Lego House v dánském Billundu

Lego House v dánském Billundu Zdroj: Martin Bartkovský

Historicky první sada Lego kostek
Jedna z prvních sad Lego kostek
Jak šel čas s designem krabic
Jak šel čas s designem krabic
Jak šel čas s designem krabic
46
Fotogalerie

Od dřevěných hraček po plastové kostky, které zná celý svět. Jak vzniklo Lego a co jeho název znamená?

Billund je malé městečko uprostřed lesů v jižní části Jutského poloostrova v Dánsku. Žije zde zhruba 6 tisíc obyvatel. Během všedního dne na ulicích sotva potkáte živáčka. Nemají tu radnici a téměř ani žádné restaurace. I přesto tu najdete dva obrovské zábavní parky, druhé nejrušnější letiště v Dánsku a několik hotelů. Za to vše vděčí Billund jedinému člověku – Olemu Kirku Christiansenovi. Ten tu v roce 1932 založil firmu na výrobu dřevěných hraček, která po čase vytvořila nejznámější stavebnici světa – Lego. O několik let později, přesně 28. ledna 1958, si firma nechala patentovat systém kostiček z plastu, a to navždy změnilo nejen Billund, ale i to, jak si děti hrají.

Ještě než si Ole Kirk Christiansen otevřel manufakturu na hračky, věnoval se tesařině. V dánském Billundu stavěl domy. Světová hospodářská krize ho ale přiměla změnit profesi. Lidé totiž neměli příliš peněž a stavět velké dřevěné sruby či opravovat lidem střechy přestávalo vynášet. Christiansen tak začal vyrábět menší dřevěné produkty – hračky. Klasická autíčka i zvířátka s kolečky, která se dala postrkovat po podlaze.

Co vlastně znamená Lego?

Nový podnik ale potřeboval nový název. Mít totiž obchod i hračky označené jménem „Kirk Christiansen – výroba dřevěných produktů a hraček“ nebylo příliš praktické. Christiansen tedy v roce 1934 oslovil své zaměstnance s prosbou, aby mu vymysleli nový název, a jako odměnu slíbil lahev vína. Nakonec ale lahev vypil sám, protože ho jednoho dne napadlo zkombinovat dvě dánská slova Leg Godt (hezky si hraj) do názvu Lego. A tuhle značku si firma nese dodnes. Je vtipnou shodou okolností, že slovo „lego“ znamená v latině „sestavovat dohromady“, ale to Christiansen nevěděl, protože latinsky se nikdy neučil.

Hned další rok zaznamenala firma první velký úspěch s dřevěnou kachničkou. Ta je jedním z interních symbolů společnosti dodnes, stejně jako motivační citát na stěně dílny Det Bedste Er Ikke For Godt (Pouze to nejlepší je dostatečně dobré), který najdete v útrobách společnosti dodnes. Ve čtyřicátých letech se firma rozrostla už na 40 zaměstnanců a přelom nastal v roce 1947. Tehdy totiž Christiansen koupil první přístroj na odlévání hraček z plastu. Velkým hitem se stala jejich plastová autíčka, ovšem s úspěchem, který později přinesla stavebnice, se samozřejmě srovnávat nedá.

První lego kostky v Billundu vznikly v roce 1949. Jejich potenciál ale odhalil až Christiansenův syn Godtfred. Ten v padesátých letech nastoupil do firmy jako manažer a nechal značku Lego oficiálně zaregistrovat, vymyslel logo a navrhl systém stavebnic a sad. Objevil vhodný plast akrylonitrilbutadienstyren, který se používá dodnes, a systém nechal patentovat. Také vylepšil způsob spojování jednotlivých kostiček, které tím získaly svou proslulou bytelnost. Tento design se zachoval až do dnešních dnů a kostky i stavebnice jsou stále navzájem kompatibilní.

Piráti byli první, Star Wars funguje přes 20 let

V roce 1958 Ole Kirk Christiansen umírá a jeho syn Godtfred definitivně přebírá rodinnou firmu. Firma se rozrůstá a expanduje. Nejprve do dalších skandinávských zemí, později do Německa a dále do Evropy i na ostatní kontinenty. V Billundu se otevírá první tematický zábavní park – Legoland. Ten tu v obměněné podobě najdete dodnes.

V roce 1969 přislo Duplo, stavebnice s většími kostkami pro nejmenší děti. Další revoluce přišla v 70. letech, kdy se ke kostkám přidaly figurky. Nejprve nepoměrně velké vůči stavbám, později menší a bez obličejů. V roce 1979 se ustálily do dnešní podoby. Koncem 80. let se poté s pirátskou verzí objevily i různé variace výrazů v obličeji, fousy a pásky přes oči. Dnes mají figurky mimiku podstatně propracovanější.

V osmdesátých letech nastupuje do čela společnosti vnuk zakladatele – Kjeld Kirk Kristiansen. Právě jemu vděčí Lego za stavebnice z řady Technic (1982) a první tematickou stavebnici, kterou se v roce 1988 stali piráti. O 11 let později představuje Lego první licencovanou sérii, kterou se staly Hvězdné války. Ty se vyrábějí dodnes a jsou nejdéle vyráběnou licencovanou sérií v historii společnosti. Kulaté výročí oslavují v roce 2019 reedicí svých původních stavebnic.

Kjeld Kirk Kristiansen se v roce 2004 stáhnul z pozice prezidenta společnosti. Stále je však majitelem i předsedou představenstva. Současným „šéfem“ Lega je Jørgen Vig Knudstorp. Ten je zároveň historicky prvním prezidentem společnosti, který nepochází z rodové linie Oleho Kirka Christiansena.

V roce 2015 Lego vystřídalo Ferrari na postu nejsilnější světové značky. V současnosti má firma obrat 3,5 miliard eur, což z ní činí nejvýdělečnější hračkářskou firmu na světě, která zaměstnává více než 19 000 lidí. To se promítlo i do malého městečka Billund v Dánsku. Kromě Legolandu a původních budov, kde Lego kdysi vzniklo, tu najdete i firemní velitelství i velký komplex Legoland Castle Hotel, což je hrad nabízející ubytování v Lego stylu. Většinu z místních obyvatel tvoří zaměstnanci, u hlavní silnice roste nová budova ředitelství a v Lego Idea House sedí mezinárodní designerský tým všech stavebnic.

Zlatým hřebem je pak Lego dům otevřený v roce 2017. Jedná se o budovu o 12 tisících čtverečních metrech, která se nachází na místě bývalé radnice. Příznačnější místo pro tuto stavbu snad ani nešlo vybrat. Tento dům je povinnou zastávkou všech milovníků Lega a rájem pro všechny děti. V několika patrech jsou připraveny interaktivní hry, které rozvíjejí různé dovednosti malých i velkých. A hlavně – 25 milionů Lego kostiček, se kterými si můžete libovolně hrát. Ročně ji navštíví zhruba čtvrt milionu lidí, kromě turistů a školních programů slouží i jako komunitní centrum celého města. Ole Kirk Christiansen tak svými nápady nesmazatelně změnil tvář nenápadného Billundu. A vlastně i Dánska a vůbec celého světa. A to není na tesaře s malou dílničkou uprostřed lesů vůbec špatný výkon.