Kaskadér

Kaskadér Zdroj: Universal Pictures

Elektrizující jiskření mezi Emily Bluntovou a Ryanem Goslingem, který si u toho permanentně rozbíjí hubu

Mrtvá nevěsta, Střihoruký Edward, Ukradené Vánoce. Mistr příšerné krásy vystavuje v Obecním domě. Kaskadér s Ryanem Goslingem je skvělý film na víkend a výborné výstavy jsou v Praze, Hradci a Trutnově. Vrací se Christian Löffler a na Novo scénu Laterna fest.

V aktuálním čísle tištěného Reflexu najdete rozhovor Marka Gregora s Matem Collishawem, spolužákem Damiena Hirsta, jehož nervózně se pohybující se skelet jelena Insilicio je součástí skvělé výstavy Kafkaesque v DOX. Vojtěch Rynda zpovídá scenáristku a režisérku Beatu Parkanovou, která o své rodině vyprávěla už ve snímcích Chvilky a Slovo, za druhý z nich jako teprve třetí žena od roku 1990 získala cenu za režii na filmovém festivalu v Karlových Varech. Recenzujeme román Lucase Rijnevelda Ty moje skvostné zvířátko, představení Cesta dlouhým dnem do noci v Divadle v Dlouhé i sportovní romantické drama Rivalové z programu přehlídky Tady Vary s čím dál populárnější Zendayou v hlavní roli tenistky-koučky-manipulátorky par excellence. 

Ještě do soboty (4. 5.) se s někým z nás určitě můžete potkat na festivalu United Islands of Prague. Kolega Rynda nemůže chybět na Anifilmu v Liberci, který se koná mezi 7. a 12. květnem. Někdo z nás se rozhodně mihne na Křižíkových fontánách na Christianu Löfflerovi. Máme rozečtený životopis Josefa Koudelky Next od Melissy Harrisové, která se s jedním z nejslavnějších fotografů dneška scházela celých devět let, jeho český překlad vyšel minulý týden v Torstu. Co dalšího nás zaujalo? Stačí listovat.

 

Pokračování 2 / 10

VÝSTAVA

Tim Burton, Návraty, Obecní důmTim Burton, Návraty, Obecní dům | Jan Hromadko

Vojtěch Rynda: Tim Burton děsí i okouzluje výstavou Návraty v Obecním domě

Po deseti letech Praha hostí další výstavu „mistra příšerné krásy“ Tima Burtona. Režisér, výtvarník a vůbec multitalentovaný umělec se zálibou v pokleslých žánrech, jako jsou béčkové horory a sci-fi, představuje v pražském Obecním domě průřez svou kariérou od raných kousků inspirovaných Hieronymem Boschem až téměř po současnost. Skici, kresby, malby, sochy, poznámky k natáčení, náčrtky na ubrouscích a další formáty jsou tu (velkolepým) pozadím k hlavnímu lákadlu – loutkám z Burtonových animovaných snímků, instalovaných v pečlivě nasvícených 3D scénách uzavřených v masívních koulích s mnoha průhledy. Burtonovy báječně morbidní fantazie jsou k vidění do konce září.

Tim Burton, Návraty, Obecní dům, Praha, do 30. 9.

Pokračování 3 / 10

HUDBA

Chtistian LöfflerChtistian Löffler | Selection

Marek Gregor: Christian Löffler letí na Křižíkovu fontánu

Minulý podzim Christian Löffler se smyčcovým tělesem Detect Ensemble vyprodal Rudolfinum, teď se 7. 5. chystá s poněkud jiným, trochu víc roztančeným programem na Výstaviště. Promotéři ze Selection slibují audiovizuální vystoupení propojující elektroniku se světelnými efekty Křižíkovy fontány. A protože Löffler je znám především propojováním deep housu s jazzem, jindy indie rockem a prvky soudobé hudby, může jít opět o řádný zážitek, který by mohl pokazit jedině předčasný příchod zmrzlých mužů.

Chtistian Löffler, Křižíkovy Pavilony, Praha, 7. 5.

Pokračování 4 / 10

LITERATURA

Petr Kopl: Morgavsa a Morgana - Božské hamižnicePetr Kopl: Morgavsa a Morgana - Božské hamižnice|Bambook

Kateřina Kadlecová: Prasík Gustík, slon a hamižnice

Máme dvě prťavé děti, snažíme se jim hodně číst a občas „čtou“ i samy – když se leporelo, nejčastěji básničkové, naučí nazpaměť. Stalo se to i u další skvělé akvizice dětského oddělení děčínské veřejné knihovny, kde jsme štamgasty. Knížka Gustík brečí švédské výtvarnice a spisovatelky Sary Gimbergssonové z nakladatelství Host, které má na knížky pro nejmenší dlouhodobě skvělý čuch, na malé ploše hezky odvypráví příběh o sebelítostivém prasátku, které fňuká až do momentu, kdy se stane užitečným. Ve společnosti zvířátek lze s předškoláčky pokračovat nad novinkou osvědčeného Jana Nejedlého (z jehož leporel Cirkus Mrňousek nebo Tři naháči na tryskáči holky nikdy nevyrostou!) a výtvarnice Lucie Dvořákové (ta, co Petru Stančíkovi kreslí jezevce Chrujdu). Jmenuje se Slon v šuplíku, jsou to veselé pohádky ze zoo a vydalo je nakladatelství Portál. Vypráví i o poněkud opomíjených zvířátkách, jako je hrabáč nebo luskoun, a naše nejoblíbenější je o novorozeném mýválkovi, který hledá jméno. A do třetice všeho dobrého dětského: do nyní už šestičlenné rodiny komiksových knížek Petra Kopla o Morganě a Morgavse přibyly Božské hamižnice (vydal je opět Bambook). Čarodějku a holčičku znáte možná ze Čtyřlístku nebo díky tomu, že před čtyřmi lety dostaly cenu Muriel pro nejlepší český dětský komiks. Naše čtyřletá dcera (ale pozor, starší čtenáři si přijdou na své mnohem pravděpodobněji!) si je oblíbila, protože jsou často o kočkách. Teď se za ztracenou kočkou jménem Mikeš cestuje až do Egypta.

Sara Gimbergssonová: Gustík brečí, Host

Jan Nejedlý, Lucie Dvořáková: Slon v šuplíku, Portál

Petr Kopl: Morgavsa a Morgana - Božské hamižnice, Bambook

Pokračování 5 / 10

FESTIVAL

Sirqus AlfonSirqus Alfon | Národní divadlo/ Klara G./ Sören Vilks

Jana Bohutínská: Laterna fest veze hvězdy

Na Nové scéně Národního divadla začíná 9. května Laterna fest. Otevírá ho elektro-punk-popová skupina ze Švédska Sirqus Alfon, která na jevišti nešetří využíváním moderních technologií. Ani Australané Umbilical Brothers ve své inscenaci The Distraction nejsou na technologie skoupí, kombinují je s pantomimou a komedií. Tuzemskou scénu zastupuje Hora od Baletu Národního divadla Moravskoslezského a izraelského choreografa Ohada Naharina. Kdo Horu neviděl na domovské scéně, má v Praze jedinečnou příležitost. A aby toho nebylo málo, nakonec vystoupí kultovní japonský soubor Sankai Juku, který rozvíjí tanec butó. Přiváží inscenaci Utsushi, průřez svou předchozí tvorbou.

Laterna fest, 2. ročník, 9. 5. až 16. 5. Nová scéna Národního divadla

Pokračování 6 / 10

VÝSTAVA

Jiří David, Václav Havel z cyklu Skryté podoby, 1992, fotomontáž, černobílá fotografieJiří David, Václav Havel z cyklu Skryté podoby, 1992, fotomontáž, černobílá fotografie|Archív

Marek Gregor: Tutschova sbírka v Hradci a cyklo výstava v Trutnově

Ideální dvojnásobná příležitost k víkendovému výletu za uměním na východ Čech: V královéhradecké Galerii moderního umění (GMU) otevřeli výstavu Jak sbírat umění: příběh Karla Tutsche, která je prvním představením děl ze sbírky brněnského sběratele a později od roku 1986 i provozovatele tamní galerie Na bidýlku Karla Tutsche (1941‒2008), kterou GMU získala v roce 2021. Karlu Tutschovi se během přibližně čtyřiceti let podařilo vytvořit unikátní kolekci o přibližně 1500 položkách – vedle exlibris nebo grafik jsou v ní díky jeho oku klíčová díla současného českého umění od konce 60. let 20. století. K vidění jsou mimo jiné špičková, často raná díla Jiřího Načeradského, Jiřího Sopka, Jiřího Kovandy, Michala Gabriela, Jiřího Davida, Antonína Střížka, Stanislava Diviše, Vladimíra Kokolii, Jiřího Petrboka nebo Jána Mančušky.

To ve vloni otevřené soukromé galerii EPO1 v prostorách bývalé tepelné elektrárny v Trutnově včera otevřeli výstavu Jízda věnovanou cyklistice v současném výtvarném umění. A protože majitelé EPO1, manželé Kasperovi jsou i velkými sponzory nejlepšího cyklistického týmu u nás Elkov/Kasper, odpovídá tomu i výběr umělců pro aktuální trutnovskou výstavu: Karel Nepraš, Paulina Skavová, Čestmír Suška, Jiří Černický, Krištof Kintera, Lukáš Houdkovi, Michael Rittstein, Petr Písařík, Natálii Roučkovou, Karel Štědrý, Jakub Špaňhel nebo Lubomír Typlt.

Jak sbírat umění: příběh Karla Tutsche, GMU, Hradec Králové, do 25. 10. 2025

Jízda, EPO1, Trutnov, do 3. 11. 2024

Pokračování 7 / 10

HUDBA

David Gilmour: Luck and StrangeDavid Gilmour: Luck and Strange|Sony Music

Michal Kořán: David Gilmour – nový singl a spolupráce s The Orb

David Gilmour, legendární kytarista skupiny Pink Floyd, vydal 25. dubna singl The Piper’s Call, jímž ohlásil chystanou desku nazvanou Luck and Strange – vyjít má ještě letos v září. Stane se tak po dlouhých devíti letech od posledního alba Rattle That Lock (2015) a podílet se na něm má řada hudebníků, mezi nimiž najdete například Rogera Ena (ano, bratra slavného producenta a tvůrce ambientní hudby Briana Ena). Nový singl potěší zejména skalní fanoušky Pink Floyd. Pro ty, co hledají modernější pojetí hudby, doporučuji poslechnout si loni vydanou nahrávku The Orb s Davidem Gilmourem Metallic Spheres in Colour. Jde o jejich společnou zremixovanou desku Metallic Spheres z roku 2010, která byla popisovaná jako kříženec soundtracků k filmům Blade Runner a alba Pink Floyd Wish You Were Here. Nahrávka si získala respekt také kvůli své revoluční zvukové technologii 3D60 Audio.

David Gilmour: The Piper’s Call, Sony Music, 2024

Pokračování 8 / 10

VÝSTAVA

Jaroslav Róna – PrůzkumníkJaroslav Róna – Průzkumník | Traffo Gallery

Marek Gregor: Róna v roli průzkumníka

O víkendu oslavil 67. narozeniny sochař, malíř, performer, cestovatel a velký milovník filmu, mimochodem autor jedné z dramaturgických řad slavonického filmového festivalu Jaroslav Róna. A tak mu v pražské Trafo Gallery nadělili výstavu. Průzkumník, jak ji pojmenovala kurátorka Barbora Půtová, představuje především jeho současné práce, které rozvíjejí Rónovu publiku již dobře známé tvarosloví, motivy i tvůrčí koncepty. V textu k výstavě se píše: „Motivuje ho deziluze vůči západní civilizaci a známému světu, který nahrazují vize krajiny a města. Příklon k mýtům, fantasknímu a magickému světu je odezvou na strach, utrpení, beznaděj, nejistotu a nesvobodu… Podoba (jeho) města je světem za hranicí, vyjádřením návratu k jádru lidství, sestupu v čase na počátek a obnovy řádu domova – známého řádu světa.“

Jaroslav Róna – Průzkumník, Traffo Gallery, Praha, do 15. 6.

Pokračování 9 / 10

FILM

Video placeholde
Kaskadér • CinemArt

Vojtěch Rynda: Kaskadér je vyznáním lásky opomíjenému řemeslu a Emily Bluntová

Ryan Gosling jako filmový kaskadér a Emily Bluntová coby režisérka úžasně pitomého akčního sci-fi spektáklu. Vztahová elektřina, která mezi nimi jiskří, dává rány i na dálku z plátna. Přesto se to mezi nimi pokazí – a Goslingův hrdina Colt pak má plné ruce práce, aby dal vztah zase do kupy. Kromě toho musí válet sudy s auty, dostávat přes hubu, padat z nejrůznějších výšek a vůbec provádět divoké kousky. A to nejen před kamerou v rámci natáčení zmíněného spektáklu, ale i mimo plac, protože se stane součástí tajemného spiknutí. Film Kaskadér je odzbrojující svou přímočarostí, prostou jakékoli záludnosti, ironie, cynismu nebo shazování: prostě ideální popcornová podívaná, která míchá akci, humor i romantiku.

Kaskadér (USA), režie: David Leitch, hrají: Ryan Gosling, Emily Bluntová a další, 126 minut, v distribuci od 2. 5. 

Pokračování 10 / 10

HUDBA

PSH v Riegrových sadechPSH v Riegrových sadech | BiggBoss

Marek Gregor: Peneři v Riegráčích

Pravidelně jeden z nejzajímavějších pražských koncertů klasiků žánru, Penerů strýčka Homeboye, v zahradní restauraci v Riegerových sadech na Vinohradech, se stal už tak atraktivním, že kapela přidala ještě druhý termín. Když budete mít kliku, ještě nějaký lístek někde urvete. Hosty kapela tají a začátek vzhledem k místu posunuli už na 18 hodinu. Ale znáte je, načas ještě nikdy nezačali.

PSH V PARKU, Riegerovy sady, 8. a 9. 5.