Video placeholde

Jiří Havelka zrekonstruoval v divadle jednání OF vs. komunisté: Havel byl rozený mediátor. Spoléhali na něj

Hvězdy Reflexu se minulý týden představily opět živě, tentokrát v intimním prostředí kavárny Montmartre v centru Prahy. Na skleničku sektu přijal pozvání Jiří Havelka, jehož nominace za listopad nikoho nepřekvapila. Z filmového přepisu jeho komorní divadelní hry Společenstvo vlastníků Vlastníci se totiž stala nečekaná událost českých kin, což zpětně – jak přiznal během povídání – překvapilo debutujícího filmového režiséra i jeho producenta. Pochopitelně příjemně. Jak by ne, z hlediska poměru cena – výkon připomněli Vlastníci americký horor Záhada Blair Witch, snímek, který s minimálními náklady natočený na jednu kameru vydělal majlant. Vlastníky do této chvíle vidělo dvě stě třicet tisíc sedm diváků!

Diskuse se točila nejenom kolem filmu, který má dvanáct nominací na Českého lva. Jeden z motorů divadla Vosto5 kromě toho zavzpomínal na loňské oslavy výročí 17. listopadu, k nímž osobně přispěl takzvanou Sametovou simulací. Během ní vytvořil v autentických prostorách Federálního shromáždění divadelní rekonstrukci schůzí parlamentu od listopadu do prosince a na Nové scéně ND uvedl několikahodinovou inscenaci jednání Občanského fóra s lidmi premiéra Adamce o sestavení první polistopadové vlády.

Po přečtení přepisů rozhovorů, které tehdy zachytil na diktafon přímý aktér Vladimír Hanzel (během besedy v Montmartre nechyběl v hledišti), si Jiří Havelka pouze potvrdil klíčovou pozici Václava Havla během vyjednávání: „Je cítit, jak na něj ostatní spoléhali, čekalo se na jeho rozhodnutí a je vidět, jak strašně dobře ty diskuse vede. Umí je v pravou chvíli odlehčit, když řekne, že nejde kout pikle, že jde na záchod, prostě je to rozený mediátor…“

Další diskuse s Hvězdami Reflexu proběhne 12. února rovněž v Montmartru za účasti ředitele České filharmonie Davida Marečka a živoucí undergroundové legendy a zakladatele vydavatelství Guerilla Records Vladimíra „Lábuse“ Drápala.