Zdeněk Hřib - ilustrační snímek

Zdeněk Hřib - ilustrační snímek Zdroj: Michael Tomeš, E15

Hřib nad Prahou: Město má prostě smůlu, i po Krnáčové to může být horší

Vyšachování pražského vítěze komunálních voleb bylo úspěšně završeno. Primátorem bude pirát Zdeněk Hřib. Lékař, který nikdy neléčil. Muž, jenž odvozuje své ambice řídit město od jediné zkušenosti – podle svých slov sledoval jednání zastupitelstva on-line, takže ví, o co jde.

Další dva koaliční lídři – Jiří Pospíšil a Jan Čižinský – nepřekvapivě nezasednou ani v radě města. S poněkud komediálním vysvětlením, že předsednictví klubu zastupitelstva bude důležitější post a že se budou s primátorem pravidelně radit. Pravý důvod je však prostý: Pro europoslance Pospíšila je křeslo v radě města málo, jde navíc o nevděčnou funkci, jejíž tíha bude růst s přibývajícími problémy, které bude muset nové vedení města řešit.

Chaos v dopravě, zanedbané investice, nedostupné bydlení – to všechno a kdo ví ještě jaké kostlivce ve skříni za sebou bývalá magistrátní koalice Krnáčová–Dolínek–Stropnický–Čižinský a spol. zanechala. Také budou moci z pozice pouhých šéfů klubu provozovat oblíbený koaličně opoziční sport „okopávání kotníků“ partnera s největší koaliční odpovědností, v tomto případě zároveň s nejmenší zkušeností. Což je případ Hřiba a pirátů jako z učebnice politického neumětelství.

O společný program nové koalice samozřejmě vůbec nejde. Mentalita minimálně dvou ze tří subjektů (piráti a Praha sobě) je zadržovací; jednoduše řečeno, dokážou zastavit a odsabotovat jakoukoliv nutnou páteřní stavbu (okruh, nové tunely, stavební předpisy, developerské projekty) s odkazem na životní prostředí, transparentnost, zájmy občanů apod. Tedy přesný opak toho, co Praha v současné době potřebuje.

Vypukne nový chaos, nekonečné litanie na neschopnost předchozích reprezentací města (až do roku 1990), revize a boření předchozích plánů, byly-li vůbec nějaké, vytloukání klínů klínem (chybějící byty „vyřešíme“ vlastní výstavbou městských sociálních bytů) a koncentrace na drahé spektakulární, ale z hlediska současných priorit zbytné projekty.

Není samozřejmě vyloučeno, že nové vedení Prahy pozitivně překvapí. Ale byl by to vzhledem k politické DNA všech tří koaličních partnerů zázrak. Zatím se zdá, že v poslední dekádě má Praha prostě smůlu – každé její nové vedení vzešlé z voleb je výrazně horší než předchozí. A to jsme si mysleli, že po primátorce Adrianě Krnáčové to být horší nemůže.