Video placeholde

Vláda odvolala ředitele NÚKIB Dušana Navrátila. Ajťáci ve státní správě musí být vlastenci, řekl nedávno Reflexu

Vláda na pondělním zasedání odvolala z funkce ředitele Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Dušana Navrátila. Informoval o tom Deník N, kterému to potvrdily dva zdroje. Podle informací deníku Právo a Lidových novin měly být důvody odvolání manažerské, Navrátil podle nich mimo jiné neuměl odpovídat na některé otázky ministrů.

Babiš kritizoval NÚKIB loni v prosinci poté, co úřad vydal varování před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE. Premiérovi vadilo, že varování vydal, aniž zároveň předložil analýzu dopadů varování na státní tendry. Metodiku, na jejímž základě mohou správci kritické infrastruktury a významných informačních systémů analýzu rizik užívání technologií zmíněných firem provést, NÚKIB vydal až o tři týdny později.

Dušan Navrátil byl kvůli zmíněné kauze Huawei a ZTE v březnu 2019 prohlášen hvězdou Reflexu, protože se navzdory opačnému mínění prezidenta Zemana opakovaně postavil za tvrzení, v němž varoval před používáním hardwaru a softwaru čínských společností Huawei a ZTE. Koncem října 2019 pak vystoupil pro Reflex.cz v besedách Hovory X. Úryvek z besedy můžete zhlédnout zde:

Video placeholde
Hovory X - Dušan Navrátil o náboru IT specialistů • Petr Vagner