Video placeholde

Babiš si půjčil miliardu od Číny, má to znaky vlastizrady, mně velmi sprostě nadává, říká exnáměstek Závodský

Premiér je závislý na rozhodnutí komunisty ovládané Číny, vykazuje to vlastizrádné znaky, říká právník a bývalý náměstek ministerstva financí Ondřej Zavodský. Babiš, respektive Agrofert, podle něj čerpá miliardový úvěr od Bank of China a celou věc by měly řešit tajné služby. Závodský popisuje, jak Babiš vyvíjí tlak na další oligarchy a jak ještě ve funkci ministra financí konkrétně zneužíval svůj střet zájmů.

Je to naprosto nepřijatelné a musí se o tom vědět, Babiš je vydíratelný, říká o půjčce od Bank of China Závodský. Třeba prostřednictvím zvyšování úroků můžou přivést Agrofert do problémů, ten přitom prý už teď není v dobré kondici, což se i kvůli auditu EK a omezení dotací může zhoršovat. Závodský nepochybuje o tom, že premiér o půjčce věděl, protože Agrofert stále ovládá.

Závodský se dostal do střetu s Andrejem Babišem ještě jako náměstek. Od premiérových spolupracovníků ví, že na jeho adresu padají velmi sprosté nadávky. Líčí, jak se chování šéfa hnutí ANO měnilo v průběhu jeho ministrování. Babiš například chtěl privatizovat majetek pro jednu ze svých firem. Závodský tvrdí, že příklady jeho střetu zájmu přímo viděl.

Exnáměstek taky vykresluje ministerstvo financí jako místo používané jako mocenský nástroj. Babiš s jeho pomocí tlačil a tlačí na další miliardáře. Třeba prostřednictvím zvýšení daně na loterie na Karla Komárka a jeho Sazku, ale podobných věcí se prý dělo víc. Babiš se s dalšími oligarchy scházel. Podle Závodského si vlivní podnikatelé Česko rozdělili.

Proč má půjčka pro Agrofert ze strany Bank of China znaky vlastizrady? V čem je premiér Babiš vydíratelný? Jak tlačil a tlačí na další miliardáře a jakou roli v tom hraje ministerstvo financí? Jak se měnilo jeho chování ve funkci ministra? A jak se Ondřej Závodský vyrovnává s výhrůžkami?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>