Předvolební debata v USA: Americký prezident Donald Trump (vlevo) a demokratický kandidát Joe Biden (29. 9. 2020)

Předvolební debata v USA: Americký prezident Donald Trump (vlevo) a demokratický kandidát Joe Biden (29. 9. 2020) Zdroj: Reuters

Předvolební debata v USA: Americký prezident Donald Trump (vlevo) a demokratický kandidát Joe Biden (29. 9. 2020)
Předvolební debata v USA: Americký prezident Donald Trump (vlevo) a demokratický kandidát Joe Biden (29. 9. 2020)
První debata kandidátů před americkými prezidentskými volbami: Joe Biden
První debata kandidátů před americkými prezidentskými volbami: Joe Biden
První debata kandidátů před americkými prezidentskými volbami
14
Fotogalerie

Vladimír Pikora: Americké volby se blíží, trhy už se třesou. Hrozí, že přijde pat

Svět je neuvěřitelný, a tudíž neskutečně zábavný. Nikdy by mě nenapadlo, že budeme sledovat regulérnost prezidentských voleb v USA jak někde v rovníkové Africe, kde se diktátor nechce za žádnou cenu pustit moci. A je to tady. Koronavirus společně s nedávnými násilnostmi na ulicích změnily Ameriku k nepoznání. Ve společnosti to vře jako nejspíš nikdy za posledních sto let. A po volbách může být hůř. Tajné služby už varují před extremisty.

Kvůli nákaze covid-19 se letos očekává rekordní množství hlasů poštou. Sice nikdo nemá žádné důkazy o podvodech při hlasování poštou, všichni však o této možnosti mluví.

Semínko nedůvěry v systém, kde policie dle názoru části společnosti údajně úmyslně vraždí na ulicích, už bylo dávno zaseto. Když nemůžete věřit policii, proč byste měli věřit tomu, že někdo správně spočítá vaše hlasy?

Americká společnost je podobně jako evropská společnost dokonale rozdělena, za což nejspíš do značné míry mohou zejména sociální sítě vytvářející uzavřené bubliny lidí, kteří se stále víc a víc nenávidějí.

To umocňují mnohá média vytvářející seznamy zakázaných respondentů či témat, takže pak vzniká naprosté nepochopení lidí s opačným názorem. Ve většině médií dnes chybí konkurence názorů. Volič si nemůže vybrat úhel pohledu a tříbit si svůj názor. Mediokracie si tím – podle mne – pod sebou podřízla větev.

Prezidentští kandidáti situaci dál hrotí

Donald Trump se nesnaží napětí ve společnosti zklidnit, a naopak ho graduje. Podle agentury DPA odmítl garantovat pokojné předání moci. I jeho protikandidát Joe Biden situaci hrotí. Ten zase podle BBC prohlásil, že pokud Trump odmítne uznat prohru, vyvede ho armáda z Bílého domu. Je to normální? Není to spíš ubohé?

Čína si nemůže víc mnout ruce. Jejich konkurent má hluboké systémové problémy, nevěří své demokracii. To je zásah na komoru. Američané se tak dlouho snažili vyvážet demokracii, až ji vyvezli všechnu a došla jim. Něco podobného bylo před pár lety nepředstavitelné.

Stále víc se proto mluví o tom, že o výsledku voleb nakonec rozhodne soud. To ale znamená, že by nemuselo být velmi dlouho jasné, kdo je vlastně vítězem voleb. To proto americká levice tak tlačila, aby prezident Trump na poslední chvíli neobsadil uvolněné místo v Nejvyšším soudu. Trump ovšem logicky kontruje, že jestliže roste pravděpodobnost, že volby skončí u soudu, je vhodné, aby byl soud v plném, a tedy lichém počtu.

Pro trhy není nic horšího než nejistota

Finanční trhy jsou z této situace zoufalé. Nyní hrozí, že skončí volební noc a stále nebudou vědět, na čem jsou. Americká investiční banka Goldman Sachs sice tvrdí, že je toto riziko přeceňováno, ale ve skutečnosti to nikdo neví, nic se nedá vyloučit.

Hodně lidí vzpomíná na volby z roku 2000, kdy proti sobě stáli Al Gore a George W. Bush. Tehdy soud rozhodl výsledek až za měsíc po volbách. Nicméně sám D. Trump už letos v červenci na Twitter napsal, že by výsledek voleb nemusel být znám ani za několik let. To je šílená vize. Není se čemu divit, že roste poptávka po opcích, které riziko omezují.

Ve společnosti zatím roste strach, co bude v těch týdnech, měsících či letech, kdy nebude znám výsledek. Lidé se bojí chaosu. To dokumentuje prudký nárůst prodeje zbraní a střeliva. Americké domácnosti se vyzbrojují jak do občanské války. Nedávné násilnosti jim totiž ukázaly, že policie nemůže být všude.

Průzkumy sice tvrdí, že Joe Biden jasně vede, ale průzkumům už pár let nevěřím. Vytrestal mě brexit i předchozí americké volby. Mám na to i vysvětlení. Ve společnosti rozdělené sociálními sítěmi existuje strach říct do průzkumů pravdu. Studie z dílny Morning Consult tvrdí, že lidé s vyšším vzděláním a vyššími příjmy často do průzkumů lžou a tvrdí, že nepodporují Trumpa, protože se bojí reakce svého okolí.

Jiné průzkumy totiž ukazují, že liberální demokraté z „lepší společnosti“ nesnesou jiný názor než svůj vlastní a názorové oponenty otevřeně ostrakizují. A neštítí se ani vyhození z práce. Proč tedy věřit takovým průzkumům?

Vylhané průzkumy jsou peklem, z kterého těží Twitter

Pokud bude výsledek zásadně jiný než průzkumy, budou všichni tvrdit, že je výsledek zmanipulovaný. A on asi jiný než průzkumy bude. A zmanipulované volby jsou pro mnohé skvělým argumentem k tomu, aby se vydali do ulic. To může skončit špatně.

A pokud by byl výsledek jen těsný, zase se řekne, že výsledek nejspíš utekl jen o hlas, a jeden tábor bude chtít přepočítání hlasů. Oba výsledky nakonec skončí oddálením vyhlášení vítěze. To klid na ulicích taky nezvýší.

Mnoho lidí se bojí, že tohoto meziobdobí využije Donald Trump k tomu, aby se předčasně prohlásil vítězem voleb. A jak bývá jeho zvykem, udělá to nejspíš přes Twitter.

Sociální sítě proto už nyní mluví o tom, že se tomu pokusí zamezit. Jak? Že pod výrok prezidenta napíšou, že zpráva není pravdivá, nebo ho rovnou odpojí od sítě? Je to ale ještě demokracie? Nahradí mediokracii twitterokracie? Oligopolní firma bude říkat, co prezident smí a co nesmí? To je zcela nová, dosud neznámá otázka, kterou si musí společnost zodpovědět.

Akcie po první televizní debatě poklesly

Akcie byly už toto úterý nervózní. Čekalo se totiž na výsledek první televizní debaty prezidentských kandidátů. Proč jsou ale finanční trhy nervózní, když průzkumy už řadu měsíců jasně ukazují, že Trump nemá šanci? Protože tomuto mediální obrazu nevěří. Kdyby mu věřily, nervózní by nebyly.

Pamatuji si, jak nás před minulými volbami americká média připravovala na to, že pokud vyhraje Trump, přijde fičák a akcie padnou, protože Trumpova politika bude šílená. A co přišlo po volbách? Prudký růst akcií, protože najednou se mluvilo o tom, že Trump sníží daně, že se dohodne s Čínou a tak dál a dál. Jeho politika tak stála za růstem akcií, ačkoli původně to „mělo“ být obráceně.

Dnes naopak americká média tvrdí, že až vyhraje Biden, půjdou akcie nahoru, protože jeho fiskální stimul uzdraví ekonomiku zničenou pandemií koronaviru, které Trump nedokázal čelit. Nikdo si nepřipouští myšlenku, jestli na to dnes už předlužené Spojené státy mají. Demokraté se tváří, že peníze rostou na stromech.

Když ovšem sundám politicky zabarvené brýle amerických médií, Biden finančním trhům vskutku nenahrává. Je levicový a netržní. Chce například korporacím zvýšit daně. To není dobrá zpráva pro akcionáře. Moc peněz na ně už nezbude. Biden chce také velké zelené investice v energetice. To by bylo neobyčejně drahé.

Naopak Trump mluví o snížení daní a podpoře fosilních paliv, takže zbyde víc peněz na nezelené investice, jako je umělá inteligence a podobně. Nejspíš bude také hodně zbrojit, což podpoří americký průmysl.

Celá tato diskuse médií o budoucnosti akcií je podle mě zpolitizovaná. Zapomíná, že trhům nedá trend ani tak prezident jako hlavně centrální banka. A ta se dnes tváří, že ať vyhraje kdokoli, bude držet své úrokové sazby ještě řadu let nízko.

Jediné, na čem se asi většina investorů opravdu shodne, je, že nás čeká velká nejistota. Na ní se dá vydělat i prodělat. Pro většinu lidí je ale nejbezpečnější hotovost. Ta v nejistých dobách obvykle vyhrává. Ale třeba dostanou Američané rozum a volby u nich proběhnou jako v civilizaci.

V minulosti jsem míval pocit, že pro mě jako Čecha americké volby nic neznamenají, protože americká politika vůči střední Evropě bude za každého prezidenta stejně velmocenská. Dnes poprvé ten pocit nemám. Výsledek amerických voleb se propíše i do evropské politiky se všemi pozitivy i negativy a buď přidusí rudozelený aktivismus, anebo ho naopak přiživí. To bude největší dopad pro většinu z nás.