Video placeholde
Cesta trpaslíka Ovčáčka
Cesta trpaslíka Ovčáčka
Cesta trpaslíka Ovčáčka
Cesta trpaslíka Ovčáčka
Cesta trpaslíka Ovčáčka
8
Fotogalerie

Cesta trpaslíka Ovčáčka na Hrad a nikdy zpátky aneb Dojemné shledání malého a velkého Jirky

„Většinou řežu hlavu Miloši Zemanovi nebo Jiřímu Ovčáčkovi a dávám ji na jiné tělo.“ To je věta, kterou vám grafik Tomáš Břínek odpoví na otázku, čím se vlastně živí. Umělec vystupující na internetu pod zkratkou TMBK tím má na mysli koláže, které nyní vytváří pro FacebookInstagram webu reflex.cz. Jeho tvorba se ale neomezuje jen na internet. U příležitosti loňské výstavy svých koláží vytvořil i sérii sádrových trpaslíků, které parodují známou hradní dvojici. Zatímco soška Miloše Zemana je schválně vyrobena „nakřivo“, a trpaslík znázorňující prezidenta tak neustále padá, o Ovčáčkovu plastiku vzápětí projevil eminentní zájem sám hradní mluvčí.

Jiří Ovčáček je pověstný tím, že sbírá všechno, co obsahuje jeho portrét. Neváhal proto ani vteřinu a Tomáši Břínkovi napsal. Slovo dalo slovo a malý sádrový Jirka se vydal na dobrodružnou pouť z holešovické redakce Reflexu na Pražský hrad. Při té příležitosti usedl do tramvaje, prohlédl si chrám sv. Víta či zalaškoval s Hradní stráží.

Ze samotného setkání měl největší radost ­Ovčáček živý. Ocenil umělecké kvality své sádrové zmenšeniny a hned předeslal, že soška zaujme čestné místo vedle obrýlené ovečky, kterou kdysi dostal také od Reflexu, a fíkusem, jímž v předvolebních debatách parodoval Jiřího Drahoše.

Poté ještě jednou poděkoval a spěšně odcupital do útrob prezidentské kanceláře. Zda se bude jeho sádrová zmenšenina objevovat po jeho boku i na veřejnosti, nebo zda ji dokonce místo sebe pošle na pravidelnou tiskovou konferenci, zatím není jasné. Na hradním záhonku bude ale každopádně odteď ­ mnohem veseleji.

Na velkou cestu trpaslíka Ovčáčka se podívejte na videu v úvodu článku. Prohlédnout si ji můžete i v následující galerii:

Text vyšel také v tištěném Reflexu č. 16/2018.

Reflex 16/2018Reflex 16/2018|Archív