednání koordinoval Miloš Vystrčil, a tím šance lháře, zločince a vraha končí,“ uvedl na Twitteru. Lhářem, zločincem a vrahem je míněn Andrej Babiš, jejž Zeman podle svých předchozích výroků nejspíš plánuje po volbách pověřit sestavením vlády.

O co primář Straka opírá své „je jisté“, se bohužel nedozvíte. Zato v úterý před desátou hodinou večer najdete na jeho Twitteru další zprávu: „Je to nepodložené, ale prý game is over…,“ a o další dvě hodiny později: „Upřímnou soustrast rodině, ať je mu lehká zem.“

Ve středu ráno vydává mluvčí Hradu další oficiální prohlášení: „Pan prezident pracuje v Lánech, včera se věnoval přípravám oslav 28. října, podepsal dekrety vyznamenaných. V pátek se pan prezident chystá volit. Pan prezident se též připravuje na povolební vyjednávání, už vzniká plán schůzek.“

Mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke prakticky současně reaguje na informace, že Zemana v minulých dnech musel narychlo navštívit v Lánech jeho ošetřující lékař: „V pondělí 4. 10. 2021 navštívil ředitel ÚVN profesor Zavoral pana prezidenta v souvislosti s poskytováním zdravotní péče. Šlo o předem dohodnutou pravidelnou návštěvu u pana prezidenta.“ Nikoliv tedy rychlá akutní návštěva kvůli dramatickému zhoršení stavu.

A do třetice ve středu dopoledne prezidentský kancléř Vratislav Mynář: „Pan prezident je v Lánech a národ ho uvidí v pátek, jak jde k volbám.“ Zkazky o vážném zhoršení stavu prezidenta označil za nesmysl.

Kdo další by měl ještě jejich slova potvrdit, aby byla dostatečně věrohodná pro tu část veřejnosti, která si přeje slyšet, že Zeman (přinejmenším) není způsobilý pokračovat? Jediná šance by snad byla, aby prezidenta navštívil a vyšetřil sám sokolovský primář Straka. I když ten už má vlastně jasno – game is over, upřímnou soustrast rodině.