Strana slovenské prezidentky Zuzany Čaputové výrazně uspěla ve volbách do Evropského parlamentu 2019

Strana slovenské prezidentky Zuzany Čaputové výrazně uspěla ve volbách do Evropského parlamentu 2019 Zdroj: ČTK

Eurovolby na Slovensku: Nástup strany prezidentky Čaputové, Fico poprvé nevyhrál, Kotleba uspěl

Výsledky sobotních voleb do Evropského parlamentu (EP) na Slovensku potvrdily podle místního tisku trend změny, když ztráty zaznamenala nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) a posílila protiunijní krajně pravicová strana Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS).

Vítězství koalice "proevropských" neparlamentních stran Progresivní Slovensko (PS) a Spolu v eurovolbách před druhým Směrem-SD podle listu Sme znamená, že dochází k zásadní změně na politické mapě Slovenska. "Občané Slovenska velmi touží po změně a těch, co si pod ní nepředstavují návrat totality, je výrazně více," napsal list.

Deník připomněl, že Směr-SD nevyhrál celostátní stranické hlasování poprvé od roku 2006 a že další dvě vládní strany Most-Híd a Slovenská národní strana nezískaly v eurovolbách ani pět procent hlasů, což je podmínkou pro zisk křesla v EP. Třetí místo LSNS s dvouciferným volebním ziskem označilo Sme za Pyrrhovo vítězství demokratických sil.

Skandály Smeru

"Výsledky voleb do europarlamentu přepisují politickou mapu Slovenska. Vítězem je PS/Spolu, Směr na minimu!," hlásí nejčtenější slovenský list Nový čas. 

Propad Směru-SD deník zdůvodnil kromě jiného jeho dlouhodobým vládnutím, množstvím skandálů spojovaných se stranou či změnami ve společnosti po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Naopak koalice PS/Spolu podle něj uspěla i díky silné mobilizační kampani, vymezováním se vůči extremismu či jasnou proevropskou orientací. Bývalá místopředsedkyně PS Zuzana Čaputová pak letos vyhrála přímé prezidentské volby.

Uspěly strany s jasným poselstvím

"Strana Směr je v rozkladu. Tyto volby to potvrdily," napsal list Denník N. Dodal, že výsledek eurovoleb má šanci změnit celou slovenskou politiku, byť se jich v zemi tradičně účastní nejméně lidí ze všech voleb.

"Ve volbách uspěli především ti, kdo vysílají jasné signály – Evropská unie ano, Evropská unie ne. Na jedné straně PS/Spolu, kteří se nesnažili oslabovat svůj hlavní proevropský odkaz. Na druhé straně extremisté, kteří letos sice oficiálně zánik unie nehlásali, své voliče ovšem nenechávali na pochybách, co si o ní myslí a jakou budoucnost jí chtějí připravit," píše list Pravda. Za dobrou zprávu deník označil skutečnost, že na Slovensku uspěly hlavně proevropské strany.