Video placeholde

Brexit Veroniky Bednářové: Británie na posledních evropských prázdninách

Lidé v liverpoolských barech pijí pivo a nezdají se tak naštvaní, jako byli letos za deštivého jara. Liverpoolští muži slavnostně vytáhli trička a kraťasy a hlučná muzika přehlušuje i varovné zvuky padající libry. Když se na velké obrazovce, kterou najdete v každé hospodě, opakovaně objevují zprávy o obavách z případného pobrexitovského nedostatku jídla, nikdo je neposlouchá. Únava z brexitu, „Holiday Brexit Fatique“ se tomu tady říká.

Je teplo a pouliční kapely hrají na hlavní Church Street jako o život. Najdete je před Primarkem, Háemkem i před obchodem Forever 21. Právě tam exceluje čtyřčlenná klučičí kapela Nevada Project, která má sice na Instagramu zatím jen 10 fotek a 244 sledujících – začali zřejmě hrát až letos po vysvědčení, ale poslechněte si je. Dost jim to jde a na předbrexitové prázdniny jsou ideální.

Co se stane 31. října se zatím zdá tisíckrát vzdálenější než nový školní rok, který se tady na rozdíl od odchodu z EU připomíná viditelně a už léta stejným sloganem „Back to School“, zpátky do školy.

Čas „Back to Parliament“ přijde až na začátku září. Co a proč ale právě teď dělá hlavní poradce Borise Johnsona Dominic Cummings, jinak taky spindoktor kampaně „Odejít“, která předcházela referendu roku 2016, ptám se? Místní si s tím hlavu zjevně nedělají. V ulicích pořád ještě zůstávají pomyslné barevné fáborky, kterým tohle město poslední červencový týden slavilo svůj každoroční duhový pochod Pride in Liverpool.

Británie, která dala světu parlamentní demokracii, se přitom chystá dál testovat její limity. Jeremy Corbyn, vůdce opoziční Labouristické strany, naznačuje, že v září vyvolá další hlasování o nedůvěře, tentokrát novému premiérovi, což by mohlo vyvolat předčasné volby. A i když se tady po kavárnách vášnivě rokuje, že už je „stejně pozdě“, letní kolorit hází celou situaci paradoxně do optimističtějších barev než ještě před pár měsíci. Jak řekl jeden z posluchačů skupiny Nevada Project: „Užijme si prázdniny, jako by to byly naše poslední.“