Video placeholde
Ledová stěna u OC Černý Most
Ledová stěna u OC Černý Most
Ledová stěna u OC Černý Most
Ledová stěna u OC Černý Most
Ledová stěna u OC Černý Most
47
Fotogalerie

Vyzbrojte se cepíny, nazujte mačky. Ledolezení v Praze ve výšce pouhých 257 metrů nad mořem

Organizátoři počítali, že se teploty budou pohybovat okolo nuly. Místo toho se 28. ledna hodnota na teploměru vyšplhala až k neobvyklým deseti stupňům. To však pořadatele neodradilo, a zájemci si tak mohli na vlastní kůži vyzkoušet neobvyklý zážitek. U obchodního centra Černý Most vyrostla 10 metrů vysoká ledová stěna.

Tipy a rady mi na místě dávala i reprezentantka České republiky v ledolezení Aneta Loužecká. Loni si domů přivezla medaili za třetí místo v evropském poháru, poté se probojovala až na mistrovství světa a dnes létá na závody po celém světě. „Půdu mám přestavěnou na (lezeckou) stěnu, je to taková nouzovka,“ odpověděla Loužecká na otázku, kde lezení trénuje. „Před sezonou jsem trénovala dva a půl měsíce v Rusku,“ dodala.

Instruktoři mi ochotně vysvětlili základy ledolezení, nazuli mi mačky, do rukou dali cepíny a poslali na vrchol ledové hradby. Zaseknout, zakopnout, vytáhnout z ledu, zavrávorat a málem spadnout, potom  celý proces znovu a pak znovu. Tak nějak by se dal charakterizovat průběh mojí několikaminutové cesty na špičku. Z párminutového snažení mě trochu rozbolely ruce, asi kvůli špatné technice.

Stěna se nachází u vstupu do obchodního centra Černý Most a je přístupná veřejnosti do 16. února. Ve všední dny  si zájemci mohou šplhání vyzkoušet od 15:30 do 21:00 a o víkendu už od 9:00 do 21:00. Je ovšem potřeba se na ledolezení dopředu registrovat přes internetové stránky obchodního centra Černý Most.