Mohou v českých volbách volit cizinci? A kteří?

Mohou v českých volbách volit cizinci? A kteří?

Oblíbené nesmysly v komunálních volbách: Cizinci, to není přece národ. Ať si volí v Africe, ne?!

Asi i největší politický ignorant si povšiml, že v pátek a sobotu budou v Česku komunální volby. Ergo kladívko budou i volby do třetiny Senátu, ale ty ponechme dnes stranou. Nad některými nápady politických stran a hnutí musím jen nechápavě zvedat své srostlé obočí.

Například tisíckrát omílaný slib „zrychlíme stavební řízení“. Ne že by nepotřebovalo uspíšit, ale pro pět ran do Sbírky zákonů, jak to chtějí budoucí obecní zastupitelé udělat, když to je ryzí přenesená působnost, tedy výkon státní správy, ne územní samosprávy.

Nadto tu je více z prapodstaty věci potřeba změna příslušných zákonů, což opravdu nelze řešit z úrovně obcí. Navíc, i kdyby nakrásně došlo ke zrychlení stavebního řízení, tak avizované zlevnění bydlení přinese tak leda v homeopatickém množství. To je realita, avšak slibem neurazíš.

V nadsázce řečeno, pakliže se bude na pražském/brněnském/libereckém zastupitelstvu hlasovat o „zrychlení stavebního řízení“, tak budeme hlasovat PRO, to se nám asi snaží komunální politici sdělit na billboardech. Akorát že toto hlasování by mělo asi takový smysl, jako kdybychom odhlasovali, že v Praze bude vždy hezké počasí.

Cizozemci, to není národ. Ať si volí v Africe

Další nesmysl šířící se českým virtuálním prostorem je, že prý ministerstvo vnitra umožní již v letošních říjnových komunálních volbách volit v České republice cizincům a také volit cizince (!!)... Před nedávnem se vyskytl i na profilu pana Tomia O.

Jak to je doopravdy?

Podle komunálně volebního zákona cizinci ze zemí EU u nás mohou v komunálkách volit (i kandidovat) již počtvrté. Teď asi mnohému okamurovci zaskočila bageta (určitě ne kebab) v krku. Ano, počtvrté, ne poprvé.

Zmíněná právní úprava plyne z našich závazků v rámci členství v Evropské unii. Koneckonců naši občané mohou stejně volit v ostatních sedmadvaceti členských zemích naší eurounijní rodiny. (Pro rýpaly – Británie je z právního hlediska stále členem EU.)

Ukázkově manipulativně zde bývá používán výraz „cizinci“. Pakliže by se napsalo správně: občané z ostatních členských zemí EU s dlouhodobým trvalým pobytem v obci (takže půjde zejména o Slováky, kteří nemají občanství našeho státu), tak by to tak alarmující nebylo, že?

Hasič, ředitelka školy i asistenti poslanců. Toto jsou kandidáti na post ostravského primátora >>>

Okamurův hoax

Citovaného Okamuru sleduje na sociálních sítích několik desítek tisíc lidí a mnozí mu až nekriticky věří. Jedinou skutečnou drobnou „transformací“, jež se pravděpodobně stala základem tohoto hoaxu, je, že na základě dřívější judikatury budou moci svého pasívního a aktivního volebního práva využít i cizinci ze zemí EU s přechodným, tedy nejen s trvalým pobytem v příslušné obci/městě.

Dodejme, že v parlamentních, prezidentských, ale ani v krajských volbách v České republice cizinci, a to ani z (doposud) přátelských zemí EU, volit nemohou.

Milí bojovníci za národní čistotu voleb, à propos, víte, kolik cizinců ze zemí EU minule, tedy v roce 2014, využilo svého volebního práva při volbách do zastupitelstev obcí?

Šach mat: Ani ne dvě stovky.

Autor je VŠ pedagog a publicista.