Slavící Netanjahu vyhrál izraelské volby (2.3.2020)

Slavící Netanjahu vyhrál izraelské volby (2.3.2020) Zdroj: Reuters

Izraelské volby provázel strach ze šíření koronaviru (2.3.2020)
Izraelské volby provázel strach ze šíření koronaviru (2.3.2020)
Izraelské volby provázel strach ze šíření koronaviru (2.3.2020)
V Izraeli vystavěli kvůli volbám sterilní volební kabinky
Izraelské volby: Netanjahův rival Benny Ganc (2.3.2020)
7
Fotogalerie

Netanjahu oslavuje vítězství, jeho blok ale většinu nejspíš nemá. Dění komentuje politolog Petr Sokol

Skupina pravicových stran včetně Likudu premiéra Benjamina Netanjahua vyhrála pondělní parlamentní volby, nezískala ale zřejmě většinu v parlamentu. Vyplývá to z aktualizovaných odhadů volebních výsledků, které zveřejnila izraelská média. Pravicový blok kolem Netanjahua podle nich obsadí nanejvýš 59 ze 120 křesel v parlamentu. K sestavení fungující vlády je třeba většina 61 mandátů. Netanjahu v prvním povolebním vystoupení přesto hovořil o velkém vítězství a slíbil, že se pokusí sestavit vládu.

"Navzdory všemu jsme vyhráli," řekl 70letý Netanjahu a vítězství své stany Likud označil za "veliké" a za "nejdůležitější" ve svém životě. "Mluvil jsem s lídry všech pravicových uskupení. Uděláme vše, co bude v našich silách, abychom sestavili širokou národní vládu, která bude dobrá pro Izrael," dodal premiér. Podle něj je načase skončit s "nekonečnou předvolební kampaní". "Je čas na usmíření," dodal.

Pondělní izraelské volby byly již třetí za necelý rok. Ani po zářijovém, ani po dubnovém hlasování se lídrům stran nepodařilo sestavit vládu s podporou parlamentní většiny.

Online přenos

Online přenos

Petr Sokol
Petr Sokol
5. března 2020 · 09:57

TÉMĚŘ KOMPLETNÍ VÝSLEDKY: BIBIHO BLOK 58

Sčítání hlasů i při těchto volbách v Izraeli provázely zmatky. Například poslední čísla vykazují sečtenost 100,45 % z původně zveřejněného počtu odevzdaných hlasů.

Definitivní rozložení křesel v Knesetu by mělo vypadat takto:

Likud (konzervativci) 36

Modrobílá (levý střed) 33

Jednotná kandidátka (Arabové) 15

Šas (sefardští ortodoxní věřící) 9

Izrael, náš domov ("ruská" strana) 7

Labouristé-Gešer-Merec (tradiční levice) 7

Sjednocený judaismus tóry (aškenázští ortodoxní věřící) 7

Pravice (Jamina, osadnická pravice) 6

 

Bloky:

Pravice a návoženské strany 58

Levice a Rabové 55

Liebermanova strana mimo bloky 7

Petr Sokol
Petr Sokol
3. března 2020 · 13:08

SEČTENO 97 % ŘÁDNÝCH OKRSKŮ A TÉMĚŘ 91 % VŠECH HLASŮ

Aktuálně jsou sečteny téměř všechny hlasy z řádných volebních místností, konkrétně 97 % z nich. Zbylá 3 % okrsků nyní procházejí speciální kontrolní porcedurou a výsledky v nich by měly být zveřejněny dokonce až v neděli.

Dnes večer by měly sečteny a zveřejněny výsledky voličů hlasujících mimo své bydliště - tedy vojáků, diplomatů a vězňů. Minule se jdnalo asi o šest porocent ze všech odevzdaných hlasů.

Ve středu ráno by pak měly být ve speciálním stanu vedle budovy Knesetu sečteny hlasy lidí, kteří jsou v karanténě kvůli koronaviru a byla pro ně zřízeny speciální hlasovací okrsky.

Definitivní výsledky proto budeme znát zřejmě až v pondělí.  

Petr Sokol
Petr Sokol
3. března 2020 · 10:16

ČTYŘI SCÉNÁŘE POVOLEBNÍHO VÝVOJE

Přeběhlíci: mezi poslanci pravicového Likudu se mluví o tom, že Netanhaju se pokusí získat jedna či dva mandáty chybějící k většině jeho bloku přesvědčením poslanců z levicového bloku, aby přeběhli. Zmiňuje se jediná poslankyně strany Gešer Orly Levyová, jejíž otec byl ministrem ve vládádhc Likudu, a někteří poslanci strany Modrobílá, kteří v poslední době vyjádřili nepsokojenost s jejím lídrem Benny Gancem.

Liberman přizná barvu: další možnost tvoří připojení se Liebermanovy strany Izrael, náš domov k jednomu z bloků. Není to ale příliš pravděpodobné, protože jeho stranu by vzhledem k předvolebním slibům poškodila jak jakákoli spolupráce s arabskou koalicí, tak s ortodoxními stranami.

Vláda národní jednoty: tak se říká v Izraeli velké koalici. Vytvoření společné vlády Likudu a strany Modrobílá brání problém s odmítáním Bibi Netanjahua ze strany lídra modrobílých Gance. Premiéra čeká v půlce měsíce soud kvůli korupci a Ganc s tím proto nechce za žádných okolností do vlády.

Další volby: poslední možností je potom, že Izrael půjde třeba na podzim volit počtvrté.  

Petr Sokol
Petr Sokol
3. března 2020 · 10:09

CHYBÍ UŽ JEN DESETINA HLASŮ: BIBIHO BLOK 59

Zveřejněno už bylo 90,26 % odevzdaných hlasů. S dalšími zhruba deseti procenty se výsledek posunul ke stavu, který včera večer věštily definitivní exit-polly. Bibiho blok pravice a náboženských stran aktuálně drží 59 křesel ze 120, levice s Araby disponuje 54 a zbylých 7 mandátů zatím připadá straně Avigdora Liebermana, která se nevyslovila pro žádný z bloků, protože u Bibiho jim vadí ortodoxní náboženské strany a v levicovém bloku arabská Jednotná kandidátka.

Před volbami skloňovaná vláda strany Modrobílá, levicové aliance Labouristé-Gešer-Merec a Liebermana by nyní získala jen 46 hlasů a nepomohla by jí ani případná podpora osadnické strany Pravice (jamina), s níž by si připsala 52 křesel.

 

Petr Sokol
Petr Sokol
3. března 2020 · 09:15

ZVEŘEJNĚNO 81% SEČTENÝCH HLASŮ: BIBIHO BLOK 60

Teď probíhá sčítání jako na houpačce přibylo dalších necelých 10 procent sečtených hlasů a výsledky se zase diametrálně změnily. Bibiho blok, složený z pravicových a náboženských stran, dosáhl na 60 křesel, levice s Araby má 53 křesel, Liebermanova strana 7 křesel.

Zvětšil se navíc i rozdíl mezi Likudem a stranou Modrobílá. Aktuální poměr mezi nimi je 36 křesel ku 31 ve propsěch Likudu.  

Petr Sokol
Petr Sokol
3. března 2020 · 09:08

VŠECHNO SEČTENO, ALE NEZVEŘEJNĚNO

Volební omise už dříve oznámmila, že všechny odevzdané hlasy už byly sečteny, ale nyní se provádí kontrola spravnosti výsledků. Je to reakce na zmatky, které provázely sčítání v předchozích volbách. Komise předpokládá, že celkový výsledek by mohl být zveřejněn během pozdější části dnešního dopoledne.

Petr Sokol
Petr Sokol
3. března 2020 · 08:40

LEVICE DOTAHUJE, SEČTENO 70 % HLASŮ

S další várkou sečetných okrsků levicovo-arabský blok ještě posílil a aktuální poměr činí:

  • Pravice a náboženské strany 58 křesel
  • Levice a arabské strany 56 křesel
  • "nezařazená" Liebermanova strana 6 křesel.

Aktuální vzestup levicových hlasů souvisí s tím, že bylo kompletně sečteno město Haifa, které patří k levicovým baštám. Blok premiéra Netanjahua v čele s jeho stranou Likud díky tomu ztrácí na většinu už tři mandáty.

Petr Sokol
Petr Sokol
3. března 2020 · 08:27

SČÍTÁNÍ SE KONEČNĚ PŘEHOUPLO PŘES POLOVINU

Aktuální procenta po sečtení 62 % hlasů ze všech odevzdaných vypadá následovně:

Likud (pravice) 28,52 % - 35 křesel

Modrobílá (levý střed) 24,66 % - 31 křesel

Jednotná kandidátka (Arabové) 15,26 % - 18 křesel

Šas (náboženská sefardská strana) 7,72 % - 9 křesel

Sjednocený judaismus tóry (náboženská, aškenázská) 6,62 % - 8 křesel

Izrael, náš domov ("ruská" strana) 5,65 % - 7 křesel

Pravice (Jamina, osadnická nacionalistická strana) - 5,42 % - 6 křesel

Labouristé-Gešer-Merec (levice) 5,34 % - 6 křesel

Bloky:

Pravice a náboženské strany 58

Levice a Arabové  55

Liberman 7

Petr Sokol
Petr Sokol
3. března 2020 · 02:18

SČÍTÁNÍ POKRAČUJE POMALU

Je sečteno teprve necelých 5 procent okrsků. Dílčí výsledek stále dává náskok Likudu (32 %) před stranou Modrobílá (24 %). Sečtené výsledky ale nejsou reprezentativním vzorkem. Odborníci říkají, že trochu relevantní bude výsledek teprve až sčítání překročí hranici 600 tisíc hlasů.

Volební komise vyhlásila, že sčítání je tentokrát pomalejší, protože po zmatcích v minulých volbách probíhají nyní dodatečné kontroly, že je vše v pořádku. Komise očekává, že v úterý brzo ráno by mělo být sečteno zhruba 40 % hlasů. Definitivně jasno by ale o výsledku mělo být až v průběhu středy.

Izraelské sčítací drama tak opět bude velmi dlouhé a zřejmě napínavé až do samého konce, protože může rozhodovat každý mandát. 

Petr Sokol
Petr Sokol
3. března 2020 · 02:13

NETANJAHU: MOJE NEJSLADŠÍ VÍTĚZSTVÍ

Šéf Likudu se konečně dosatal ke své vítězné řeči. Dnešní úspěch označil za nejsladší, protože se udál navzdory všem očekáváním. Všichni říkali, že jeho éra skončila, ale Likud vyhrál a má více mandátů něž dosud. Vděčí za to dobré kampani, ale také tomu, že země za sebou velmi dobré desetiletí v oblasti bezpečnosti, ekonomiky, dopravy, vzdělaní. Podle premiéra se díky tomu stala z Izraele velmoc.

Chce sestavit vládu se stranami pravice a náboženského tábora. Bude chtít provést slíbenou anexi části Západního břehu a naplnit další sliby z kampaně. Připomněl také 29. výročí svatby s manželkou Sárou.

Petr Sokol
Petr Sokol
3. března 2020 · 01:22

NETANJAHU JE KONEČNĚ NA PODIU

Dlouho očekávaná řeč šéfa Likudu ve štábu strany v Tel Avivu zřejmě po mnoha odkladech brzo začne. Na podiu je i jeho žena Sára, s níž dnes slaví 29. výročí svatby.

Petr Sokol
Petr Sokol
3. března 2020 · 01:02

GANC MLUVÍ KE SVÝM PŘÍZNIVCŮM

Lídr strany Modrobílá vystoupil ve volebním štábu této středolevé formace. Vyjadřuje zklamání z hrubosti kampaně, v níž podle modrobílí čelili útokům a lžím. Výsledky exit-pollu jsou zklamáním, ale reálné výsledky mohou být jiné a Netanjahu nemusí být schopen sestavit vládu.Ganc také slibuje, že jeho strana se nerozpadne.

Petr Sokol
Petr Sokol
3. března 2020 · 00:28

DRUHÁ SADA VÝSLEDKŮ

Sečteny byly výsledky z téměř 2 % okrsků. Celkem je to ale stále jen 123.301 hlasů.

Kneset by podle dílčích, hodně nereprezentativních výsledků vypadal takto:

Likud 40

Modrobílá 30

Šas 11

Sjednocený judaismus tóry 9

Izrael, náš domov 8

Pravice (Jamina) 8

Jednotná kandidátka (Arabové)7

Labouristé-Gešer-Merec (levice) 7

Petr Sokol
Petr Sokol
3. března 2020 · 00:22

ČEKÁNÍ NA VÍTĚZNOU ŘEČ

Likud už několikrát oznámil plánovaný čas vítězné řeči premiéra Netanjahua ve volebním štábu v Tel Avibu, ale zatím ho vždy následně odložil. Zdržely ji klesající exit-polly?

Petr Sokol
Petr Sokol
3. března 2020 · 00:21

AKTUALIZOVANÁ VERZE EXIT-POLLŮ

Televizní stanice Kanál 12 a Kanál 13 zveřejnily aktualizované verze svých exit-pollů, které už zohledňují i poslední dvě hodiny hlasování. Obě snížily odhad zisku Netanjahuova bloku pravice a náboženských stran z 60 na 59 křesel.

Podle Kanáu 13 by byly výsledky následující:

Likud 37

Modrobílá 34 (o 2 více než v původní verzi exit-pollu)

Jednotná kandidátka 14

Šas 9

Sjednocený judaismus tóry 7 (o 1 méně)

Labouristé-Gešer-Merec 7 (o 1 více)

Izrael, náš domov 6 (o 2 méně)

Pravice (Jamina) 6

 

Podle Kanálu 12 vypadá definitivní exit-poll takto:

Likud 37

Modrobílá 32 (o 1 méně)

Jednotná kandidátka 15 (o 1 více)

Šas 9

Izrael, náš domov 7 (o 1 více)

Jednotný judaismus tóry 7

Labouristér-Gešer-Merec 7

Pravice (Jamina) 6 (o 1 méně)

Petr Sokol
Petr Sokol
2. března 2020 · 23:48

61. POSLANEC Z GEŠERU?

Izraelská média rovněž zmiňují teorii, že v případě, kdy Likud se spojenci na pravici v náboženském táboře skutečně získá 60 ze 120 křesel, může se 61. vládním poslncem jediná zvolená poslnkyně za stranu Gešer, která kandidovala s labouristy a uskupením Merec, Orly Levyová. Dcera bývalého ministra zahraničí avida Levyho zastupuje malou sociálně liberální stranu, jejíž je jedinou výraznější osobností.

Petr Sokol
Petr Sokol
2. března 2020 · 23:43

PRVNÍ SEČTENÉ HLASY

Byl zveřejněn první dílčí výsledek sčítání hlasů. Zatím je ale sečteno jen 37.077 hlasů.

bě velké strany mají v tomto malém vzorku velmi vyrovnaný výsledek. Vede Likud s 29,64 % před stranou Modrobílá s 29,04%.

Aktuální rozdělení mandátů by vypadalo takto: Likud 37, Modrobílá 36, Pravice (Jamina) 14, Labouristé-Gešer-Merec 10, Šas 7, Liebermanova strana 6, Sjednocený judaisum tóry 6, Jednotná kandidátka 4. Už to naznačuje, že se jedná o velmi nereprezentativní vzorek sečtených okrsků. 

Petr Sokol
Petr Sokol
2. března 2020 · 23:12

ÚČAST 71 %

K volbám nakonec přišlo 71,8 % voličů, což je o více než dvě procenta vyšší účast než v září a dokonce o téměř čtyři procenta lepší než v dubnu loňského roku.

Zdá se, že zabrala silná část kampaně Likudu, který hodně vsadil na to dostat k volebním urnám všechny své příznivce, což se mu nepodařilo v září. Byl toto klíč k předpovídanému úspěchu Likudu a pravice?

Petr Sokol
Petr Sokol
2. března 2020 · 23:08

SMUTNÝ ÚSPĚCH IZRAELSKÝCH ARABŮ

Rozporuplná atmosféra panuje ve volební centrále arabské Jednotné kandidátky. Její lídři oceňují historicky nejlepší výsledek pro jejich uskupení, jak ho předvídají odhady, ale jsou nepokojeni s úspěchem Likudu a jeho spojenců.

Za ním podle nich stojí špatná kampaň strany Modrobílá, která podle nich vsadila na politiku aprteidu vůči izraelským Arabům. Reagují tím na kampaň, kterou vedl lídr modrobílých Benny Ganc a v níž se otevřeně distancoval od možnosti po volbách vytvořit vládu s účastí arabské Jendotné kandidátky.

Petr Sokol
Petr Sokol
2. března 2020 · 23:04

LIEBERMAN DRŽÍ SLIB O KOALICI

Ani pro pravici úspěšné výsledky odhadů zatím nezměnily postoj lídra strany Izrael, náš domov Avigdora Liebermana, aby přehodnotil svůj slib, že nepůjde do koalice s ortodoxními náboženskými stranami. Bez nich ale zase v žádném případě nechce vládnout Bibi Netanjahu. 

Petr Sokol
Petr Sokol
2. března 2020 · 22:37

NETANJAHU UŽ ZAHÁJIL JEDNÁNÍ

Premiér a lídr Likudu už zahájil jednání o nové koalici. Telefonoval už s předsedy všech pravicových stran a bude se snažit rychle sestavit vládu.

Média v Izraeli dokonce spekulují, že bude chtít kabinet sestavit ještě před datem svého soudu, který ho čeká v půlce měsíce ve věci jeho obvinění z korupce a zneužívání úřadu.

Petr Sokol
Petr Sokol
2. března 2020 · 22:13

SROVNÁNÍ EXIT-POLLŮ

Stále nejsou sečteny žádné hlasy, připomeňme si apoň výsledky všech tří odhadů postavených na dotazování voličů odcházejících z volbních místností.

Likud: 36/37/37

Modrobílá: 33/32/33

Izrael, náš domov:  6/8/6

Jednotná kandidátka: 15/14/14

Šas: 9/9/9

Sjednocený judaiusmus tóry: 8/8/7

Pravice (Jamina): 7/6/7

Labouristé-Merec: 6/6/7

Zdroj: Kanál 11/Kanál 12/Kanál 13

Pravice a náboženské strany 60/60/60

Levice a Arabové 54/52/54

 

 

Petr Sokol
Petr Sokol
2. března 2020 · 21:47

ODHADY: PRAVICE POSÍLILA, USPĚLI ARABOVÉ, PROPADLA TRADIČNÍ LEVICE

Odhady televizních stanic ukazují zajímavé posuny oproti výslkedku ze září. Likud je hlavním vítězem, protože by konzervativci premiéra Netanjahua měli posílit oproti posledním volbám až o pět křesel a vrátit se pozice nejsilnější strany.

Navíc se zdá, že všichni spojenci Likudu udrželi své pozice: osadnická Pravice (Jamina) udržela sedm křesel, stejně jako náboženská formace Sjednocený judaismus tóry. Sefardský náboženský Šas zřejěm zopakoval svých devět křesel.

Své pozice ovšem udržela také hlavní složka středo-levicoví aliance - strana Modrobílá, protože by měla mít obhájit svých dosavadních 33 křesel.

Na levici se navíc podle odhadů skvěle dařilo i arabské Jednotné kandidátce, která by se 14 či 15 mandáty měla dosáhnout na svůj historicky nejlepší výsledek.

Propadák by naopak měla zazanamenat tradiční izraelská levice. Ta minule kandidovala ve dvou formacích Labouristé s menši stranou Gešer získali 6 křesel, zelenější verze izraelské levice s jádrem ve straně Merec si připsala v září 5 mandátů. Nyní se obě tradiční levicové kandidátky spojily, ale podle exit-pollů je jejich dnešní výsledek opravdovým krachem Dohromady si totiž podle odhadů připsaly místo dosavadních 11 mandátů jen 6.

Petr Sokol
Petr Sokol
2. března 2020 · 21:33

POZOR NA ODHADY

Připomeňme ovšem znovu, že izraelské volební odhady tradičně vykazují poměrně vysokou odchylku od reálného výsledku. Na oslavy je proto určitě ještě čas. 

Petr Sokol
Petr Sokol
2. března 2020 · 21:29

SEŽENE PREMIÉR CHYBĚJÍCÍ KŘESLO?

Izraelské komentáře a média se shodují, že zisk 60 nebo i 59 křesel pro blok pravicových a náboženských stran bude znamenat, že premiér Netanjahu dokáže nakonec sestavit vládu s většinou, a to prostřednictvím přechodu jednoho či dvou poslanců středolevicové formace Modrobílá.

Petr Sokol
Petr Sokol
2. března 2020 · 21:19

NETANJAHU DĚKUJE

Jako první na odhady z politiků zareagoval pravicový premiér Netanjahu, když tweetnul jednoduchou zprávu "Děkuji!" doplněnou emotikonem srdce.

Petr Sokol
Petr Sokol
2. března 2020 · 21:13

VŠECHNY TŘI EXIT-POLLY POTVRZUJÍ TREND

Odhady od volebních místností zveřejnily tři izraelské televize. Všechny tři odhady se shodují v tom, že pravicovo-náboženský blok má 60 křesel, přesně polovinu parlamentu. Levicovo-arabská aliance se pohybuje mezi 52 a 54 křesly. Zbylá křesla (6 až 8) obsadila koaličně nevyhraněná strana Avigdora Liebermana Izrael, náš domov.

Petr Sokol
Petr Sokol
2. března 2020 · 21:08

LIKUD PODLE ODHADŮ PRVNÍ, PRAVICE BLÍZKO VĚTŠINY

Pravice podle odhadů překvapivě zabodovala. Likud vede a Netanjahu je velmi blízko většině. To je překvapivý výsledek, protože se čekalo opakování patu.

Petr Sokol
Petr Sokol
2. března 2020 · 21:07

PRVNÍ EXIT-POLL

Likud 37

Modrobílá 33

Jednotná kandidátka 14

Šas 9

Sjednocený judaismus tóry 7

Pravice (Jamina) 7

Labouristé-Gešer-Merec 7

Izrael, náš domov 6

Pravicovo-náboženský blok by podle exit pollu televize Channel 12 získal přesně polovinu křesel - 60 ze 120.

Petr Sokol
Petr Sokol
2. března 2020 · 20:47

VĚZNI HLASOVALI VE VYSOKÉM POČTU

Už dvě hodiny před uzavřením běžných okrsků se v osm hodin izraelského času kromě speciálních "karantenových" okrsků zavřely také volební místnosti v izraelských věznicích. Vězňů odvolilo doonce 80 % a i mezi nimi byla volební účast vyšší než minule. Specifikem je také fakt, že účast ve věznicích je vyšší než v průměru celého obyvatelstva. 

Petr Sokol
Petr Sokol
2. března 2020 · 20:41

KTERÁ ČÍSLA SLEDOVAT

Pravděpodobně rozhodující pro výsledek dnešních voleb bude síla obou hlavních bloků. Ta bude možná ještě důležitější než, která strana bude nejsilnější. 

Blok pravice a náboženských stran tvoří Likud-Šas-Sjednocený judaismus tóry- Pravice.

Levicový arabský blok se skládá z Modrobílé, Jednotné kandidátky a koalice tří levicových stran Labouristé-Gešer-Merec.

Jazýček na vahách tvoří Izrael, náš domov.

Izraelský parlament má 120 členů, takže k většině každý z bloků potřebuje minimálně 61 poslanců.

Teoreticky by mohla vzniknout i vláda ve složení Modrobílá, Izrael - náš domov a koalice Labouristé-Gešer-Merec.

 

Petr Sokol
Petr Sokol
2. března 2020 · 20:36

PŘEKVAPIVÝ EXIT-POLL

Během půl hodiny bude zveřejněno několik průzkumů od volebních místností. Podle představitelů jedné z agentury, která je prováděla, budou nepřekvapivějící v dějínách izraelských voleb. Co to ale může znamenat?

Petr Sokol
Petr Sokol
2. března 2020 · 20:34

VOLÍ I LIDÉ V KARANTÉNĚ

Specifikem dnešních izraelských voleb jsou i speciální okrsky pro lidi, kteří museli do karantény kvůli koronaviru. V té je v zemi přibližně 5700 lidí a odvolilo 70 procent z nich. 

Petr Sokol
Petr Sokol
2. března 2020 · 19:29

KDO JE KDO

Modrobílá - největší strana v současném Knesetu. Středolevou formaci, které se v Izraeli přezdívá "strana generálů", povede opět do voleb bývalý šéf izraelské armády Benny Ganc.

Likud - konzervatvní, pravicová strana, kterou vede dlouhodobý premiér Bibi Netanjahu.

Společná kandidátka - koalice tří arabských akrajně levicových stran, kterou volí téměř výhradně izraelští občané arabské národnosti

Šas - náboženská strana, kterou volí ortodoxní židovští voliči sefardského původu, jejichž předci do Izraele přišli ze zemí Blízkého východu.

Izrael, náš domov - strana, kterou volí zejména voliči ze zemí bývalého Sovětského svazu. Její lídr Avigdor Lieberman z ní udělal jazýček na vahách. 

Sjednocený judiaismus tóry -   náboženská strana, kterou volí ortodoxní židovští voliči aškenázského původu, jejichž předci do Izraele přišli z evropských zemí.

Pravice - silně nacionální strana, která má oporu v židovských osadnících

Labouristé - Gešer - Merec - koalice tří levicových stran. Labouristé byli vždy jádrem izraelské levice, ale nyní jsou hodně oslabení. 

 

Petr Sokol
Petr Sokol
2. března 2020 · 19:17

ÚČAST STOUPÁ

V 16 hodin izraelskéoh času už byla účast dokonce o 2,7 procenty vyšší než při minulém hlasování v září. Až volební výsledky ale ukáží, komu přišli noví voliči.

Petr Sokol
Petr Sokol
2. března 2020 · 17:00

RELATIVNĚ VYSOKÁ ÚČAST

Ve 14 hodin izraelského času přišlo hlasovat 38,1 % oprávněných voličů. To je o 1,6 % více než při posledních volbách v září a nejvíce za posledních sedm let. 

Petr Sokol
Petr Sokol
2. března 2020 · 16:58

VOLBY ZAČALY, POTŘETÍ ZA ROK

Po celém Izraeli se otevřely volební místnosti pro předčasné parlamentní volby. Izarelici jdou od dubna loňského roku volit již potřetí. Zemi sužuje volební pat mezi pravicí a levicí.